Blog 7 Een persoonlijke blog

imageDit was de laatste etappe die ik volledig in Duitsland gelopen heb. Ik was in twee Hanze-steden: Stralsund en Greifswald en ben nu in Peenemünde. Nog een paar dagen dan ben ik in Polen.

Een aantal van jullie heeft mij gevraagd om naast de “geschiedenislesjes” wat meer persoonlijke zaken te vertellen: waar ik loop, waar ik overnacht, mijn dagritme, wie ik tegenkom enz.
Deze blog zal ik wat vertellen over mijn routes, de slaapplaatsen en mijn dagritme. In de volgende blog beschrijf ik aan aantal ontmoetingen.

image

 

Maar eerst het weer. Deze week elke dag stralend blauwe lucht! Wat heb ik een mazzel. Al drie weken zonnig. Afgezien van de koude 2e week alleen maar mooi weer gehad. Eén onweersbui!

 

 

 

 

Ik plan de routes ’s avonds met MAPS.ME. Overdag is dit programma -zonder internetverbinding- via GPS mijn navigatie. Hij plant vanuit zichzelf zoveel mogelijk bospaadjes en landweggetjes en vermijdt, indien mogelijk, drukke (auto)wegen. Geweldig! Ik heb pas één keer over een hek moeten klimmen.
Wel herplan ik de route vaak voor een deel. Om autowegen helemaal te vermijden maak ik dan een omweg.

image

 

 

Hier twee voorbeelden van kleine paadjes die de App aangeeft. In het begin dacht ik dat kan niet goed gaan.

 

image

 

 

 

Nadeel is wel dat op de stille weggetjes meestal geen cafeetjes zijn.

 

image

 

 

 

 

 

Soms gaat er ook een stukje langs het strand.

 

 

Het plannen van de route van te voren kost me trouwens zeker een half uur per dag. Daarnaast moet ik de overnachtingen plannen op ongeveer 20 tot 25 km van elkaar verwijderd. Dat is ook een hele klus.

Leuk is dat mensen af en toe naast me komen rijden en me een lift aanbieden!

Ik overnacht tot op heden in B&B’s, hotels of pensions. Soms heb ik een kamer, soms een appartementje met keuken. Kwestie van toeval. Ik boek via een boekingssite, ik bel of ik vul rechtstreeks een formulier in op een website van een aanbieder. Ik kampeer nog niet, het is ’s nachts nog te koud. Enne …. ik vind dat ik een comfortabel bed en een lekkere douche wel verdien ☺️
Ik maak van elke overnachtingsplek een foto. Hieronder een paar voorbeelden.

image

Ik heb het liefst een appartement, want dan kook ik zelf en hoef ik niet alleen in een restaurant te eten. Dat is het enige wat me tegenstaat bij de reis: alleen eten. Als ik uit eten ga, eet ik meestal om een uur of half 6. Dan is het nog niet druk.

image

 

Anders doe ik boodschappen bij de Edeka of de Netto, die heb je hier in elk middelgroot dorpje. Meestal kook ik spaghetti voor mezelf met een kant-en-klare salade en drink ik twee alcoholvrije Weizenbier. Als ik uit eten ga eet en drink ik trouwens meestal hetzelfde. Of ik eet vis, da’s ook heerlijk hier.

 

image

Het eten, diner en ontbijt, is hier overigens voortreffelijk! (Kijk goed wat in kleine letters op het glas staat 😉 )

image

 

Ik sta ’s morgens om 7 uur op, douche en ontbijt. Ik eet dan veel en maak tijdens het ontbijt twee broodjes klaar voor de lunch. Na een stevig ontbijt is dat genoeg. Ik neem ook altijd een hardgekookt ei mee.

 

 

image

Als ik incheck voor een overnachting vraag ik altijd gelijk of ik twee broodjes met het ontbijt mee mag nemen: ‘Haben Sie etwas dagegen wenn Ich morgen beim Früstuck zwei Brötchen mitnehm vor unterwegs morgen?’ Dat vindt men altijd goed, waarschijnlijk ook omdat ze mijn rugzak zien. Soms maken ze zelfs lunchpakket voor me of bieden aan om de broodjes in te pakken!

Wat eten betreft: ik moet oppassen dat ik blijf eten, ik val behoorlijk af! (En het was al niet veel 😏)

image

 

Ik probeer 8 à 8.30 uur te vertrekken. Ik moet me er wel even toe zetten om die 16 kg weer op mijn rug te hijsen ….Als ik eenmaal loop gaat het prima.

Gisteren heb ik grote schoonmaak gehouden en 2 à 3 kg spullen weggegooid, o.a. kookspullen, kleren en zalfjes die ik meehad “voor het geval dat”.

Ik loop nu 20 tot 25 km en neem om de 5 à 6 km een kwartier rust. Schoenen uit, effe luchten, beetje mijn voeten masseren.

image

 

Ik draag compressiekousen. Dat is lekker voor de bloedsomloop, maar beschermt ook tegen beesten als muggen en teken.

 

 

 

 

 

 

image

 

Ik kom meestal tussen 3 en 4 uur aan en check in. Vaak heb ik dan al een leuk gesprek, vaste reactie is: ‘Ach so, Sie sind wandern! Das ist der eerste Mal hier ins Hotel! Von woher kommen Sie?’ En dan vertel ik waar ik die dag vandaan kom en dat ik gestart ben in Amsterdam en ‘die ganze Küste entlang gelaufen habe’. Dat vindt men geweldig.

 

Ik controleer mezelf eerst op teken en neem dan een langdurige douche. Heerlijk voor mijn spieren en voeten. Dan ga ik op bed liggen en schrijf het verslag van die dag en maak een back-up van de foto’s van die dag. Dan loop ik even het dorpje in, ga eten of doe boodschappen.

image

 

Na het eten check ik mijn mail en WhatsApp en heb ik vaak contact met Kitty via FaceTime of we bellen met WhatsApp. Af en toe ook met Puck en Nicky, mijn dochters.
Daarna plan ik de route voor de volgende dag, lees ik wat of maak een sudoku en ga ik rond 11 uur slapen.

Om de 2 à 3 dagen was ik wat kleren.

 

 

Dan nog één hoogtepunt van deze week.

Ik imagebezichtigde het mega-vakantieoord Prora. Hitler zelf gaf opdracht tot de bouw. Langs de kust liet hij over een lengte van 4,5 km een enorm complex bouwen voor 20.000 arbeiders.

 

 

image

 

Totaal 6437 kamers, elke kamer had uitzicht op zee.

Door ontspanning, sport en vertier moesten de arbeiders na de vakantie weer uitgerust en energiek aan het werk kunnen gaan.

Het complex was bijna af toen de oorlog uitbrak. Toen waren de bouwvakkers elders nodig o.a. in het nabijgelegen Peenemünde waar raketten gebouwd werden. Ga ik ook nog bezichtigen.

image

Na de oorlog is het oord nog voor verschillende doeleinden gebruikt: Duitse vluchtelingen uit Polen, het Rode Leger van de Sovjet Unie, het leger van de DDR. Overigens is het zo degelijk gebouwd dat slopen nooit een optie is geweest. Momenteel bouwen projectontwikkelaars appartementen in een deel van het complex.

Ik was diep onder de indruk van Prora. Je voelt, als je er voor staat, hoe groot de Nazi’s dachten.

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 122,5
 • Totaal aantal km gelopen: 940
 • Gelopen % van het totaal (2800): 33,6 %
 • Totaal aantal stappen: 1.416.353
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 79.900 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 39 uur, totaal 235 uur
 • Aantal dagen op weg: 49
 • Aantal rustdagen: 7
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 1 (naar eiland Usedom over de Peenestrom); totaal nu 14 overtochten.
 • Het weer deze week: stralend blauw, 24 gr.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 616; Totaal € 3631
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 74

Andere:

 • Lichaam: gaat goed
 • Gevoel: prima.
 • Mentale instelling: goed,  nog twee dagen en dan in Polen!
 • Spirituele overpeinzingen: Als de auto’s voorbij razen denk ik wel eens ‘die is over een kwartier waar ik 8 uur over doe’. Onvoorstelbaar hoe snel onze maatschappij geworden is. In 3 uur kan ik de afstand die ik naar St. Petersburg loop in 5 maanden met het vliegtuig overbruggen!
  Heerlijk dat deadlines mijn leven leven niet meer beheersen!
 • Communicatieve aspecten: Weer veel mensen ontmoet. Volgende blog meer daarover.
 • Fauna: Ik liep langs een aalscholverkolonie (Duits: Kormoran) met 2000 broedparen. Een herrie van jewelste en een enorme stank.

image

 

12 reacties

 • Anoniem 7 juni 2016

  Hi Leo. Ik liep wat achter met lezen van je leuke en interessante wandelproza. Ben er weer helemaal bij. Mooi om met je mee te mogen lopen, zij het zonder blaren. Het gaat best snel maar ook langzaam relaxed, zoals het hoort. Geniet en hou ons op de hoogte van je avontuur. Wel een beetje jaloers! Liefs Joke

 • Paul Blom 6 juni 2016

  Gaat goed Leo, klasse!
  Houd wel je gewicht in de gaten. Het fruit niet vergeten.
  Op naar Polen.
  Je kunt nu binnenkort met de lokale fans het EK kijken, na het lopen.
  Doen en dan neem je er een lekker nootje bij.
  Om te beginnen op 12 juni : Polen – Noord Ierland
  Groeten, Paul

 • Arnoud 6 juni 2016

  Boeiend blog Leo, erg leuk om te lezen. Ook mooie foto’s. Prora moet echt indrukwekkend zijn, in historisch opzicht en zo megalomaan.
  Dat van het ’s avonds alleen eten herken ik heel erg. Het is stil en alleen. Ik probeer er dan bijvoorbeeld aan te denken dat er veel meer reizigers zijn die alleen eten en neem er toch de tijd voor. Dat helpt (soms…).
  Ben alweer benieuwd naar je volgende blog. (Die kan ik dan nog net lezen: zondag op het vliegtuig naar Korea).
  Veel plezier en sterkte met lopen, en hopelijk blijft het mooi weer.
  Kus uit zonnig Alkmaar.

 • Roosmarie 6 juni 2016

  Erg leuk om te lezen Leo! Ik vind het een geweldige prestatie, hartelijke groet, Roosmarie

 • Cor Ebbeling 5 juni 2016

  Hoi Leo,

  Weer een super leuk verslag. Het ga je goed!
  Gruss gott.

 • Nico Broers 5 juni 2016

  Ha die Leo, wat weer een mooi reisverhaal. Complimenten. Ik leef met je mee. Hoewel ik mij moeilijk voor kan stellen hoe het moet zijn om zonder deadlines een eind weg te lopen. Hou vol en tot de volgende blog.

 • Puck 5 juni 2016

  Papsieee wauw mooie fotos! Haha leuk die duitse zinnetjes. Probeerde ze hardop uit maar klinkt niet al te best bij mij. Volgende keer wat voice memo’s bijvoegen? Snel weer facetimen!! En ik wist niet dat je een stokmans bij je hebt! Helpt dat?

  Liefs Puckie

 • Sandra 5 juni 2016

  Fantastisch om elke week te lezen. Hier is iemand die van plan is te gaan lopen om het hoofd leeg te maken en na te denken over de toekomst. Ik laat hem jouw blog maar eens lezen ….
  Op naar Polen!

 • Peter de Vos 5 juni 2016

  Leuke Blog Blom!
  Nu weten we “zeker” dat je alcoholvrij bier drinkt!
  Hopelijk wordt het niet te heet komende weken! Beetje koel weer is aangenamer in Polen, lijkt mij zo.
  Nog even en je arriveert in Gdansk! Dan ben je op de helft en komt je lief je oppeppen!
  Volhouden war!
  En je foto´s zijn mooi!

  Groet Voss.

 • Fred van Oostveen 4 juni 2016

  Ha die Leo,
  Leuk weer van je te lezen man en deze keer n mooie inkijk in je dagelijkse beslommeringen, tja wat heeft n mens nog meer nodig he?
  Vergeet je niet af en toe ook n lekker echt Duits biertje te nemen 😄.
  Goeie reis weer verder en tot je volgende verhaal.
  Groet Fred van Oostveen

 • Nin 4 juni 2016

  Papa,
  Ziek leuke blog. Neem je weleens het aanbod van een lift aan voor een paar kilometer??😄
  Echt heel cute om te lezen dat je soms zelfs een lunchpakketje meekrijgt, wat een vriendelijke duitsers!
  Ben heel benieuwd wat het verschil met polen is. Heb je niet te veel weggegooit voor wanneer je wel in je tentje moet slapen??
  Ik vind de fotos ook heel leuk.
  Ik heb nu alweee zin in volgende week zaterdag voor je nieuwe blog!!!😃😃😃😃😃😃😃
  Dikke kus nin en lus

 • Kitty 4 juni 2016

  Trots op je wandelprestatie, op je blog en op jou! Dikke kus, Kit X

Je kunt geen reactie plaatsen.