Etappe 12 laatste deel Polen

 

image

Ik liep van Gdansk naar het plaatsje Tolkmicko, op 40 km afstand van de Oblast Kaliningrad (Oblast = Russische provincie), de exclave van Rusland tussen Polen en Litouwen (omcirkeld).

 

Deze week begon met twee rustdagen in Gdansk met Kitty. We hebben het heerlijk gehad samen. Eindelijk ook weer eens een wijntje en een biertje. (da’s nu weer voorbij 😏). Ik kon ook even bijkomen van al het geloop. Een pas op de plaats!

image

Gdansk is een aanrader. Een prachtige stad met een mooi oud centrum.image

imageHet heeft met zijn renaissancehuizen de sfeer van Hollandse steden. Dit heeft een reden. In de middeleeuwen waren er intensieve contacten tussen de Nederlandse Hanzesteden en Gdansk via de Hanzehandel. Een journalist die me interviewde (zie onder)’wist te vertellen dat Nederlandse architecten, zoals Van Obbergen en Van den Blocke – wie kent ze niet 😊 – veel van de huidige huizen in de oude binnenstad van Gdansk ontworpen hebben.

In Gdansk ben ik geïnterviewd door de regionale Nu.nl: Trojmiasto.pl. Ze waren getipt door Kitty en vonden mijn verhaal de moeite waard voor publicatie.

Ze hebben er een leuk verhaal van gemaakt. Het is ook geinig om alle reacties van de lezers te lezen. Zie

www.trojmiasto.pl

(Als je Google Chrome gebruikt wordt het artikel in het Nederlands vertaald). Hieronder twee screenshots, links Pools, rechts Nederlands.

imageimage

Inmiddels heeft de IJmuider Courant zich ook gemeld voor een interview.

Ik ben halverwege. Mooi moment voor nog een pas op de plaats, een tussenevaluatie, gelardeerd met wat foto’s van overnachtingsplekken in Polen.

image

Algemeen: deze wandeltocht is een geweldige ervaring, ik heb geen moment spijt gehad van dit avontuur. Ik heb veel natuurschoon gezien en ervaren, prachtige steden bezocht en onvoorstelbaar veel leuke en interessante ontmoetingen gehad.

image

De route: de route is prima. Er is heel veel te zien, ik hou van de zee, dus kom goed aan mijn trekken. Noord Europa heeft een mild klimaat, niet heel erg heet. Voordeel is dat ik vaak met wind mee loop (westenwind) en met de zon in mijn rug (route is oost, noordoost).

imageMazzel: ik vind dat ik veel mazzel heb. Met het weer, met bootovertochten die toevallig wel gaan als ik deze ingepland heb, met dingen die ik vergeet en weer terugvindt. (paspoort, dit weekeind mijn telefoon in Gdansk, mijn wandelstok die ik al talloze keren vergeten ben). Een ander voorbeeld van een lucky moment:

image

 

 

Ik heb één onweersbui gehad. Op het moment dat deze losbarstte kwam ik bij een leegstaand tentenkamp en kon ik schuilen!

image

 

 

 

 

Motivatie: deze is onveranderd goed. St. Petersburg blijft het einddoel. Jullie reacties op mijn blog doen me erg goed en zijn zeer motiverend. Dank daarvoor en ik hoop dat jullie dat blijven doen. Daarnaast ben ik natuurlijk ook iemand die niet gauw opgeeft.image

Blog: het schrijven van de blog kost veel tijd, maar ik vind het leuk om te doen en het stimuleert mij ook om me te verdiepen in de achtergronden van de plekken waar ik kom. Leuk is dat jullie positief reageren op de combinatie achtergrondinformatie en persoonlijke informatie. De blog zal tevens dienen als herinnering aan de tocht.

image

Contact met thuis: via de moderne communicatiemiddelen leg ik makkelijk contact met iedereen: FaceTime, Whatsapp, mail. Dat is fijn. Ik heb bijna dagelijks contact met Kitty, die zo langzamerhand de rol van mijn coach vervult en dat goed doet. Met mijn dochters Puck en Nicky heb ik met name veel contact via Whatsapp.

image

Gevoel: Over het algemeen voel ik me prima. Geen druk meer van werk, geen deadlines, geen haast. Heerlijk! 😃 Ik heb me niet eenzaam gevoeld, wel af en toe alleen. Het weerzien met Kitty en haar vertrek weer na vier dagen waren emotionele momenten. Ik zie er naar uit om tijdens het tweede deel met Peter (Nieuwenhuizen) Riga te bekijken en Arnoud te ontmoeten ergens in een Baltische staat. Geweldig is dat mijn zusje Elsbeth en mijn zwager Gerrit me mogelijk zullen verwelkomen in St. Petersburg
Ook mis ik mijn dochters, een avondje uit eten met een vriend, broer of zus, het hardlopen en het klaverjassen.

image

Zwaarte van de tocht: zoveel kilometers lopen is behoorlijk zwaar. Mijn voeten zijn nog steeds niet gewend aan het dragen van het extra gewicht. Ze voelen pijnlijk aan, vooral ’s nachts. Ik heb begrepen dat mijn klachten veroorzaakt worden door overgewicht op mijn voorvoeten. De medische term is metatarsalgie. In Gdansk heb ik mijn tent en nog wat spullen aan Kitty meegegeven. Resteert nog een kilo of 10. Gelukkig heb ik weer nieuwe schoenen, hetzelfde type als waar ik mee gestart ben. Daarnaast probeer ik maximaal 25 km per dag te lopen. Verder moet ik erg op mijn loophouding passen.

Kamperen is dus niet meer aan de orde, ook omdat ik het gewicht van de tent kwijt moest. Ik heb nog wel een matje en een slaapzak in mijn rugzak.

image

Het plannen: het plannen is een grote uitdaging. Ik reserveer nu bijna alles via internet. Dat betekent dat ik de plaatsen die ik aandoe al weken van te voren plan. Daarnaast plan ik elke avond de route van de dag erna: ongeveer 25 km, begaanbare weggetjes, geen onverwachte hekken of militaire bases, niet langs autowegen, door dorpjes om koffie te kunnen drinken enz. Een hele klus!

image

 

 

Desondanks stond ik van de week weer voor een afgesloten brug 😟

 

 

 

Al met al gaat het fantastisch, de tweede helft is inmiddels al weer 124 km oud.

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 124
 • Totaal aantal km gelopen: 1525
 • Gelopen % van het totaal (2800): 54,4 %
 • Totaal aantal stappen: 2.287.617
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 129.625 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 37 uur, totaal 472 uur
 • Aantal dagen op weg: 84
 • Aantal rustdagen: 16
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 2 (Van Gdansk naar Sopot v.v.); totaal 18 overtochten
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 661; Totaal € 6.063
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,17

Andere:

 • Lichaam: voeten blijven een probleem, zie boven.
 • Gevoel: even een dipje toen ik weer alleen was, gaat wel weer beter.
 • Mentale instelling: na drie dagen chillen in Gdansk was de start van de tweede helft moeilijk.
 • Spirituele overpeinzingen: daar ga ik in de volgende blog wat meer over zeggen.

10 reacties

 • Paul 11 juli 2016

  Hoi Leo,
  Hou vol ! Het zal helpen dat je minder gewicht hebt te torsen. En je bent over de helft. Ook komen er een paar fraaie landen aan…. Leuk dat er binnenkort bezoekers/meelopers (?) aankomen. Ik hoop dat de voetjes het zullen volhouden.
  Groeten,
  Paul

 • Anoniem 11 juli 2016

  Hoi Leo,

  Respect voor je doorzettingsvermogen!
  En we lezen je blog met veel plezier. Hou vol 🙂
  Groeten Asja en Ton

 • Nico Broers 10 juli 2016

  Hoi Leo, over de helft. Top. Geeft een mentale kick. Nu is het aftellen, hoewel het helemaal nergens om gaat natuurlijk. Maar toch ;). Goed dat je je tent geloosd hebt. is toch niks, dat k(r)amperen. Succes weer komende week! Gr. Nico.

 • Nicky 10 juli 2016

  Heee pap!!
  Leuke blog, ik wist helemaal niet dat tante elsbeth en oom gerrit kwamen!! Zoo leuk! Ik vind het echt heel goed dat je nu al op de 2e helft bent! Zo knap van je. Ondanks de pijn aan je voeten ga je gwoon door!!👍🏻 en ziek chill van dat je die tent tegen kwam hahaha toen het onweerde! Maar ik ben wel verbaasd dat je je tentje hebt meegegeven, denk je dat er geen plek komt dat je moet kamperen?
  Je doet het zooo goed paps💟
  Dikke kus nicky

 • Puck 10 juli 2016

  Knap van je paps dat je weer op weg bent gegaan na zo’n rustige pauze! Verstandig ook om je tas weer lichter te maken! Denk veel aan je!! Ik vind het heel jammer dat ik je niet kan opzoeken. Wat zijn we ook een wereldreizigers he, die familie Blom! Haha.

  Snel weer facetimen papsieeee liefs puckie

 • Kitty 9 juli 2016

  Hoi schat,
  we hebben het inderdaad superfijn gehad in Gdansk! Ik heb zelfs even overwogen om een stuk mee te lopen om wat langer van elkaar te kunnen genieten. Overigens wel jammer dat je geen foto van je korte koppie op je blog hebt gezet. Dit leuke kapstertje heeft haar best gedaan op een mooie coupe (goed hè, Arnoud ;)). Nu hoeft herr Voss ook niet meer van je te schrikken haha.
  Hoop wel dat je voeten snel genezen en niet meer zo’n pijn doen tijdens het wandelen. Sterkte lieverd! Kus, Kit X

 • Dorine 9 juli 2016

  Hoi Leo, van harte gefeliciteerd met het bereiken van meer dan de helft van de reis! Chapeau! Fijn dat je wat minder bagage hebt nu, dat moet wel helpen om je voeten minder te belasten. Kun je ze niet eens laten masseren?
  Veel geluk, groetjes Dorine

 • Hanny Greven 9 juli 2016

  P.S. Ik ben erg nieuwsgierig naar je spirituele overpeinzingen. Kijk nu dus al uit naar volgende week….

 • Hanny Greven 9 juli 2016

  Hoi Leo,
  Op de helft, geweldig! Het is elke week weer leuk om je belevenissen te lezen. Als je mail binnenkomt in het weekend, ga ik er echt even voor zitten 😊.
  Veel succes met de tweede helft; ik blijf je graag volgen!
  Groeten van Hanny

 • Peter de Vos 9 juli 2016

  Ha die Blom!
  Je bent weer hard van start gegaan! 124 km alweer. In één week! Mooie Blog ook. Vooral die foto van de afgesloten brug. Lollig! Nu maar hopen dat je voeten het de komende 1300 km houden.
  Na het mentale dipje zal het naderen van Sint Petersburg toch steeds meer motivatie gaan geven! Zeker als er geliefden je op staan te wachten.
  Ik heb zelf mijn laatste les gegeven afgelopen vrijdag. Was ook een soort van mijlpaal.
  Ik ben benieuwd naar je spirituele overpeinzingen…..Heb je al momenten van “verlichting” beleefd?
  Zou mij niets verbazen….zo alleen met de natuur moet je toch momenten hebben van “spontane heldere inzichten” zeg maar.
  Ik ben benieuwd!
  Zet hem maar weer op deze komende week! (En neem eens een voetmassage bij een pedicure of zo)
  Groet, Vos

Je kunt geen reactie plaatsen.