Etappe 4 Sleeswijk-Holstein

Tijdens deze etappe heb ik de Noordzee achter me gelaten en ben ik op weg naar de Oostzee.

image

Ik zit nu 30 km van Lübeck vandaan en kan de Oostzee al bijna ruiken!

image

 

 

 

 

 

Het weer was deze week prima, onbewolkt en warm.

(dat bier is alcoholvrij 😊)

Wel mijn eerste dip gehad. Daarover straks meer.

 

Ik ging van Bremerhaven naar Cuxhaven, dat ligt in het meest oostelijke deel van de deelstaat Nedersaksen (waar Oost-Friesland deel van uitmaakt). Daarvandaan met de boot de Elbe overgestoken naar de deelstaat Sleeswijk-Holstein (het gedeelte van Duitsland dat onder Denemarken ligt).

image

 

Het landschap van Sleeswijk-Holstein is afwisselend. Het doet me denken aan Limburg: bossen, weilanden, beekjes, licht glooiend landschap en veel groen.

 

image

 

 

Prachtig!

Ik ben ook wel een beetje klaar met al die eindeloze dijken.

 

image

image

 

Ik loop nu het enige deel van de route dat niet aan zee grenst. Het plannen van de route is lastig hier, het is de kunst de leuke paadjes te vinden en de autowegen te vermijden. Dat kost veel tijd. De app MAPS.ME ondersteunt me hierbij uitstekend.

Door zijn gedetailleerdheid en de mogelijkheid om off-line te gebruiken een aanrader!

image

 

Ook in dit gedeelte weinig industrie en veel boerenbedrijven.

image

 

 

 

 

 

Veel leuke dorpjes en stadjes. Maar ze missen bijna alle een oud, gezellig centrum met oude huisjes en straatjes.

 

 

 

 

Zouden deze stadjes ook gebombardeerd zijn in de 2e WO door de geallieerden? In Bremerhaven en Cuxhaven was dit duidelijk te zien, het centrum van beide steden bestaat uit nieuwbouw en doet sterk denken aan Rotterdam.

image

 

 

Wel kwam ik af en toe gedenktekens tegen voor de gesneuvelden in beide wereldoorlogen.

 

 

De dip: maandag, nota bene na twee rustdagen, voelde ik het al toen ik vertrok. Dat wordt niks! Niet vooruit te branden. Moe, geen zin, pijn in mijn voeten, geïrriteerde, pijnlijke huid rond mijn heupen door de druk van het gewicht van de rugzak. Na 1 km was ik er klaar mee. Wat te doen?
Gelukkig was ik nog in Bremerhaven en kon ik een stukje trein pakken (18 km).

image

 

In de trein 1 van de 6 enveloppen die ik van Kitty meegekregen heb voor de moeilijke momenten, geopend. Haar lieve boodschap deed me veel goed.

 

 

Met behulp van paracetamol de resterende 15 km gelopen.

Uiteindelijk kwam ik die dag strompelend aan bij de B&B. Helemaal op. Op dat moment had ik grote twijfel of ik dit nog lang zou volhouden. Tijd voor maatregelen!

Die zijn er gekomen:

 1. Ik ben meer rechtop gaan lopen en heb mijn rugzak anders ingesteld, zodat hij meer naar achteren hangt. Nu is het gewicht van de 17 kg verplaatst van mijn voorvoeten naar mijn hielen. Een enorme verbetering!

image

 

 

2.  Om mijn heup te beschermen heb ik in Cuxhaven een grote hoge damesslip (tent 😅) gekocht. Deze heb ik nu elke dag aan, komt tot mijn navel. Helpt prima!

 

 

 

 

Dat was maandag. Sindsdien gaat het weer uitstekend! 😊😊

De statistieken:

 • Gelopen km: 135,5
 • Totaal aantal km gelopen: 610,5
 • Gesmokkeld (trein): 18 km
 • Gelopen % van het totaal (2800): 22%
 • Totaal aantal stappen: 894.342
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 51.893 kCa
 • Tijd gewandeld: 39 uur, totaal 168,5 uur
 • Aantal dagen op weg: 28
 • Aantal rustdagen: 3
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 2 (Weser bij Bremerhaven; Elbe bij Cuxhaven), totaal 8 overtochten.
 • Weer: de hele week onbewolkt, tot 26 gr.
 • Reis en verblijfkosten (incl. bootovertochten) € 570 ; totaal € 1824
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 65

De zachte:

 • Lichaam: zie boven, gaat nu heel goed. Maximale afstand per dag nu 25 km.
 • Gevoel: maandag was effe mis, nu weer prima.
 • Mentale instelling: één keer getwijfeld aan de haalbaarheid, nu weer goed.
 • Spirituele overpeinzingen: Terwijl ik vandaag zat te schuilen voor een zware onweersbui realiseerde ik me hoe tevreden ik me voel. Ik heb tot nu toe steeds gedacht “hoe kan het nou dat ik alles wat ik nodig heb in één rugzak kan proppen?” Nu denk ik dat het anders zit. Ik kan kennelijk tevreden zijn met het minimale: alleen dat wat ik mee kan nemen. Ik ervaar nu echt dat veel materiële zaken niet echt nodig zijn om je goed te voelen. Mooi om te merken.
 • Communicatieve aspecten: ik kom tijdens het wandelen weinig mensen tegen, het is hier dun bevolkt. Af en toe kort praatje met een andere wandelaar. Gisteren twee Nederlanders ontmoet die ook net gestopt zijn met werken en een half jaar op reis zijn (met camper).
 • Fauna: weinig dieren gezien, alleen hazen, paarden en koeien, eerste muggen in de bossen.

Dan nog de vraag voor de bonus: waar doet de naam “Sleeswijk”, behalve als  deel van de naam Sleeswijk-Holstein, je nog meer aan denken?

In de volgende blog het antwoord.

12 reacties

 • Peter Elenbaas 18 mei 2016

  Ha Leo, goed te horen dat je je eerste (en wellicht niet laatste) dip hebt gepareerd. Briljante ingeving om je sexy herenslip te vervangen door een xxl damesonderbroek. Haha! Maak voor je volgende blog maar een selfie in onderbroek dan kunnen we lachen! Overigens met alle respect. Gisteren hebben wij hier op Kreta de Samariakloof gewandeld. Zestien km met rugzakbepakking van 4 kilo. En nu een dag later loop ik te strompelen van de spierpijn. Met jouw rugzak van 17 kilo zou ik allang de trein naar huis hebben genomen. Dus alle bewondering voor je uithoudingsvermogen. Houd dat zen gevoel vast, dat doen wij hier in Griekenland ook!

 • Ella 16 mei 2016

  Hoi Leo,
  Dacht dat ik onder de recente etappe mijn reactie had gezet, maar het blijkt de vorige te zijn. Kun je nog even lezen als je het leuk vindt. Je bent al weer verder.
  En waar je al niet je steun vandaan haalt zeg. Je moet er maar opkomen!!!
  Ik vind het knap dat je al dat gewicht met je lichaam draagt. Ik prefereer de fiets. Het stuk dat je nu gaat lopen tot aan Polen, hebben wij gefietst. Ben benieuwd naar je verhaal.
  Groet Ella

 • Nico Broers 16 mei 2016

  Hee Leo, we hoeven niet alles te weten, hoor!
  Ik merk dat je nog niet helemaal onthaast bent. Waarom zou je er anders mee zitten dat je een of meerdere dagen minder of niet loopt? Who cares?
  Als je maar voor de winter in Sint Petersburg bent, toch?
  Tot mails/Whattsapps. Gr. Nico.

 • Paul Blom 16 mei 2016

  Goed doorgezet Leo en mooi dat je enige creativiteit in de strijd hebt gegooid!
  Dat houd je op de been. Succes weer.
  Paul

 • Peter Nieuwenhuizen 16 mei 2016

  Hee Leo, ouwe makker! Fijn dat het weer goed gaat. Mooi om je belevenissen te lezen. Ik moet je echter waarschuwen : de politie in Noord Duitsland is op zoek naar een verwarde man in damesondergoed die zegt naar Rusland te lopen. Of hij gevaarlijk is, is nog niet bekend. Groet en C U in Rica! Peter N.

 • Kitty 15 mei 2016

  Tja, ik wist dat zo’n reis veranderingen met zich mee zou brengen, maar grote damesonderbroeken…. 😬
  Nou ja, zolang het geen BH’s zijn, vind ik het oké. 😉
  Dikke kus van mij. X

 • Lies 15 mei 2016

  Van een dip in de slip!

  Lopen met een blik van kitty, geeft je kracht. En fijn om te lezen dat je steeds minder nodig hebt en steeds meer blijkt te hebben..,

 • Nin 15 mei 2016

  Leuke foto’s pap. Je bent zoooo goed bezig!!!!!!

 • Dorine 15 mei 2016

  Hallo Leo, wat ga je goed zeg. Veel respect voor jouw doorzettingsvermogen 👍🏼
  Zo heb je mooi de eerste tegenslag overwonnen. Mooie foto’s. Succes verder en geniet van Duitsland 🔆
  Groet, Dorine

 • Ton Snijders 15 mei 2016

  Leo we hadden vroeger een carabaretier;René Sleeswijk. Maar die zul je wel niet bedoelen.
  O ver die damesonderbroek die je nu dagelijks draag moeten we het maar eens hebben als je weer terug bent.
  Fijn dat je door de dip heen ben! Stil ging string.

 • Fred 15 mei 2016

  He ouwe pelgrim gewoon doorgaan, je kan het! 😄
  Leuk om je blogs te lezen Leo.
  Groetjes,
  Fred

 • Peter de Vos 15 mei 2016

  Ha ie Leo!
  Dipje is nu achter de rug. Misschien komt er nog wel eens eentje maar gelukkig heb je nog een aantal redding gevende brieven van je liefje! I vind het sowieso knap dat je dit alsmaar volhoudt! Iedere dag weer die opgave om ruim 20 km te lopen. Bepakt en bezakt. Bewondering hoor!
  Nog even en je bent al over de helft van Duitsland heen!
  Leo, ik doe het je niet na! Nogmaals, respect!
  Veel loopplezier toegewenst komende etappes! en hou je haaks!
  Groet, Vos

Je kunt geen reactie plaatsen.