Etappe 10 Pommeren

image

 

Ik loop goed op schema. Over een week ben ik in Gdansk en zie ik mijn lieve Kitty. We hebben dan vier dagen samen.

 

 

Gdansk is ook een mijlpaal, want ik ben dan ongeveer halverwege de totale reis!

Het weer was weer prima. Heel veel zon en één dag wat regen. Vier dagen boven de 30 gr. (Flink zweten 😟)
In deze blog iets over duinen en -ter lering (voor mij) en vermaak (voor jullie)- drie momenten waarop ik de weg letterlijk kwijt was.

image

 

 

Op één dag na, liep ik deze week in natuurparken, dicht bij zee.

 

 

image

 

 

Donderdag huurde ik een fiets om al het natuurschoon eens rustig te bekijken.

 

 

 

 

 

image

 

Ik was o.a. in het Slowinskypark. Dit gebied, dat staat in de top 10 van bezienswaardigheden in Polen, is bekend is om de zgn. moving dunes. Dit zijn duinen die door de invloed van de wind voortdurend van vorm en van plaats veranderen, 3 tot 10 meter per jaar. Dit komt omdat ze niet of nauwelijks begroeid zijn of begroeid zijn met een soort gras dat de oppervlakte open houdt.

image

 

 

Ze kunnen tot 50 m hoog worden en steken boven het landschap uit.

 

 

 

De Wydma Czolpinska (wydma = duin) is 42 m hoog (foto onder)

image

Duinen is hier een hele wetenschap 😏. Op de informatieborden lees ik

imagedat er verschillende soorten bestaan. Een duin in dit gebied (mogelijk ook in Nederland) ligt in de vorm van een halve maan in west-oostelijke richting. Als de uitlopers (toppen van de sikkel) naar het westen lopen🌛 is het een parabolische duin, richting oost 🌜 is een barchanische duin. Tis maar dat je het weet! 😉 Misschien een leuk klusje voor een van mijn gepensioneerde vrienden/ familieleden om dit eens goed uit te zoeken.

Deze week had ik één vervelende dag. Maandag liep ik 28 km op een autoweg, waar de auto’s soms met 100 km per uur langs raasden. Langs de kust lopen was niet mogelijk omdat daar een militaire basis is.

image
Dankzij deze jongens dus!

Bij aankomst zat ik er helemaal doorheen. Gelukkig had ik de volgende dag een rustdag.

 

 

 

Dan iets over mijn (ver)dwalingen. Ik schreef in een vorige blog hoe tevreden ik was over MAPS.ME. Helaas laat deze planningstool mij in Polen in de steek en ben ik overgegaan op Google MAPS, die het overigens ook niet altijd bij het rechte eind heeft.

Hieronder drie voorbeelden waar het mis ging. De laatste door mijn eigen schuld 😒
1. De route die ik loop is deels de E9, de Europese lange afstandsroute van Lissabon naar St. Petersburg.

image

Alleen in Polen is deze bewegwijzerd met een rood-wit bordje (boom links).

De eerste dag in Polen zag ik de bewegwijzering, maar MAPS.ME gaf iets anders aan.
Mijn vertrouwen in deze tool was toen nog goed, dus ik volgde MAPS.ME. Dat ging helemaal fout. In Świnoujście kwam ik eerst op een bedrijfsterrein terecht waar een slagboom en een norse portier mij deed besluiten om terug te gaan: 1 km verlies.

image

Daarna kwam ik bij een bos terecht waar een bord stond dat je er niet in mocht. Toch gedaan, maar in het bos verdwaalde ik volledig en moest ik mijn kompas gebruiken om er ben er weer uit te komen.

 

 

2. De derde etappe in Polen. Ik volg vaak fietspaden en fietsborden. Bij de derde etappe in Polen maakte het fietspad een grote omweg via een “lus” van 5 km, terwijl MAPS.ME aangaf dat dat niet nodig was en ik gewoon rechtdoor kon. Ik vond het al wat vreemd, maar goed 5 km minder is nooit weg, dacht ik.

image

Helaas, na 2 km een hek en een militaire wachtpost die aan kwam lopen.
Ik probeerde nog iets dat ik uit Holland kom (ze hadden me verteld dat Polen altijd denken dat je uit Duitsland komt, je moet zeggen dat je uit Holland komt, dat ligt veel beter??), maar hij was onverbiddelijk en wees nog eens nadrukkelijk op het bord “verboden toegang”. Terug dus en alsnog de omweg.

3. Woensdag jl. liep ik door het Slowinskypark. Ik liep lekker en op schema, maar 1 km voordat ik het einddoel bereikt had, vroeg ik me af waarom er nog geen huizen te zien waren. Bleek dat ik in de navigatie het verkeerde einddoel ingevoerd had! Niet de overnachtingsplaats, maar een oriëntatiepunt in het park. Dat was een dure: 6 km verkeerd gelopen. Dat betekende 1,5 uur extra om op de juiste bestemming te komen.

 

image
Het leverde wel een mooi uitzicht op op de bewegende duinen vanaf een uitkijktoren.
Rechts achter mij zie je deze boven de bossen uitsteken.

 

 

 

 

 

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 134
 • Totaal aantal km gelopen: 1323
 • Gelopen % van het totaal (2800): 47,3 %
 • Totaal aantal stappen: 1.991.960
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 112.455 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 43 uur, totaal 411 uur
 • Aantal dagen op weg: 70
 • Aantal rustdagen: 11
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Het weer deze week: 6 dagen zon, temperatuur oplopend naar 31 gr op do., vrij, en zat. Eén bewolkte dag met later wat regen.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 409. Totaal € 4988
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 69,27

Andere:

 • Lichaam: gaat goed. Veel zweten en afzien deze week.
 • Gevoel: goed, ondanks de hitte.
 • Mentale instelling: goed, halverwege en Kitty komen in zicht.
 • Spirituele overpeinzingen: van de week fietste ik een deel van de route die ik de vorige dag gelopen had. Het viel me op dat de afstand die ik gelopen had best groot was, maar ook hoe snel ik die afstand met de fiets overbrugde. En dan ook nog zonder vliegen, horzels en muggen en ook geen pijnlijke voeten. Wat een gedoe dat wandelen, dacht ik. Het fietsen gaf een enorm luxe gevoel. Even dacht ik, ik kan ook een fiets kopen en naar St Petersburg fietsen. Zo zie je hoe verleidelijk luxe is. Een fiets is momenteel voor mij een onvoorstelbare luxe. Maar: Na de fiets wil ik een scooter, dan komt de auto, de trein en ten slotte het vliegtuig. En dan is er ook geen wandeltocht van 5 maanden meer! Luxe levert veel op, maar je raakt er misschien nog meer (de weg) door kwijt!
 • Communicatieve aspecten: ik kwam een echtpaar tegen waarvan de man een van de drijvende krachten van de Poolse wandelvereniging is. We hadden een leuk gesprek over Polen.

image

Hij heeft mijn verhaal gepubliceerd op een Poolse website (schrik niet van de foto 😀)

www.popiasku.pl

 

De tekst vertaald:

Na het zand van Amsterdam naar St. Petersburg …

Gedurende twee weken langs de Poolse kust, dwaalt Leo Blom, die in de tweede helft van april op een wandeltocht van Amsterdam naar Sint-Petersburg ging. Gisteren, Leo voorbij Rowy, achter hem, bijna de helft van de nummering 2800 km route. Zijn escapade is te volgen op de www.ikbenonderweg.nl

 • Fauna: Vorige keer zag ik een brilslangetje. Deze week een echte jongen ontmoet. Effe wat groter. Een engerd, hij ligt opgerold, maar hij is wel 40 cm lang. Ik kon niet zien of hij zich stil hield of dood was. Ik denk eigenlijk dood.

image

13 reacties

 • Joke 1 juli 2016

  Hi Leo, is Kit er al? Vast wel. Mooi verhaal weer deze reis. Nu ff samen genieten. Veel plezier. Knuffel voor jullie beiden. Joke

 • Kim de Lugt 1 juli 2016

  Hoi Leo,

  Wat een avontuur! Erg leuk om je via je blog een beetje te kunnen volgen.
  Nu heerlijk een paar dagen genieten met Kitty.
  Heel veel plezier en veel succes voor de tweede helft!

  Groetjes, Kim

 • Peter Elenbaas 28 juni 2016

  Ha Leo,
  Ik heb helaas wegens drukte nog niet uit kunnen zoeken hoe het zit met die maanvormige, parabolische en barchanische duinen. Wat de wind niet allemaal vermag. Een interessant mysterie! Moet zeker nader worden onderzocht… Overigens liep je voornamelijk door een prachtig landschap zo te zien. En die ene keer langs een snelweg was natuurlijk wel jammer, maar het schiet tenminste wel lekker op. Lekker ook die temperatuur van een graadje of 30, echt een landklimaatje. Bij ons blijft het vooralsnog sukkelen met de zomer. Jammer van al die verdwalingen. Maar je blijft er wonderwel rustig onder. Je wandeltocht zorgt voor de goede spirit. Wat maakt een stom foutje nou helemaal uit?? Wie weet ben je straks ook gewoon de rust zelve als je klaverjasmaat weer eens een domme kaart legt of -erger nog- verzaakt als jij net een dijk van een kaart in je hand hebt..;-)
  En kijk je af en toe nog naar EK-voetbal? Voorlopig zit Polen al in de kwartfinale. Dat kan daar nog een leuk feestje worden als ze van Portugal winnen.
  Nu ben je ongeveer halverwege met volgende week een aantal rustdagen voor de boeg met je geliefde. Veel plezier jullie allebei daar in Gdansk. Daarna heb je vast en zeker weer genoeg energie voor de tweede helft!
  Groet Peter

 • Mir en Co 27 juni 2016

  Hoi Leo,
  Ben net terug uit Oostenrijk, gelukkig heerlijk weer.
  Veel gefietst en gelopen in de bergen.
  Wat een km loop je op zon dag en wat maak je mee.
  Iedere keer lees ik met genoegen jou verhaal.
  Ik kan me voorstellen dat je verheugt als straks Kitty komt, wel rustig aan doen he.
  Gdansk lijkt mij een heel interessante stad.
  Straks even naar de kapper met kleurtje erin als Kitty je ziet, prima indruk straks.
  Al de bokkies zijn met vakantie: Polen (Leo), Moezel, Texel, Noorwegen, Venetië en Oostenrijk.
  Leo veel succes maar weer heerlijk op de helft en dan aftellen.
  gr

  mir en co

 • Nico Broers 26 juni 2016

  Weer met veel plezier je blog gelezen! Wat een avontuur. Over luxe gesproken. Gisteren de hele middag in een 2CV gestuurd. Onwijs leuk, maar wel prehistorisch. Wat een luxe om dan weer in je eigen auto te stappen. Is natuurlijk wel van een andere orde dan de luxe waar jij over schrijft…. Tot volgende week en veel plezier samen met Kitty. Gr. Nico.

 • Anoniem 26 juni 2016

  Ha Leo, wel even schrikken van die foto! Je moet weer even naar de kapper! Geintje…
  Komende week wordt natuurlijk sprinten naar Gdansk. Dan lekker uitrusten en wachten op je geliefde!
  Eindelijk op de helft. 1400 km in twee en een halve maand gelopen. Zelfs met een snelle auto kun je deze afstand nauwelijks op één dag afleggen. Vergelijkbaar met Amsterdam – Florence….
  Houd je overigens het nieuws een beetje bij? Of de sport? Of interesseert je dat niet meer tijdens deze “spirituele” wandeltocht. Ik ben toch héél benieuwd wat voor Blommetje we straks weer gaan meemaken als je terug bent….
  Veel plezier met Kitty komend weekend en daarna weer vol goede moed op pad! (Zal wel met knikkende knieën zijn…!!)
  Groet, Voss

 • Gerrit 26 juni 2016

  Hoi Leo,
  Wat een leuke blogs schrijf je !
  Niet alleen een mooi naslagwerk voor later maar ook voor mij als thuisblijver heel interessant.
  Ik volg je met groot respect voor je prestaties !
  Hartelijke groet van Gerrit

 • Anoniem 26 juni 2016

  Wat ontzettend gaaf dat je genoemd bent met een verhaal en foto op de Poolse wandelwebsite! Heb gelijk even gekeken. Wat leuk toch hoe mensen met diverse activiteiten en liefhebberijen bezig zijn.
  Veel plezier in Gdansk!
  Nicole

 • Barbara ten Klooster 26 juni 2016

  Hoi Leo,
  Elke week lees ik met veel plezier je blog. Wat leuk om zo te kunnen volgen wat je allemaal meemaakt tijdens je tocht. Heel veel plezier nog!
  Groetjes, Barbara

 • Kitty 25 juni 2016

  Wat bijzonder dat je nu op een Poolse website staat! En die foto is helemaal niet schrikken, leuk juist!!
  In Gdansk dan ook maar een fiets huren? Nog 5 dagen…

 • Nicky 25 juni 2016

  Hee paps,
  Gaat goed zeg, bijna op de helft 🍀🍀🍀
  Leuk dat iemand jouw verhaal weer zo interessant vond en erover wilde schrijven.
  Dat je wat vaker verdwaald is wel irritant, maar wat je zelf altijd zegt; van een beetje verdwalen is nog nooit iemand dood gegaan 😄😉
  Xxxxxxxxxx nin

 • Puck 25 juni 2016

  Leuk papsie! Weer wat norse polen dus maar gelukkig zijn er ook lieve mensen! En wel cool dat je je kompas hebt kunnen gebruiken!!

  Dikke kus puckie

 • Paul Blom 25 juni 2016

  Mooie etappe Leo! Je bent nu bijna op de helft.
  Volhouden dus.
  Veel prachtige natuur begrijp ik.
  Ga je wel eens de zee in?
  Geniet volgende week van je gezelschap.
  Groeten,
  Paul

Je kunt geen reactie plaatsen.