Etappe 9 West-Pommeren (Polen)

image

Afgelopen week was de eerste volle week in Polen. Ik ben nu in het plaatsje Jaroslawic, een badplaats aan de Oostzee, halverwege Polen in de provincie West-Pommeren.

 

 

Het weer was deze week over het algemeen goed. Onbewolkt of half bewolkt. Alleen donderdag was slecht. Het was de tweede regendag sinds eind april met flinke regenperioden en veel wind, 13 gr.

image

 

Ik loop in een gebied dat tot 1945 Duits is geweest. Daarover straks meer.

Je ziet het nog wel, bijv. aan de oude Duitse huizen en villa’s. Hier een foto van een dergelijke villa.

 

Nog te renoveren, wel mooi!

 

 

Mij vallen een paar dingen op in de kuststreek.

image
Ik zie weinig historische gebouwen. Er is veel gebombardeerd, bijv. hier de skyline van  Świnoujście (vroeger Swinemunde)

 

 

 

image

 

en Kolobrzeg  (vroeger Kolberg)

 

 

 

 

 

Je ziet hier, net als in de voormalige DDR, volgens onze stedenbouwkundige uitgangspunten onbegrijpelijke bouw.

image

 

Een (redelijk verpauperde) flat midden in de (opnieuw opgebouwde) stad Kolobrzeg.

 

 

 

 

De kust kent veel badplaatsjes waar Duitsers en Polen vakantie vieren.

 

image

Er heerst een gezellige, kermisachtige sfeer. IJstentjes, kermisattracties, winkeltjes met snuisterijen, eettentjes enz. Veel vakantiehuisjes en appartementen- complexen.

 

 

 

Er is veel en prachtige natuur.

 

image

 

Het ene natuurpark na het andere. Ik liep er al uren doorheen (en ben ook al een paar keer verdwaald 😟, ook wemelt het er van de muggen).

 

 

 

image

 

 

Links de Oostzee, rechts een natuurpark.

image

 

 

 

 

 

Het land is Rooms Katholiek (de vorige paus was Pools), langs de weg zie je kruisbeelden.

 

 

 

 

 

Het lijkt er op dat Polen flink gebruik gemaakt heeft van de infrastructuurpot van Europa. Je ziet overal borden met het EU-logo.

image

 

Ik liep over prachtige, nieuw aangelegde fietspaden en boulevards. Ook hier het EU-logo.

 

 

 

image

 

 

En natuurlijk mooie zonsondergangen.

 

 

 

 

Het land is goedkoop. Ik betaal gemiddeld € 40 (160 zloty) voor een overnachting en € 8 voor een maaltijd (met een alcoholvrij biertje).

Dan nog iets over de geschiedenis van Polen. Ik heb het maar eens uitgezocht, want ik had er geen idee van.

We beginnen in het jaar 990. Toen woonden in centraal Europa de Polanen en was er sprake van een Poolse staat. Daarna is Polen eeuwenlang overheerst door Oostenrijkse, Duitse en Russische machthebbers.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Polen bezet door Duitsland. In 1918 werd het een onafhankelijke staat en maakte het een bloeiperiode door. In 1934 sluit Polen met Hitler een non-agressiepact. Echter een goede verhouding met de Sovjet-Unie bleek belangrijker voor Hitler. Hij wilde een tweefrontenoorlog voorkomen en sloot met de Sovjet-unie het Molotov-Ribbentroppact af. In het pact was geregeld dat de Sovjet-Unie grote delen van Oost-Polen kon inlijven, terwijl Nazi-Duitsland de westelijke delen van het land kreeg. Desondanks viel het leger van Hitler toch het inmiddels Russische deel van Polen binnen in september 1939. Het was het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Polen is een van de landen die het zwaarst is getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen kwamen om en het land werd grondig vernield.

image
Na de Tweede Wereldoorlog werden de grenzen van Polen opnieuw vastgesteld. In het oosten verloor het land grondgebied aan de Sovjet-Unie, in het westen kreeg Polen er een deel van Duitsland bij (de blauw-grijze gebieden op de kaart). De rivieren de Oder en de Neisse werden de grens met voormalig Oost-Duitsland.

Deze week heb ik minder mensen ontmoet.
Eén erg leuke ontmoeting wil ik jullie niet onthouden. Ik raakte in gesprek met Robert, een fietser die op een bankje zat te rusten. Hij vertelde 10 jaar directeur te zijn geweest van een groot Pools levensmiddelenbedrijf dat failliet is gegaan omdat het de concurrentie met Aldi en Lidl verloren heeft.

image

Hij is nu 40 jaar oud. Hij bleek door zijn vrouw op fietsvakantie gestuurd te zijn om na te denken over zijn toekomst. Mijn verhaal deed hem goed en hij zei me onder de indruk te zijn van de rust die ik uitstraalde 😉. Hij bood me een wodka aan (en had er, rook ik, ook al een paar op 😊). Na het gesprek bedankte hij me voor de inspiratie en met een intense high-five namen we afscheid.

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 109
 • Totaal aantal km gelopen: 1189
 • Gelopen % van het totaal (2800): 42,5 %
 • Totaal aantal stappen: 1.775.467
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 101.065 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 36 uur, totaal 368 uur
 • Aantal dagen op weg: 63
 • Aantal rustdagen: 9
 • Gemiddeld aantal uren lopen per dag (excl. rustdagen): 7 uur en 4 min.
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Het weer deze week: half bewolkt, gemiddeld 19 gr,  één regendag met veel regen en veel wind, 13 gr.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 438 Totaal € 4579
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,68

Andere:

 • Lichaam: gaat goed. Ik slaap af en toe slecht. Steeds weer in een ander bed is niet echt fijn.
 • Gevoel: goed, wel af en toe een klein dipje deze week. Waarschijnlijk ook omdat ik af en toe niet goed slaap en niet uitgerust ben.
 • Mentale instelling: goed, halverwege komt in zicht.
 • Spirituele overpeinzingen: vorige keer schreef ik over je eigen houding bij het contact maken met anderen. De eerste dagen in Polen ervaarde ik hen als zeer afstandelijk en moeilijk contact mee te krijgen. Ik werd er chagrijnig van. Dat moet anders, dacht ik woensdag en veranderde mijn eigen houding. En zie, ineens ging het veel beter en had ik een paar leuke ontmoetingen (zie ook boven). Ook in restaurants e.d. heb ik nu af en toe een gesprekje.
 • Communicatieve aspecten: Nu ik in Polen ben heb ik minder ontmoetingen. Polen spreken nauwelijks andere talen en zijn ook tamelijk gereserveerd. Volgens Polen die ik wel spreek, denken veel van hun landgenoten dat je Duitser bent en die zijn gezien de geschiedenis niet heel erg populair.
 • Fauna: in een bos kroop een brilslangetje voor me uit op het pad. Helaas te laat om te fotograferen.

 

8 reacties

 • Anoniem 21 juni 2016

  Dag Leo, bedankt weer voor je verslag en foto’s. Ik ben nog nooit in Polen geweest, maar zo te lezen is het door de loop van de geschiedenis een vrij gespleten land geworden. Een verleden van bezettingen en verwoestingen en altijd knel tussen het oosten en het westen. Dat zal zijn weerslag hebben op de sfeer in het land en het gemoed van de bewoners. En dan ook nog een taalbarriere. Lijkt me niet het makkelijkste land om te verblijven. Goed dat je je eigen attitude nog eens onder de loep hebt genomen om makkelijker contacten te leggen. Een open verhouding met de mensen is belangrijk voor een goed moreel! Ga zo door en een goede wandelweek toegewenst! Groet Peter

 • Kuba Terakowski 21 juni 2016

  It was very nice to meet you in Łazy. The day after our meeting was very stormy. I hope that you went safety through wind and rain. I wish you happy journey and look forward to hearing from you.

 • Puckie 21 juni 2016

  Papsiee ja dat was wel te verwachten ook met de taalbarierre natuurlijk. Volgens mij hebben zij wel ook alle reden om zo ontoegankelijk te zijn, des te leuker dat je zo iemand tegenkomt op een bankje en een leuk gesprek hebt! Even wennen dus. En vaderdag zonder je dochters dichtbij, gelukkig denken we veel aan je!
  Iedereen aan wie ik het vertel is erg onder de indruk van je prestaties, net als ik. En als je slecht slaapt kan je ook gewoon je ogen dichtdoen, dan rust je ook uit..:) dat zei jij vroeger altijd als ik niet kon slapen weet je nog?

  Heel veel kusjes!

 • Joke 19 juni 2016

  Leuk weer je ervaringen te lezen. Polen trok mij nooit zo en nu ook nog niet. Sombere gebouwen. De natuur blijft zoals ze is …Altijd mooi!

 • Peter de Vos 19 juni 2016

  Ha Leo,
  Inderdaad, die Pool lijkt wat ouder dan 40 jaar. Kan natuurlijk ook de drank zijn…
  Ach ja, die dipjes….Je bent natuurlijk ook met een zéér groot project bezig. 2880 km! We mogen wel het Guinness Book of Records aanschrijven! Misschien maken ze wel een pagina voor je vrij!
  Bijna op de helft! Goede moed houden! Na Polen worden de mensen wel weer gemoedelijker….
  Volg je het nieuws nog een beetje? Allemaal narigheid! Blijf maar lekker in de natuur! Een stuk rustiger.
  Groetjes en stug doorlopen!
  Groet, Vos

 • Nico Broers 19 juni 2016

  Hee Leo, weer een mooie geschiedenisles. Leuk om te lezen. Deze week een 36-urige werkweek. Relaxed. Komen we meestal niet aan toe. Jeetje, Robert, 40 jaar??? Het lijkt wel of hij een helm onder zijn shirt heeft. Stond z’n ‘moped’ om de hoek? Neem je rust en tot de volgende keer. Gr. Nico.

 • CO / Mir 19 juni 2016

  Hoi Leo van uit Oostenrijk.
  Net je Blog weer binnen gehaald, ga nu lezen onder genot van koffie.
  Ziet er weer goed uit foto’s en weer wat je weer meegemaakt hebt.
  Laat je vandaag nog iets horen.
  C M

 • Nin 19 juni 2016

  Ha paps❤️❤️
  Allereerst fijne vaderdag !! 👫
  Leuk al die foto’s om zo een sfeer impressie te krijgen.
  En wat grappig die ontmoeting! Stom dat de Polen wat gereserveerder zijn.
  Zoo goed wat je doet !!!💋🍀🌺
  Dikke kus nin

Je kunt geen reactie plaatsen.