Etappe 6 Mecklenburg-Voor-Pommeren

image

Ik zit nu midden in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, een streek waar vooral Duitsers vakantie vieren.

Op dit moment loop ik op een prachtig schiereiland in het plaatsje Prerow

image

 

 

 

Er zijn drukke badplaatsen. Hier een hotel in Kühlungsborn

 

image

 

 

Halverwege de week was ik in Hansestad Rostock, ten tijde van de DDR een belangrijke havenstad. Inmiddels niet meer, het inwonertal van de stad loopt terug.

 

In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is, als je goed kijkt, nog veel te merken van het DDR-verleden.

image

 

 

In de meest kleine dorpjes tref je de oude DDR-bouw aan: de traditionele woonkazernes.

 

image

 

 

 

Ze mogen dan tegenwoordig vaak wit of lichtgeel geschilderd zijn en van balkons zijn voorzien, dat maakt ze niet minder herkenbaar.

image

 

 

 

Alhoewel? In Rostock waren ze behoorlijk ingrijpend gefacelift. Ik vond ze er beter uitzien dan menig portiekflat in Nederland!

 

 

 

image

Daar kunnen veel woningcorporaties nog een voorbeeld aan nemen. Tijd voor een werkbezoek? (De inschrijving vanuit LBConsult is bij deze geopend!)

 

 

image

 

 

Wel wordt/is er ook veel gesloopt.

 

 

 

 

Een ander overblijfsel van de DDR zijn de Stasi-archieven.

image

Ik bezocht in Rostock het voormalige hoofdkwartier in deze streek van de geheime dienst van de DDR, de Stasi. Zij was berucht omdat zij altijd en overal aanwezig was om in het leven van de burgers te infiltreren. De Stasi nam maatregelen als zij vond dat burgers tegen het regime van de DDR ingingen. Dat was al snel het geval, bijv. het maken van een grap over de DDR.

image

Je kan er het Stasi-archief raadplegen en kijken wat over je is vastgelegd (Leo Blom gaf geen “hit” 😊 ). In dit archief zitten mappen vol persoonlijke gegevens, vaak aangeleverd door vrienden, kennissen, collega’s, buren en zelfs familieleden.

image

 

Ik zag ook de cellen waar politieke tegenstanders en gevangengenomen vluchters opgesloten werden.

 

 

 

image

En ten slotte de wachttorens. Langs de kust staan er nog een paar. Vanuit deze torens hield men de Oostzee in de gaten om vluchtpogingen naar Denemarken en Sleeswijk-Holstein te verijdelen.

 

Maar er is ook “Ostalgie”, zoals ze dat hier noemen, de bijna weemoedige belangstelling voor producten en gebruiken uit de DDR-tijd. In de straat waar mijn hotel staat is een zaakje waar het echte “DDR Eis” verkocht wordt!

image

Vanwege de Hanse-Sail lag in de haven van Warnemünde de MIR uit Sint Petersburg (zie de naam achterop de boeg). Even dacht ik, ‘ik scheep me in dat bespaart me een hoop geloop!’
Achter de MIR op de foto ligt trouwens de Kruzenstern, ook een Rus met als thuishaven Kaliningrad. Is ook onderdeel van mijn route.

 

 

In mijn vorige blog schreef ik over het IJzeren Gordijn, de scheidingslijn tussen het Oostblok en het Westen. Ik realiseerde me deze week dat ik vanaf nu precies over de grens loop van deze scheidingslijn.

image

Op dit moment probeert men een Europese ecologische zone (European Greenbelt) te maken van de “Death Strip”, de strook niemandsland, die destijds gecreëerd was door het Oostblok.

 

 

 

 

 

Luftbild von der ehemaligen Grenze zwischen den beiden deutschen Staaten, Niedersachsen und Thüringen, Lkr. Herzberg und Lk.r Nordhausen

Het was een gebied waar geen mens kon komen en waar de natuur het dus volledig voor het zeggen had. De zone is 12.500 km lang en doorkruist 24 landen.Er komen allerlei zeldzame planten- en diersoorten in de zone voor.

Mikhail Gorbachov, die met zijn Glasnost en Perestrojka het einde van de politieke almacht van de communistische partij en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie inluidde, is de beschermheer van de zone.

Dan de statistieken:

 • Gelopen km deze week: 111
 • Totaal aantal km gelopen: 817,5
 • Gelopen % van het totaal (2800): 29,2 %Totaal aantal stappen: 1.216.048
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 69.487 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 34,5 uur, totaal 235 uur
 • Aantal dagen op weg: 42
 • Aantal rustdagen: 6
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 3 (Wismar-eiland Poel v.v.; Warnemünde-Rostock over de Warnow), totaal nu 13 overtochten.
 • Het weer deze week: grijs weer, in de middag vaak zon, geen regen, 14 tot 22 gr.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) € 670 ; Totaal € 3015
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72

Andere:

 • Lichaam: Voeten zijn weer goed. Een grote blaar op mijn teen heeft veel last bezorgd, maar is weer genezen.
 • Gevoel: prima, voel me lekker.
 • Mentale instelling: goed, maar het is wel een heel eind! Af en toe zie ik op tegen dat grote stuk dat ik nog moet.
 • Spirituele overpeinzingen: Tijdens een rustdag in een stad merk ik hoeveel externe prikkels een stad met zich meebrengt. Ik ben daarna weer zo blij te wandelen in de natuur en te genieten van de rust.
 • Communicatieve aspecten: Op een terrasje in Rostock gesproken met 2 oudere mannen, o.a. over de betere tijden na 1990: “Alles ist angenehmer geworden nach der Wende”.
  Nog steeds vragen veel mensen waar ik vandaan kom en naar toe ga.

 

12 reacties

 • Co en Mir 3 juni 2016

  Co Mir

  Hoi Leo daar ben ik weer , te lang geduurd voor ik weer wat schreef.
  Net van vakantie terug.
  we hebben elkaar voor dat ik met vakantie ging door de telefoon gesproken.
  Was erg leuk telefoon gesprek.
  Ik vond je goed klinken en je was erg gemotiveerd.
  We hebben gezellig en ook Mir met je gesproken.
  ik pak weer je reis verhalen weer op, ik blijf ze geweldig vinden.
  Ik kan me voorstellen dat je nog een hoop km moet afleggen, maar wat denk je wat je allemaal al gedaan heb.
  Je verteld bij iedere foto wat het is en wat je mee maakt (geweldig en complimenten).
  Denk maar als je straks terug bent heerlijk met de bokkies eten en vertellen over je reis.
  Ik denk dat we er een overnachting bij moeten pakken.
  Leo goeie dag weer vandaag kus van ons.

 • Cor Ebbeling 1 juni 2016

  Beste Leo,

  Sinds enkele weken volg ik je weblog. Erg leuk en leerzaam om te lezen.
  Ook de vermelding van je statistieken geeft een aardig beeld van hetgeen je doet aan stappen, het verbranden van calorieën etc. Bijna 300 cal. per uur. Een prachtige workout.
  Ook je bestemming vind ik fantastisch gekozen met de route langs de kust.

  Zelf serieus overwogen de Camino te lopen, maar het blijft nog bij het overwegen.
  Mogelijk maart 2018, anders 2019 of…….

  Zou je een keer iets willen schrijven over je dagindeling.
  Hoe laat start je bijvoorbeeld en hoe/wat eet je onderweg. Koop je onderweg wat of maak je in de ochtend een Lupa. En op welke manier kies je de plek van overnachting. Begin je in de ochtend met stevig doorstappen of start je langzaam en voer je onderweg de snelheid wat op.

  Ik, en ik denk we, horen het graag.

  Nog heel veel sterkte met je wandeltocht.
  Geniet onderweg en van de welverdiende nachtrust.
  Ik blijf het zeker volgen.
  Groet Cor

 • Peter Elenbaas 31 mei 2016

  Leo, weer een hoop interessante weetjes, nu over de voormalige DDR. Toch goed dat ze daar niet alle sporen hebben uitgewist, maar een aantal stille getuigen van het oostblok-leven als monument conserveren. Loopt die strook niemandsland ook langs de Oostzee kust? Met z’n zeldzame planten- en diersoorten lijkt me het een mooi en interessant wandelpad.
  Je hebt al een hoop kilometers gelopen en kan me voorstellen dat je af en toe opziet tegen het restant. Ik zou zeggen blijf met je geest in het nu en ervaar de vrijheid van de dag! Je hoeft niets en mag alles! Voordat je het weet zitten we hier in het drukke westen weer gewoon te klaverjassen… Fijne voortzetting van de tocht! Groet Peter

 • Nico Broers 29 mei 2016

  Hee Leo, wederom een mooi reisverslag. Komende winter wanneer je weer thuis bent bundelen, zou ik zeggen. Kan zo maar een bestseller worden: “2800 km in een damesslip :-)”
  En hoezo: … dat grote stuk dat ik nog moet…. Je moet helemaal niks, da’s het mooie. Relax!

 • Gerrie Blok 29 mei 2016

  Hoi Leo,
  Interessant om te lezen. En de panden zien er nog niet zo slecht uit daar…. maar we doen als corporatie ook hier ons best. Wellicht dat daar minder wordt afgeroomd door de overheid! Stasi verhaal indrukwekkend. En dat waren bijna onze buren, en niet eens zo heel lang geleden.
  Hou volg! Groet, Gerrie

 • Anoniem 29 mei 2016

  Nou Leo, je kunt zo aan de slag als leraar aardrijkskunde/geschiedenis. Volgens mij ben je je roeping daarvoor misgelopen. Mooie verhalen hoor. Ik heb ervan genoten. Erg interessant.
  Ik kijk uit naar je volgende blog. Heel veel succes komende week. Zet ‘m op.
  Groet van Caroline

 • Arnoud 29 mei 2016

  Mooi blog Leo, erg van genoten en geleerd. En fijn dat je voeten het weer beter doen. Dat geeft moed. Het is inderdaad nog een heel eind, maar je hebt er ook tijd voor…
  Het lijkt me boeiend als je een volgende keer ook iets schrijft over bijvoorbeeld je onderkomens, het voedsel en de mensen die je ontmoet.
  Loop ze en zoen.

 • Peter de Vos 29 mei 2016

  Zo…..ik heb weer een geschiedenis lesje gehad!
  Dat je hier de tijd voor neemt Blom! Wat een werk! Je hebt al genoeg te doen, dacht ik zo.
  Tja, je moet maar denken, ” ik kom steeds dichterbij mijn einddoel”. Bovendien loop je geleidelijk naar een landklimaat toe. Het kan nog schroeiend heet worden richting Russia!
  Blijf het allemaal héél knap vinden!
  Geniet van de natuur en hou vol!
  Straks terug in Ijmuiderslag loop je weer langs de zee!
  Groet, Vos

 • Dorine 29 mei 2016

  Hoi Leo,
  Jouw blog leest als een goed boek. Iedere week denk ik, leuk! Weer een hoofdstuk van Leo’s reisverhaal incl. geschiedenislessen 😃
  Groetjes Dorine

 • gerard 29 mei 2016

  op de Mir stappen is meer iets voor bokkie Co; mooie beschrijving van de DDR-tijd

 • Anoniem 28 mei 2016

  Hoi Leo,

  Mooie verhalen! Goed dat je niet op de Mir bent gestapt: het gad je geen reis bespaard, maar opgeleverd. Vanaf 29 juni ligt de Mir in Delfzijl te pronken tijdens Delfsail. En gezien me ervaringen met Delzijl en het daar (niet) weg kunnen komen per schip, heb je een goede keuze gemaakt. Veel plezier!

  Groet,
  Marcel

 • Nin 28 mei 2016

  Hee lieve pap!!
  Wat een coole blog zeg, heb ik even weer wat van geleerd😅
  Chill dat het weer goed gaat met je voeten.
  Xxxxxx nin

Je kunt geen reactie plaatsen.