Etappe 5 Eerste gedeelte Mecklenburg-Voor-Pommeren

image

Deze etappe heb ik het laatste stukje Sleeswijk-Holstein gelopen en het begin van de deelstaat die aan Polen grenst: Mecklenburg-Voor-Pommeren.

image

 

 

Nog een laatste foto van Sleeswijk-Holstein. Omdat ie zo mooi is. De gele bloemen zijn trouwens koolzaad. Wordt hier veel verbouwd.

image

 

 

 

De eerste kennismaking met de Oostzee was fantastisch: rustige stranden, kabbelende golfjes en hoge kliffen.

 

image

 

 

Ik loop nu in de voormalige DDR.

Voor de jonge puistekoppies: in 1990 viel het IJzeren Gordijn en werden Oost-Duitsland en West Duitsland, die sinds het einde van WO 2 twee gescheiden staten waren, herenigd. Het IJzeren Gordijn was de scheidingslijn tussen het communistische ‘Oostblok’ in Oost-Europa en het kapitalistisch ‘Westen’.

image

 

 

 

 

Veel informatieborden en gedenktekens in het grensgebied herinneren hier aan deze tijd.

Ik vond deze ontroerend!

 

 

Ik bevind me in het Hanzegebied. Veel steden hier gaan er prat op dat ze in de Middeleeuwen een Hanzestad waren.

image

 

 

Bijvoorbeeld Bremen, Hamburg, Rostock, Lübeck en Wismar, waar ik nu ben.

 

 

Wat is Hanze eigenlijk vroeg ik me af?

image

 

 

Ik bezocht het Hansemuseum in Lübeck om hier achter te komen.

 

Het Hanzeverbond is ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden. Het bestond van de 13de tot de 16de eeuw en groeide uit tot een machtige economische factor in die tijd. Haar voornaamste doelen waren het beschermen van handelslieden uit de aangesloten steden en het uitbreiden van de handel. De macht van de Hanze en het belang van de oostzeehandel brokkelde snel af toen de nieuwe wereldmachten Engeland, Spanje, Portugal en Nederland zich gingen richten op handel met Amerika en Azië.

imageIn Nederland waren veel steden langs de IJssel (Kampen, Deventer, Zutphen) lid van de Hanze, maar ook Groningen, Doesburg, Tiel en Bolsward.

Lübeck was het bestuurlijke centrum.

Veel steden zijn nog steeds trots op het lidmaatschap van de Hanze destijds, ook in Nederland.

Mijn lieve Nicky studeert momenteel op de Hanzehogeschool Groningen!

image

 

 

Ik heb veel reacties gekregen op de damesslip.

Hopelijk geeft deze (intieme) foto antwoord op het grootste deel van jullie vragen.

(Ik draag em er dus overheen 😊)

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 106
 • Totaal aantal km gelopen: 716,5
 • Gelopen % van het totaal (2800): 25,2 %
 • Totaal aantal stappen: 1.063.225 (meer dan 1 miljoen)
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 60.903 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 33 uur, totaal 204,5 uur
 • Aantal dagen op weg: 35
 • Aantal rustdagen: 5
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 2 (Lübeck-Travemünde; oversteek van de Trave bij Travemünde), totaal nu 10 overtochten.
 • Het weer deze week: 6 dagen half bewolkt of onbewolkt, 1 regenachtige dag, 12 tot 22 gr.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) € 530. Totaal € 2354,- .
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 67

Andere:

 • Lichaam: Voeten weer pijnlijker na 20 km. In Lübeck heb ik nieuwe schoenen gekocht, omdat de zolen van de oude al waren versleten. 😠 Vervelend want ik moet nu de nieuwe inlopen (ander merk), wat leidt tot pijnlijke voeten.
 • Gevoel: prima, ik kan erg genieten van alleen zijn.
 • Mentale instelling: goed, Polen komt al dichterbij 😊
 • Spirituele overpeinzingen: Wat kan je je dicht bij de natuur voelen! Ik beleefde dat bij de eerste kennismaking met de Oostzee donderdag. Ik stond op het strand, helemaal alleen, het was prachtig weer, windstil en ik hoorde alleen het geluid van vogels en de kabbelende golven. Het was adembenemend. Ik was er stil van. De neiging was groot om mijn tent daar op te zetten en er een paar dagen te blijven. Alleen maar luisteren naar de zee!
 • Communicatieve aspecten: ik heb veel gesprekken met mezelf, begin ook steeds meer in mezelf te praten.

Dan nog antwoord op de vraag over de naam Sleeswijk van de vorige blog.

De naam riep bij mij iets van vroeger op, maar wat? Ik kon er niet opkomen. Wikipedia bood de oplossing: toen er nog maar net tv was bleven wij thuis voor uitzendingen van de revues van Snip & Snap ( “het is niet mijn broer……….” ). De producer hiervan heette René Sleeswijk! Overigens is René van Vooren, de “aangever” van De Mounties (ook twee lolbroeken uit mijn jeugd) een zoon van René Sleeswijk.

@ Ton je zat er dicht bij 👍

9 reacties

 • Nin 28 mei 2016

  Hee papsie, waar is je nieuwe blog? Het is zaterdag! Leuk dat je mij hier hebt genoemd!!!

 • asja gruijters 26 mei 2016

  Hoi Leo,

  Dat gaat goed zo te lezen! Mooi dat een mens blijkbaar toch ook niet zoveel nodig heeft om te genieten.
  Zit je haar nog goed 😉 of moet ik de kapper langs laten komen?
  Groeten Asja

 • Paul Blom 23 mei 2016

  Zo jongen,
  Ik ben blij dat je nu de tijd vindt om je in de geschiedenis van het mooie Europa te verdiepen en over het verleden daarvan na te denken. Je kunt ook straks in Polen je ei kwijt.
  Koolzaad is heel belangrijk voor de honingindustrie maar dat wist je natuurlijk al. Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes ken jij als geen ander. Blijf tegen jezelf praten, richt je ook af en toe tot de planten en dieren. Die zeggen (meestal) echt niets terug. Succes maar weer!
  Paul

 • Arnoud 23 mei 2016

  Beste Leo,
  Je zit al over een kwart van de totale afstand en je bent net een maand onderweg! Je hebt er aardig de vaart in en zo te lezen kom je dus op vier paar schoenen uit. Ik hoop dat je je nieuwe schoenen snel inloopt en dat de pijn in je voeten afneemt. Als je in dit tempo doorloopt ben je er wellicht al voordat ik je tegemoet rijd…
  Ik heb weer genoten van je verhaal, en van de foto’s. Geniet van de stilte en de omgeving en voor de komende week veel wandelplezier en mooi weer. Ik kijk uit naar je volgende blog.

 • Peter Elenbaas 22 mei 2016

  Fijne geschiedenisles over de Hanzesteden, Leo! Interessant. Als het vroeger al behandeld is tijdens de geschiedenisles heb ik toen waarschijnlijk niet zo goed opgelet. Je torso ziet er in damesslip goed uit. Doe je onderweg ook extra krachtoefeningen??? Hoop wel dat je je schoenen snel hebt ingelopen. Met je onthaasting is het inmiddels wel dik in orde, lees ik tussen de regels door. Klinkt heel goed. Ga zo door. Veel succes de volgende etappe! Groeten Peter

 • Tijs 21 mei 2016

  Hi Leo,

  Wat mooi om te lezen wat je allemaal meemaakt. Niet normaal en het gaat super! Ik hoop dat de schoenen snel goed zitten en voelen. Er komt veel bij kijken. Veel respect ook hoe je mentaal ermee omgaat. Zet hem op en geniet. De damesslip staat je overigens netjes! 😀

  Groet uit Brabant,

  Tijs

 • Nicole 21 mei 2016

  Hoi Leo,
  Prachtige beschrijvingen en mini-lesjes historie en achtergrond van dingen waar veel mensen zich normaliter niet in verdiepen (deze historica wel uiteraard…;)). Fijn!!
  Door je stukjes raak ik trouwens steeds meer vastbesloten eens snel naar het oosten te gaan, iets wat al behoorlijk lang op mijn wensenlijst staat.
  Met de auto of trein, dat dan wel..
  Alle succes van de wereld gewenst!!!
  Nicole

 • Peter de Vos 21 mei 2016

  Ha die Leo!
  Zo te horen (lezen eigenlijk..) gaat het weer voortvarend! Zelfs een bezoek aan een museum sla je niet over! Is wel eens anders geweest….Nu maar hopen dat de nieuwe schoenen zich gauw naar je voeten voegen. Anders wordt het verplicht kamperen aan zee! Oost Duitsland langs de kust volgen. Waarschijnlijk kom je ook voormalige kustplaatsen tegen waar de Nazi-troepen met vrouw en kinderen mochten verpozen! En daarna Polen. Dat duurt nog wel een week of drie voor je daar bent.
  Je bent op een kwart! Volhouden dan maar war! Groet, Voss

 • Nico Broers 21 mei 2016

  Hoi Leo, je hebt ‘de vaart’ er in. Goed hoor! Inge en ik zijn momenteel aan het onthaasten in Friesland. Ook leuk. Gr. Nico.

Je kunt geen reactie plaatsen.