Etappe 2 Friesland en Groningen

De tweede etappe ging van Zurich naar Delfzijl

image

Ik sliep in de pittoreske plaatsjes Harlingen, St. Jacobiparochie, Holwerd, Lauwesoog, Schiermonnikoog dorp (rustdag), Pieterburen en Oudeschip.

image

 

 

 

De reis ging grotendeels over de zeedijk vanuit Harlingen tot de monding van de Eems in Groningen. Links kwelders (voor wie dat niet weet: land dat sporadisch overstroomt), rechts de dijk waarop de schapen grazen. Veel vogels in de kwelders. Een prachtige tocht!
Op de meeste plaatsen in Friesland en Groningen liggen drie dijken. Bijv. in Friesland: de Oudebildtdijk, de Nieuwebildtdijk en de Nieuwe zeedijk. Steeds hebben de Hollanders het land opgeschoven ten koste van de Waddenzee. Ook nu liggen de kwelders te wachten om gecultiveerd te worden. Op het nieuwe land uitgestrekte velden akkerbouw, vette kleigronden waar aardappelteelt plaatsvindt.

image Tja, het weer was wel een dingetje. Zo goed als de eerste week was, zo slecht was de tweede week. Het was bar en boos. Koud, regen en hagel, gevoelstemperatuur vaak rond het vriespunt! Tussen de buien door af en toe zon. Gelukkig had ik het grootste deel wel wind mee.
Met mijn paspoort is het goed afgelopen. Het hangt weer om mijn nek. Ik had het laten liggen in de winkel waar ik een shirt gepast heb. De volgende dag lag hij er nog 😊
Mijn beschermengel hielp me ook toen ik dacht slim te zijn en 6 km af te steken door een alternatief paadje te nemen. Het niet voorziene doorwaden van een slootje leek me geen probleem. Verkeerd ingeschat dus. Het scheelde heel weinig of ik was met blote voeten met rugzak op mijn rug en schoenen in mijn hand weggezakt in de drap van de sloot. En ondertussen kwam de regen met bakken uit de hemel. Helaas, ik was maar 1 meter verwijderd van 6 km lopen minder, maar toch maar de omweg gemaakt😟.
Tja en nu zit ik in Delfzijl en blijkt de enige boot naar Duitsland pas per 6 mei te gaan!😟  Dat ga ik na het publiceren van deze blog oplossen 🤔

image

 

 

 

 

 

Of ben ik er al?

 

De statistieken van deze etappe:

 • Gelopen km: 152
 • Totaal aantal km gelopen: 298
 • Gelopen % van het totaal (2800): 10,6 %
 • Totaal aantal stappen: 401.879
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 25.330 kCa
 • Tijd gewandeld: 38,5 uur, totaal 81,5 uur
 • Aantal dagen op weg: 14
 • Aantal rustdagen: 1
 • Weer: gemiddeld 7 gr, gevoelstemperatuur 2 à 3 gr., veel regen, ook hagel. Veel wind, weinig zon.
 • Reis en verblijfkosten: € 424; totaal € 781

De zachte:

 • Lichaam: geen blaren, beetje pijn in schouders en beenspieren, na ongeveer 20 km lopen vermoeide en pijnlijke voeten. Is de volgende dag over.
 • Gevoel: opgewekt, nog niet eenzaam gevoeld.
 • Mentale instelling: goed, heb er steeds zin. Tegenslagen en moeilijke omstandigheden doen me weinig.
 • Spirituele overpeinzingen: ben al lekker aan het onthaasten. Onder het motto “Wat maakt het uit, alles gaat zo langzaam, het heeft geen zin om me te haasten”.
 • Communicatieve aspecten: weinig mensen gesproken, ben de laatste drie dagen op de dijk geen mens tegengekomen! Gisteren met dochter Nicky, die in Groningen studeert, en haar vriend Justin gegeten. Was heel gezellig.
 • Fauna. Veel vogels gezien: aalscholvers, visdiefjes, tureluurs, lepelaars, scholeksters, kluten, grote sternen, heel veel (kol- en rot)ganzen. In de velden kieviten en grutto’s. Ook zeehondjes in de Waddenzee. En natuurlijk veel schapen.

9 reacties

 • Nicole 1 mei 2016

  Hoi Leo, zojuist je stukje gelezen en een heel goed gevoel ervan gekregen. Ga zo door met het geven vam achtergrondinformatie gecombineerd met je eigen details. Wat mooi om te lezen joh. Fijn dat het allemaal goed gaat. Hoop dat je je boot-probleem inmiddels hebt opgelost.
  Vanaf Terschelling, veel groetjes van Nicole

 • Anoniem 1 mei 2016

  Hoi Leo,

  Mooie verhalen! Even een tip van een Groninger (nu je toch in deze provincie zit): als je tot 6 mei vastzit in Delfzijl, wat op zich geen groot genot is, kan je overwegen naar de Punt van Reide te lopen. In het voorjaar en de zomer liggen er bij hoog water vaak meer dan 100 zeehonden te rusten.

  Groet,
  Marcel

 • Nico Broers 30 april 2016

  Ha die Leo, wederom een mooi verhaal. Mooi stukje aardrijkskundeles. En ach dat weer, straks loop je te puffen en denk je met weemoed terug aan de frisse dagen in april ;). Tot mails!

 • Anoniem 30 april 2016

  wow, dat gaat goed zeg. leuk hoor. Je doet het fantastisch. overtocht naar Duitsland nog gelukt ? lieve groet mir

 • Peter 30 april 2016

  Goed om te lezen dat je zo opgewekt blijft, terwijl de hagel deze lente met bakken uit de lucht komt, je dagenlang in Noord-Groningen geen mens tegenkomt, je zowat in zuigende zeeklei bent weggezakt en je geen massagetherapeut bij je hebt om de kleine pijntjes aan schouders, benen en voeten te behandelen. Het wordt ongetwijfeld vanaf nu alleen nog maar leuker en warmer. Succes met de volgende etappe en groet Peter, ook namens José.

 • P. de Vos 30 april 2016

  Klinkt allemaal goed!
  Nog even een kleine 90% van de tocht afleggen. Waarschijnlijk met alsmaar toenemende temperaturen.
  Je zult het nog warm krijgen! In gedachten loop ik een beetje met je mee als ik zelf een stukje wandel….

  Groet, Vos

 • Lus 29 april 2016

  Vond het ook heel gezellig Leo! Heel veel succes met de tocht naar en door Duitsland!

 • puck 29 april 2016

  klinkt goed papsie! paspoort is terecht, dat is belangrijk en nog geen verwondingen. en al meer dan 10% gelopen! wauw dat schiet lekker op! ’s avonds zeker blij dat je even zit. hèhè…

  en het weer kan dan nu alleen maar beter worden! Liefs puckie

 • Nin 29 april 2016

  En met je lievelings dochter gegeten in oudeschip!!😃😃😃😊😊😊 was gezellie paps

Je kunt geen reactie plaatsen.