Etappe 11 Naar Gdansk

*

Hoera, ik ben op de helft, Gdansk! 1401 km 😅

 

image

 

 

Gisteren kwam Kitty aan in Gdansk. Heerlijk om elkaar weer te zien. We zijn lekker uit eten geweest. Voor het eerst weer eens een wijntje gedronken na een lange alcoholvrije en -arme periode.

 

Het weer was deze week weer prima. Veel zon, rond de 22 gr, ’s avonds af en toe een buitje.

image
Ik liep van Bialagora naar Hel. In Hel stak ik met de boot over naar Gdansk.

 

 

 

 

imageTijdens de boottocht een mooi uitzicht op de Lenin Werf (nu Scheepswerf Gdansk) waar de monteur Lech Walesa einde jaren ’70 de vakbond Solidarność (Solidariteit) oprichtte en zo op vreedzame wijze tegen het communistische regime streed. In 1889 speelde Solidarność een belangrijke rol bij de val van het IJzeren Gordijn. Walesa zat een aantal keer gevangen, maar werd uiteindelijk de eerste niet communistische president in het voormalige Oostblok.

In deze blog iets over de Oostzee. Het is de zee waar het in mijn reis om draait.

In een vorige blog schreef ik al over het belang van de Oostzee voor de Hanze.

Het valt mij op dat het een heerlijk rustige zee is. Af en toe maak ik een video-opname om deze rust mee naar huis te nemen. Er is een reden voor deze rust. De Oostzee is namelijk bijna een binnenzee.

image
Er is maar een kleine verbinding met de Atlantische Oceaan -via de Noordzee- bij het Kattegat bij Denemarken. Dit heeft twee gevolgen: het water wordt weinig ververst en heeft een laag zoutgehalte en er is bijna geen getijwisseling.

 

Op internet lees ik dat de verversing vanuit de Atlantische Oceaan ook nog eens minder wordt door een zeebodemstijging van het Kattegat. Dit maakt dat de algengroei toeneemt en leidt – volgens Finse wetenschappers – tot een ecologisch bijna dode zee.

image

 

 

Ik eet hier in elk geval veel vis, heerlijk! Volgens mij gevangen in de Oostzee!

 

 

Eb en vloed bestaat hier nauwelijks: 10 tot 20 cm. De verschillen in de waterstand worden veroorzaakt door het weer, m.n. de wind die vaak westelijk is, en de luchtdruk. Je ziet dan ook geen waterkeringen als dijken en duinen. Daar is geen noodzaak voor.

image
Ik zie af en toe afscheidingen tussen zee en land van hoogstens twee meter!

 

 

 

 

image
Rivieren en beekjes monden zomaar uit op zee, zonder sluizen, stormvloedkeringen e.d.

 

 

 

 

image

 

Ook bestaan er veel schoorwallen of (Duits) Nehrungen.

image

Een schoorwal is een lange, smalle landtong die gevormd wordt door afzetting van zand in een bocht van de zeekust. Een soort pier in zee dus, evenwijdig aan de kust. Als de verbinding met de zee open blijft, is de schoorwal een schiereiland. De Kurische Nehrung (rechtsboven op de foto) tussen de enclave Kaliningrad en Litouwen is de bekendste en de langste: 98 km. Deze schoorwal wordt een van de hoogtepunten van mijn reis.

image

Deze week liep ik over het schiereiland Hel (Mierzeja Helska) van 38 km lang en op enkele plaatsen maar 100 m breed. Hier uitzicht op de baai van Puck (!!), met op de achtergrond het plaatsje Puck.

 

image

 

Overigens is hier in 1939 nog flink gevochten. De Polen gaven deze landtong niet zomaar op en hadden zich goed voorbereid op de duitse aanval, o.a. via bunkers, die te bezichtigen zijn. De slag om Hel duurde bijna vier weken!

image

 

 

Ik kon het niet laten, niemand zag het!

 

 

 

 

 

 

image

 

 

De batterij Schleswig-Holstein bij Hel, gebouwd door de Duitsers tijdens de bezetting van Polen.

 

 

 

 

 

Ten slotte de kliffen. Je ziet ze overal langs de kust. Prachtig!

image

 

Ik blijf er naar kijken. Op sommige plekken kalven ze af. Het zand dat daarbij in zee terechtkomt spoelt via een zuid-noordstroming elders weer aan bijv. in het Slowinsky-natuurpark, waar ik vorige week was en de moving dunes ontstaan zijn.

 

 

 

Het water is erg koud, ook in de zomer. Op dit moment 16 gr. Ik heb er nog niet in gezwommen 😉. In de winter zijn grote delen bevroren. Overigens vertelde men mij dat bevriezing door de opwarming van de aarde steeds minder wordt.

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 74
 • Totaal aantal km gelopen: 1401
 • Gelopen % van het totaal (2800): 50 %
 • Totaal aantal stappen: 2.104.246
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 119.085 kCa
 • Tijd gewandeld deze week 24 uur, totaal 435
 • Aantal dagen op weg: 77
 • Aantal rustdagen: 14
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 1. Van Hel naar Gdansk.
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week €414 Totaal € 5402
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 70,15

Andere:

 • Lichaam: gaat goed, alleen mijn voeten blijven af en toe pijn doen, vooral ’s nachts.
 • Gevoel: goed, gezellig met Kitty in Gdansk chillen.
 • Mentale instelling: kan niet beter, ik ben op de helft.
 • Spirituele overpeinzingen: volgende blog weer, nu effe genieten met zijn tweeën.
 • Communicatieve aspecten: jullie vroegen of ik het voetbal een beetje volg en hoe de Polen op de poolse prestaties reageren. Af en toe zie ik op de poolse tv een wedstrijd. Alleen wedstrijden van Polen worden uitgezonden. Een aantal Polen rijdt met vlaggetjes op de auto rond. Hier en daar hangt een vlag aan de gevel van een bar. Verder merk je er weinig van. Geen uitbundige toestanden en uitgelaten mensen. Nu helemaal niet meer na uitschakeling door Potugal (ook onze angstgegner)! Het is wel uniek wat er gebeurd is, want Polen heeft nog nooit de groepsfase overleeft. Op Nu.nl lees ik, naast het nieuws, de overige uitslagen.

12 reacties

 • Marcin 5 juli 2016

  All the best. Thumbs up for your trip:)
  Marcin from Wejherowo.

 • Halo Leo,

  Vielen Dank, dass du in meiner nachgekommen bist. Bist du da zufrieden, weil viele Kilometern zu Fuss gewandert sind? Meiner meinung nach, Ich bin ganz froehlich!
  Wird deine Wanderung eines protest gegen Brexit oder Brieviks Ueberfallen, oder boeser ‘Spectre’? Oder suchst du etwas und rueckziehst in Petersburg nach der Putins Verwaltung?
  Bitte um deiner Antwort!

  Dein Thomas Ł. Kaczmarek

  P.S. In der polnischer Sprache anstatt vier sind nur drei Sprachen in der Verwendung (Grammatiks Sprachen).

 • Pawel 5 juli 2016

  Groetjes uit Gdansk. Ik ben blij dat je mijn staad op bezoek kwam. Gefeliciteerd en succes verder in jou route.

  P.S. Daar zijn ook nog Poolse mensen, die nederlands spreken. Niet veel, maar bestaan 🙂

 • Aga 5 juli 2016

  Hi Leo! I found out your blog through Polish website trojmiasto.pl that features interview with you. Your trip is a true inspiration for me. Good luck!
  Aga from Gdańsk

 • Anoniem 3 juli 2016

  Hi Leo!
  Wat een leuke verhalen allemaal, geweldig zo’n ervaring.
  Ik heb vreselijk moeten lachen om de foto van jou als ondeugende soldaat, klopt toch eigenlijk niks van maar wel LOL!
  Geef Kitje een knuf van me en keep on walking!!

  • Ineke Ooteman 3 juli 2016

   Sorry, anoniem ben ik dus…..

 • Paul Meijer 3 juli 2016

  en ook nog heel veel hartelijke groeten aan Kitty….

 • Peter de Vos 2 juli 2016

  Dag Leo (en José),
  Lekker rondstruinen in Gdansk. Even 4 dagen genieten….
  En dan beginnen aan het laatste deel van de wandel reis. Dat gaat goed komen, jou kennende. Opgeven staat niet in jouw woordenboek. Sterkte alvast!
  Ik vraag mij iedere keer af waarom je die calorieën toch bij houdt. De calorieën die je gebruikt, eet je er ´s avonds toch weer bij!
  Als je straks over die lange schoorwal van 98 km loopt, kom je dan nog wel een slaap gelegenheid tegen? Of wordt het dan kamperen met aan iedere kant van de tent de zee naast je. Neem maar wat extra proviand mee….(lekker biertje b.v.)
  Lee, veel plezier en zet hem op! Groetjes!!! Ook aan José uiteraard!
  Vos

 • Nico Broers 2 juli 2016

  Hee Leo, net terug uit Venetië. Wat een bijzondere en mooie stad. Lekker weer. Jij hebt ondertussen ook een vakantieweek gehad met ‘maar’ 74 km 🙂 Ik doe het je niet na hoor! Veel plezier samen met Kitty en succes de komende week.
  Gr. Nico.

 • nicky 2 juli 2016

  heerlijk paps, geniet ervan samen!!! Dikke kus

 • Paul Meijer 2 juli 2016

  He Leo
  Leuke blogs maak je, interessante teksten en mooie foto’s. Je reis kan al haast niet meer stuk lijkt me. Mazzel met het weer want in andere delen van Europa was het een stuk minder. Ben benieuwd naar de sfeer die je tegenkomt als je nog meer richting Rusland loopt. Wie weet ben je in positieve zin een soort ambassadeur van het Westen. Sterkte met de voeten, nog heel veel plezier, en
  hartelijke groeten ook aan José

 • Peter Elenbaas 2 juli 2016

  Ha Leo, gefeliciteerd met het bereiken van de magische 50 procentsgrens. Het aantal nog te lopen kilometers wordt in verhouding met de al gelopen afstand nu steeds kleiner. Dat moet je een extra goed moreel geven. Maar nu eerst maar even genieten van vrouw en wijntje. Chapeau dat je het al die tijd hebt uitgehouden zonder. En dan deze week ook nog langs Puck gelopen…. Je zal nu wel in een feestelijke stemming verkeren. Veel plezier samen met Kitty de komende dagen. Wij gaan er ook even een weekje tussenuit naar Frankrijk, waar we dinsdag de Tour hopen langs te zien fietsen. Groeten ook van José!

Je kunt geen reactie plaatsen.