Etappe 8 Begin Polen en ontmoetingen

image

Hoera, in Polen!

 

Toch wel een emotioneel moment!

 

Deze week nog een mijlpaal: ik ben de 1000 km-grens gepasseerd!

 

 

 

image

Ik ben nu in het plaatsje Mrzeżyno, 90 km van Duitsland vandaan, in hotel Ośrodek Wypoczynku i Rekreacji Venus. Ja, het is even wennen met het Pools. Tijdens het wandelen oefen ik de meest gebruikte uitdrukkingen.

Het weer is nog steeds prima!!

Ik vertel deze blog over vier bijzondere ontmoetingen: Maik, Herr Radke, Christian en een andere backpacker.

Mijn ontmoetingen in het algemeen: veel mensen in hotels, op terrassen, bij bankjes onderweg vragen wat ik aan het doen ben. Een backpacker in deze streek is een grote uitzondering.
Vaak nemen ze uitgebreid de tijd om me al het goede toe te wensen: mooi weer, in alle gezondheid aankomen, genoeg drinken, genoeg eten, niet verstappen, goede inzichten enz. Soms vragen ze naar de URL van mijn blog. Deze contacten zijn routine maar elke keer weer heel erg leuk!
Het is fijn dat ik nu een beetje Duits spreek, dat maakt het wat laagdrempeliger. Men complimenteert me hier ook regelmatig voor 😊

 

image

Ontmoeting 1: Maik uit Berlijn (links op de foto).

Ik liep twee weken geleden langs de zee en maakte een selfie. Toen een Duitser langskwam vroeg ik hem of hij een foto van me wilde maken. We raakten in gesprek en het klikte gelijk. We hebben samen een uur opgelopen. Hij bleek ook gescheiden na een huwelijk van 25 jaar. Hij heeft hier verdriet van, maar ziet het, net als ik, ook als een kans. Hij heeft twee kinderen, droomt van een soort reis die ik maak en werkt bij Motorola als projectmanager. Daarnaast rijdt hij ook nog eens in een A4.
De volgende dag liep ik een dorpje binnen en kwam hij ineens aanrennen! Hij was op bezoek bij zijn zwager. Dat kan geen toeval zijn, concludeerden we. Hij nodigde me uit voor thee en een maaltijd in de tuin.

 

image

Ontmoeting 2: Herr Radke uit Neupleen

Ik zat voor een huis op een boomstronk uit te rusten, toen een oudere man naar buiten kwam en vroeg wat ik deed met die rugzak. We raakten aan de praat. Heer Radke is geboren in mei 1945 (!!) in een plaatsje bij Gdansk, in het huidige Polen. Zijn vader is nooit uit de oorlog teruggekomen, vermist. Hij kreeg een stiefvader. Deze is na de oorlog verhuist naar het door de Russen bezette gebied in Duitsland, de latere DDR. (Na de oorlog zijn zowel de oostgrens als de westgrens van Polen naar het westen opgeschoven en kreeg het gebieden van het overwonnen Duitsland. Dit ging gepaard met zuiveringen: deportaties, gedwongen verhuizingen en ook het vermoorden van Duitsers).

Herr Radke heeft zijn hele leven als installateur gewerkt.
We spraken over de DDR-tijd en de huidige politieke situatie.
Net als Maik was hij mild over de DDR. De DDR had ook goede kanten, zoals het onderwijs en de werkgelegenheid. Er was geen armoede. Over de huidige politieke situatie had hij een uitgesproken mening. De Ammies (Amerikanen) vond hij “Dreck”: ‘Bringen überall nur Krieg’. ‘Frau Merkel ist nur Scheisse’. Poetin vond hij prima. ‘Hut ab vor dem Man, er hat Courage’.
Een oude DDR-rot dus, maar wel leuk om eens mee te praten.

image

 

Ontmoeting 3: Christian uit Barth.

Christian is receptionist in een hotel waar ik logeerde. Bij het inchecken bleek hij zeer onder de indruk van de reis die ik maak. Hij vond mijn reis het vermelden waard in de regionale krant en vond het jammer dat dat op deze korte termijn niet meer te regelen was. Wel plaatste hij in elk geval op zijn Facebook- pagina een bericht over de ontmoeting met mij met een foto van ons tweeën. De tekst op Facebook:

Mitten meines eigentlich ganz normalen Arbeitstages in Hotel Speicher Barth  brachte mich dieser Mann zum Staunen. Die Antwort bei der Frage: ” Hatten sie eine gute anreise?” War für Leo Blom bislang eine anstrengende. Wir kamen ins Gespräch und erzählte mir von seinem Projekt. Er bestreitet momentan eine Wanderung von seiner Heimat in Amsterdam (Niederlande) bis nach St. Petersburg (Russland). Er verkaufe seine Firma und setzte sich das Ziel im September dort anzukommen. Die lange Zeit der Wanderung nutzt er um sich Gedanken über seine weitere Zukunft zu machen und wie diese aussehen soll. Er merkte mein Interesse und bot mir das für das im Hotel unübliche “Du” an. Leo Blom ich ziehe den Hut vor dir und hoffe du kommst gesund in St. Petersburg an!”

 

image

Ontmoeting 4: een “collega” uit Frankfurt

Vorige week liep ik voor de eerste keer een andere backpacker tegemoet. De eerste die ik tegenkwam! We raakten aan de praat over onze tocht. Hij liep ongeveer dezelfde route, maar tegengesteld en vermeed Rusland. Hij liep de route in drie verschillende perioden. Hij heeft veel minder tijd dan ik, werkt nog en haalt daardoor een gemiddelde van 30 km per dag! Leuk was dat hij me twee prachtige, zeer gedetailleerde kaarten van Polen gaf. Op de foto toont hij ze. Hij wilde er niets voor hebben!

Tot zover de ontmoetingen. Ik beschreef er vier, maar het zijn er veel meer. Ik maak bij iedere wat langere ontmoeting een foto.

 

Op zondag, een rustdag, bezocht ik het complex van de Nazi’s bij Peenemünde. Zij bouwden hier een enorm complex waar onder leiding van Werner von Braun raketten ontwikkeld werden, o.a. de V1 en V2.

image

De V2 kon Londen bereiken en heeft daar in 1944-45 veel schade aangericht. De raketten werden aanvankelijk in Peenemünde gefabriceerd door gevangenen uit het nabij gelegen concentratiekamp Karlshagen. Hierdoor was geheimhouding gegarandeerd. Na de ontdekking van Peenemünde door de Engelsen in 1943, werd de productie van de raketten verplaatst naar een concentratiekamp in Midden-Duitsland. Na de oorlog waren de geallieerden, met name Amerika, er als de kippen bij om de ingenieurs, die voorheen bij de vijand werkten, te ronselen. Zo kwam veel know-how naar de VS en had de VS gelijk een grote voorsprong op de Russen. De bekendste geleerde was Werner von Braun. Hij werd uiteindelijk directeur van de afdeling van de Amerikaanse NASA die het Apollo-programma uitvoerde. De Apollo 12 landde uiteindelijk op 20 juli 1969 op de maan.

image

 

Ik werd door een privé-gids rondgereden over het terrein. Hij liet me alle ruïnes zien.

 

 

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 140
 • Totaal aantal km gelopen: 1080
 • Gelopen % van het totaal (2800): 38,6 %
 • Totaal aantal stappen: 1.592.922
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 91.545 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 47 uur, totaal 282 uur
 • Aantal dagen op weg: 56
 • Aantal rustdagen: 8
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 1 ( in Świnoujście, vroeger Swinemünde, over de Swina); totaal nu 15 overtochten
 • Het weer deze week: stralend blauw, 22 tot 24 gr
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 510 Totaal € 4141
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 73

Andere:

 • Lichaam: gaat goed, nu ik minder gewicht heb zijn mijn voeten veel minder vermoeid aan het einde.
 • Gevoel: prima.
 • Mentale instelling: goed, Polen is een volgende bereikte mijlpaal.
 • Spirituele overpeinzingen: ik ontmoet zoveel vriendelijke mensen en hoor zoveel leuke verhalen. Het is hartverwarmend. Dat komt ook omdat ik zelf een open houding heb deze reis. Wat een verschil met thuis. Dan heb ik meestal geen zin om met vreemden te praten. We kennen allemaal de redenen: te gehaast, geen interesse, vooroordelen, misschien onzeker wat je moet zeggen, enz. Toch goed om eens over na te denken.
 • Communicatieve aspecten: Nu ik in Polen ben heb ik minder ontmoetingen. Polen spreken nauwelijks andere talen.

 

 

13 reacties

 • Nicole 20 juni 2016

  Wat een superfijn verslag! Ik had deze nog niet gelezen (en de meest recente vanmiddag al wel), maar wat fijn al die ontmoetingen! En wat een leuke mensen! Dat is toch ook wel heel belangrijk.
  Het ga je goed Leo! Elke keer geniet ik weer als ik je blogs lees!
  Groetjes, Nicole

 • Myrna 18 juni 2016

  Hee Leo de wandelaar!!

  Wat ontzettend leuk om over je wandelingen en ervaringen te lezen. Echt geweldig hoe je dit avontuur aangaat. En wat gaat het je goed af?! Geboren lange afstandsloper…;-). Echt heel leuk en geanimeerd hoe je alles beschrijft en de dingen die je meemaakt, de geschiedenis erbij vermeld (leerzaam!) en de mooie foto’s natuurlijk. Krijg er meteen een goed beeld van en moet eerlijk zeggen dat ik ook erg enthousiast gemaakt wordt. M’n moeder zei ook al, na weer een positief verhaal over je reis, “waarom ga je ook niet”? Ooit…. ;-). Ik ga eerst maar weer een keer naar Groningen fietsen. Was ik deze week van plan, maar viel in t water. Maar na jouw reis, voelt die afstand echt een peulenschil (zeker op 2 wielen).
  Wil je complimenteren met je doorzettingsvermogen en powerrrr, echt goed van je. Ik vertel vol trots over dit verhaal aan m’n tennismaatjes. Ja, daar kunnen we niet tegenop slaan….;-).
  Superleuk dat Kit je binnenkort tegemoet reist. Veel succes en plezier en sterkte met de stugge ‘Polen’….. Geniet!

  Wandelgroeten, Myrna

 • Wilma 14 juni 2016

  Hoi Leo.
  Leuk om te lezen hoe je tocht verloopt, Heel indrukwekkend.
  Hoop dat het zo goed blijft gaan!
  Geniet er van.
  Lieve groetjes Wilma.

 • Caroline 13 juni 2016

  Hoi Leo,
  Ik heb vandaag het facebookbericht van Christian uit Barth in twee derde klassen besproken. Mooie aanleiding om het duzen en siezen nog eens uit te leggen.
  “En loopt hij dan ook weer helemaal terug?” was een reactie van een leerling.
  Bedankt weer voor je de beschrijving van je ontmoetingen. Ontroerend soms.
  Zet hem op komende week.
  Groet van Frans en Caroline

 • Peter Elenbaas 13 juni 2016

  Leo, gefeliciteerd met het behalen van de magische duizend-kilometergrens. Leuk om over je vele wisselende contacten te lezen. Hoewel je volgens mij tijdens deze tocht vooral jezelf dient tegen te komen, zal het ook best prettig zijn om af en toe een ander te ontmoeten. Leuk ook om eens een echt Oostblok geluid te horen uit de mond van Herr Radke. Ik ben het deels nog met hem eens ook! De grote mogendheden hebben er daar een enorme zooi van gemaakt!
  Verstandig dat je wat minder gewicht op je rug hebt. Ik begreep al niet hoe het volhield met die 16 kilo(?) die je op je rug had. Heb je je tent en kookstelletje eindelijk geloosd en toch maar besloten alleen nog maar luxe kamers te boeken?
  Heb weer een goede wandelweek met goed weer!
  Groeten Peter

 • Roosmarie 13 juni 2016

  Leuk om dit alles weer te lezen Leo! Vooral over de ontmoetingen met anderen,
  groet van Roosmarie en Paul

 • Nico Broers 12 juni 2016

  Hoi Leo, voor mijn gevoel ga je ontzettend snel. Zal wel vanwege mijn drukke agenda komen, zo richting vakantie (24 juni). Leuk, die ontmoetingen. Doet mij aan de verhalen van Dirk R. denken….. Ga door met genieten! Tot de volgende blog. Gr. Nico.

 • Arnoud 12 juni 2016

  Mooie verhalen Leo, dat geeft je tocht iets extra’s en maakt het extra bijzonder. Ik hoop dat Polen net zo boeiend voor je word en het passeren van ‘de eerste duizend’ is echt een mijlpaal…en aanstaande donderdag precies 2 maanden onderweg!
  Ik probeer de komende weken je blog bij te blijven houden.
  Geniet van het lopen, de omgeving en de ontmoetingen.
  Kus.

  P.s. Je haar begint alweer aardig te groeien. Hebben ze in Polen leuke kapsters?

 • gerard 12 juni 2016

  met al die mensen-verhalen wordt je blog steeds leuker; zet dat voort net als je tocht.

  gerard

 • Nin 11 juni 2016

  Papa!! Wat leuk die ontmoetingen.
  Fijn dat we laatst weer gefacetimed hebben!!!😃😃😃
  Bijna op de helft!!!!!👍🏻👍🏻👍🏻
  Dikke kus nin

 • Lies 11 juni 2016

  Leuk te lezen de ontmoetingen, jouw route én de dubbele mijlpaal (Polen en 1000 km)!
  Het lijkt zo gemakkelijk. Beetje wandelen, geld en goede equipment en nog digitaal verbonden.
  Maar het ook echt doen, steeds verder weg geraken van het ‘thuis-front’ naar steeds andere gebieden die minder nabij zijn qua taal, cultuur en natuur….
  Ik heb veel respect voor je, Leo!

 • Peter de Vos 11 juni 2016

  Ha Leo,
  Prachtig verhaal weer! Eindelijk (of: nu al…) in Polen! Straks passeer je al dat kleine stukje Rusland! Het gaat vlot en het weer zit mee! Als ik je verhaal zo lees, vermoed ik dat je na een aantal weken rust, na thuiskomst, gelijk weer een nieuwe wandeltocht gaat plannen! Op je balkonnetje in Ijmuiderslag zitten, is nu geen optie meer! Of een fietstocht. Daar ben je ook vrij goed in.
  Hoe ver ligt Gdansk nog? Dan ben je toch op de helft? Ik zal eens google maps raadplegen.
  Fijn wandelen de komende week en zeg maar tegen de Polen dat je alle koperen leidingen komt terug halen….
  Groet, Vos

 • Jurriaan Ahsmann 11 juni 2016

  Hee Leo,
  Ik geniet elke week weer even van je verslag. Mooie tocht, zo te lezen!
  Veel succes voor het vervolg en groeten van
  Jurriaan

Je kunt geen reactie plaatsen.