Etappe 3 van Delfzijl naar Bremerhaven

De route ging van Delfzijl naar Bremerhaven.

image

 

 

De weergoden zijn me gelukkig weer goed gezind. Prachtig weer deze week. Heerlijk! En de voorspellingen voor de komende tijd zijn goed.

 

 

 

 

Ik zit nu al Bremerhaven. Dat gaat hard! Ik lig voor op schema. Dat komt omdat ik 40 km heb kunnen afsnijden door een boot te nemen die maar 4 keer vaart in mei. Tja, je kan plannen of je kan het niet 😉☺️

Het Delfzijlse pontprobleem is opgelost door vanaf Eemshaven via het Duitse waddeneiland Borkum naar Emden in Duitsland te gaan.

Borkum

 

 

 

 

Het plaatsje Borkum op het eiland is trouwens erg gezellig!

 

 

In Emden kon ik de route weer oppakken. Ik liep door Oost-Friesland (deelstaat Nedersaksen). Het landschap lijkt erg op onze noordelijke provincies.

image

 

 

Dijken, kwelders en akkers. (Ook hier drie dijken achter elkaar: “Sommerdeich”, “Hauptdeich” en de “Schlafdeich”)

 

image

 

 

Wel één verschil: het is hier veel gezelliger. Veel toerisme. Een groot verschil met onze noordelijke waddenkust!

Je moet hier overigens wel van houden😟

 

image

 

 

 

Het is ook het land van de windmolens. Je ziet ze overal. Veel meer dan bij ons.

 

image

 

 

 

 

Er is sprake van veel Friese invloeden. In de 16e eeuw was dit gebied deel van groot Friesland en begin 1800 hoorde het bij het Koninkrijk Holland.

 

 

Veel sielen hier. De namen van de dorpen aan zee eindigen alle op …..siel. Zo sliep ik in Greetsiel, Neßmiersiel, Neuharlingersiel, Horumersiel en Carolinesiel. Het woord is hetzelfde als het Nederlands woord zijl (Fries: syl) dat we terug zien in Delfzijl, Blokzijl enz. Het betekent sluis.

image

 

Moin is hier de groet. Had ik nog nooit van gehoord! Waarschijnlijk komt deze groet uit het Fries. Het woord zou van “mooi” komen, in de betekenis “mooien morgen”.

 

 

Het wandelen is pittig. Ik neem twee rustdagen in Bremerhaven. Effe bijkomen van al dat geloop. Bremerhaven is overigens een leuke stad waar een goed sfeer hangt.

image

 

Vandaag een van best bewaarde U-boten uit WO 2 bezocht. Gebouwd in 1944 door het Hamburgse, nog steeds bestaande bedrijf Blohm & Voss !!

 

image

 

Het gouden klaverjasduo Blom & Vos heeft dus een evenknie  😅

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen hartstikke bedankt voor de reacties op mijn vorige blogs. Ze zijn een fijne ondersteuning!

De statistieken:

 • Gelopen km: 177
 • Totaal aantal km gelopen: 475
 • Gelopen % van het totaal (2800): 17%
 • Totaal aantal stappen: 697.467
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 40.375 kCa
 • Tijd gewandeld: 48 uur, totaal 129,5 uur
 • Aantal dagen op weg: 21
 • Aantal rustdagen: 3
 • Aantal overtochten per veerboot: 6
 • Weer: steeds meer zon, steeds warmer, nu in Bremerhaven 24 gr
 • Reis en verblijfkosten (incl. bootovertochten) € 473;  totaal € 1254
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 60

De zachte:

 • Lichaam: over het algemeen goed. Voeten blijven pijn doen na 20 km. Ik overweeg om de maximale afstand per dag voorlopig op 20- 25 km te zetten.
 • Gevoel: opgewekt, nog steeds niet eenzaam gevoeld.
 • Mentale instelling: goed, heb er steeds zin.
 • Spirituele overpeinzingen: helaas geen overpeinzingen die tot nieuwe inzichten over het leven leiden 🤓 Ik ben meer bezig met de route, een plek om te overnachten en de afstand die ik nog moet.
 • Communicatieve aspecten: veel vriendelijke Duitsers ontmoet. Ze vragen onderweg spontaan waar ik heen ga.
  Ik communiceer trouwens in het Duits, heb nog geen woord Engels gesproken! (behalve met een Engelsman 😊). Duits gaat goed. (Kaartmannen: toch wel wat geleerd van Herr Visser 😉 ).
 • Fauna: minder verschillende soorten vogels gezien wel veel ganzen en ook de eerste vlinders. Twee keer een hond achter me aan gehad.

14 reacties

 • Henk Hoogland 21 mei 2016

  Stoer man!
  Ik hoorde van Co (lekker in de kuip van zijn jacht) dat je aan de wandel was.
  En niet zo’n heel klein stukje ook! Dapper!

  Veel plezier en blijf heel!!

  groet Henk

 • Ella Berkhout 16 mei 2016

  Ha die Leo,
  Leuk te lezen waar je allemaal mee bezig bent en wat je meemaakt. Met de foto´s erbij maakt het helemaal af. Ik krijg haast weer zin om erop uit te trekken. Net wat je schrijft, bezig zijn met waar ga ik naar toe en waar ga ik slapen en waar haal ik mijn eten en drinken. Zeer belangrijke zaken als je aan het trekken bent. Vanaf Lubeck kom je op bekend terrein voor ons, dat laat ik je nog weten.
  Wij wensen je veel succes en volgen je op de voet.
  Groet Ella en Cor

 • Hanna & Bernard 10 mei 2016

  Dag Leo, Het schrijven gaat je goed af. Je brengt het erg leuk. Ook de statistieken doen het erg goed.
  Wij kijken nu al uit naar de volgende etappe en de volgende statistische gegevens. En dan snel de kaart er weer bij halen om te zien waar je bent.. We zijn erg onder de indruk. Alle reacties in jou richting van al je familie, vrienden en kennissen moeten je vleugels geven. Iedereen leeft zo te zien enorm mee. Wij kunnen niet inschatten hoe dat voelt bij jou, maar we denken en hopen dat dit als een “warme deken” om je heen zit, en dat het voelt als de wind in de rug. Ga zo door, groet en tot snel.

 • Puck 10 mei 2016

  Klinkt nog steeds allemaal goed papsie! Dat gaat echt hard zeg. Goed van je ook dat je luistert naar je lichaam en het aantal km per dag gaat minderen. Daar ga je op langere termijn erg blij mee zijn denk ik! Al die pontjes doen me denken aan wanneer wij ergens op vakantie zijn, wij ook altijd het water opzoeken en bootjes en pontjes. Desnoods blijven we de hele dag op en neer gaan met het pontje! Lekkol met je kop in de zon!

  Liefs Puckie xxxxx

 • Ton Snijders 10 mei 2016

  Leo, je hebt de pas er goed in! En slim, om met een boottripje 40 kilometer af te snijden.
  Fijn dat het weer nu beter is. Dat loopt volgens mij een stuk prettiger en krijg je in je hoofd ruimte voor mooie gedachten en overpeinzingen. Ik kijk in dit verband uit naar je volgend verslag.
  Groeten aan de Bremer Stadsmuzikanten!

 • Paul 9 mei 2016

  Ik ben blij dat alles goed gaat Leo! Let wel op de voetjes.
  Ook ik ben benieuwd hoe het kamperen gaat of komt dat nog?
  Geniet van het mooie weer en alle gezellige mensen om je heen..
  Groeten, Paul (B)

 • Voss 8 mei 2016

  Moin Herr Blohm!

  Wat een gedetailleerd verslag! Meteen mijn kennis van geschiedenis wat op kunnen vijzelen. Trouwens, je bent overal zeer gedetailleerd in! Kilometers, calorieën of het fysiek het maakt niet uit! Zelfs een kaart van het West Friese! Zeer verstandig om een dagje extra vrij te nemen! Je moet je lichaam dragers koesteren! Veel succes in je vierde week! Waar eindigt deze?
  Groet, Voss

 • Joris 8 mei 2016

  Erg leuk om te lezen, Leo, ook leuk die statistieken! Geniet van je mooie reis!

 • Co en Mir 8 mei 2016

  Co & Mir
  Morgen Leo,
  Vanmorgen onder genot van een cappucino je blog gelezen.
  Complimenten hoe de blog met foto’s en informatie er weer uit ziet.
  Wel gezellig en verstandig in Bremerhaven wat rust te nemen.
  Je maakt zeker veel foto’s onderweg, mooie herinnering straks.
  Leo veel succes met je reis en je voeten.

  Groet

  Co / Mir

 • Peter Elenbaas 8 mei 2016

  Dank voor blog deel 3! Ik krijg bijna zin om ook 2800 km te gaan lopen! Lekkere foto’s en het leest als een reisgids. Volgens mij geniet je wel van je wandeltocht. Heftig nieuws over de voorouders van kaartclubleden Vos en Blom, haha! Heb je al eens in je tentje geslapen of overnacht je in hotels? Veel plezier in Bremerhaven en succes met de volgende etappe!

 • Nico Broers 8 mei 2016

  Gaat lekker Leo. Kun je geen Nederlandse vlag planten in Oost Friesland, zodat Groot Friesland weer in ere is hersteld? 😉 Heb je al een keer in je tentje overnacht? Succes bij het vervolg van je reis.

 • Kitty 8 mei 2016

  Moest bij het stukje over Moin denken aan ‘onze’ Friese weerman Piet Paulusma. Die sluit altijd af met ‘Oant Moarn’ (spreek uit: ont mon) en betekent ‘Tot morgen’. Zal vast met elkaar te maken hebben.
  Goed dat je even rust neemt! Je bent al zover en tot nu toe pas met je derde rustdag bezig. Bewondering voor je! Liefs, Kit XX

 • Hanny Greven 8 mei 2016

  Bewondering voor je, hoor, Leo! Pittig om zo veel te lopen. Ga vooral zo door, want het is leuk om je te volgen… 😊. Groeten, Hanny

 • Caroline 7 mei 2016

  Wat leuk Leo dat je in Carolinesiel hebt geslapen. Nooit geweten dat deze plaats in Duitsland bestaat.
  Zo te lezen gaat het allemaal heel voorspoedig, houden zo zou ik zeggen. Geniet van je rustdagen in Bremerhaven en drink er een lekker Duits biertje bij. Groet van Frans en Caroline

Je kunt geen reactie plaatsen.