Etappe 13 Kaliningrad

image

Rusland!

 

image

 

 

 

 

 

 

Ik liep van Tolmicko in Polen naar Kaliningrad en passeerde de Russische grens. Ik ben dus in de exclave Kaliningrad.

Het weer is de laatste weken wat minder. Deze week een paar bewolkte dagen en twee regendagen. De temperatuur is goed. Om te lopen eigenlijk prima weer!

image

 

 

Mijn route liep langs een snelweg die momenteel heel rustig is. Polen uit de grensstreek kunnen normaal gesproken de grens makkelijk passeren. Nu niet, vanwege de NAVO-top in Warschau het afgelopen weekeinde. Weer mazzel: de snelweg was vernieuwd, maar de oude lag er nog. 35 km relaxed lopen langs een stille autoweg!

image
Hé, het Europese logo! Ja hoor, ik schreef al dat de infrastructuur van half Polen is vernieuwd met subsidies uit het Europese infrastructuurfonds, ook in Rusland dragen we bij!

 

image
Het passeren van de grens was een heel gedoe. Lopen over de Russische grens is niet toegestaan. Dus ik nam de snelbus naar Kaliningrad, de enige optie die er is. Deze rijdt van Gdansk naar Kaliningrad, met één tussenstop: Braniewo, waar ik op dat moment was. Echter ik moest naar Mamonovo in Rusland vlak over de grens en vroeg de chauffeur of hij in dat plaatsje wilde stoppen, hij reed er toch doorheen. Een nors “njet, dan moet je een andere bus nemen” was het antwoord. Die andere bus is er dus niet. Dus dan maar naar Kaliningrad en dan met een andere bus terug, totaal 100 km.

imageBij de laatste controle (de 5e ! ) kwam ik op het lumineuze idee om niet meer in de bus te stappen en verder te gaan lopen. Vervolgens aan de chauffeur gevraagd of hij het ook een goed idee vond om de 3 km naar Mamonovo te gaan lopen. Dat vond hij, dus ik haalde mijn rugzak uit de bus en ging op weg. Helaas, na 100 m lopen werd ik door een zwaar bewapend douanemannetje van ik schat 25 jaar aangehouden en gesommeerd om onmiddellijk in de bus te stappen. En ineens was de chauffeur, na een korte discussie met het douanemannetje bereid om mij in Mamonovo af te zetten! Hij begon zelfs een beetje te lachen naar me!

image

Kaliningrad wordt ook wel de “Baltic Singapour” genoemd. Het is een grote, drukke stad met brede wegen. Je ziet veel juweliers, modewinkels en chique restaurants. Mensen zien er modern uit.

Het is altijd Duits geweest en behoorde tot WO 2 tot Oost-Pruisen. De stad heette destijds Königsberg. Na de oorlog annexeerde Rusland het gebied mede omdat het een open haven naar de Oostzee wilde hebben. Van de Duitse bevolking die nog niet gevlucht was (150.000 lees ik op Wikipedia) kwam in de jaren 1945-1947 het overgrote deel om, ongeveer 130.000 mensen, door honger, ziektes en Russische wraakacties. De rest werd naar het huidige Duitsland gedeporteerd. De stad is vernoemd naar Michail Kalinin, een  vooraanstaand politicus van de Sovjet-Unie in de 1e helft van de vorige eeuw.

 

image

Het overgrote deel van de stad is door de Russen gesloopt en vervangen door brede wegen/boulevards. Er zijn nauwelijks nog historische Duitse gebouwen. Een aantal stadspoorten zijn behouden.

 

 

image

image

 

In een prachtig hotel, waar ik de enige gast was, kwam ik overdag een Duitser tegen die nog in Königsberg geboren was, dus vòòr 1945.

 

image

 

 

De Russen die ik tot op heden ontmoet heb zijn ongelooflijk aardig. Donderdag werd ik, toen ik de weg kwijt was in de stromende regen, zelfs door een aardige dame met een auto naar het hotel gebracht. Verder is mij al een paar keer een lift aangeboden.

Nog een voorbeeld: de eerste dag stuurde de navigatie mij een strikt verboden gebied in: het niemandsland tussen Polen en Rusland. Ik werd aangehouden door een knap en zeer vriendelijk meisje in uniform die mij om mijn papieren vroeg.

image

Daarna verscheen een officier, een jongen van ongeveer 30, die mij in gebrekkig Engels uitlegde dat dit gebied “customs” was en mij na vijf telefoontjes met de auto buiten het gebied bracht (wel 2 km voor niks gelopen). Op de foto zie je nog net (niet?) in de verte de achterkant van zijn auto. Fotograferen was daar natuurlijk ook verboden.

Ja en dan omdat sommigen van jullie van foto’s van gesloten hekken houden, hier nog eentje in Rusland. En in Rusland over een hek klimmen durf ik niet. Dus balen, deze impliceerde 5 km extra lopen donderdag 😠

image

Tijdens het wandelen oefen ik de Russische letters: Калининград = Kaliningrad. Het begint al aardig te lukken.

image

 

 

Nu jij, wat staat hier?

 

 

 

image

 

 

Het is hier buiten de toeristische centra spotgoedkoop. Ik had een koffie voor 20 roebel. Dat is 28 ct. Gelijk drie besteld 😉 De benzine is net iets minder dan 38 roebel. Dat is 54 cent.

Effe omrijden als je gaat tanken? 😊

 

 

 

image

 

 

Rechtsaf naar Moskou (Москва), mijn volgende wandeltocht?

 

 

 

Voor de liefhebbers ten slotte, het verschil enclave-exclave: een enclave is een gebied, al dan niet onafhankelijk, dat omgeven is door één land: Vaticaanstad, Baarle-Nassau. Een exclave is een gebied dat behoort tot een ander land èn niet omgeven is door één land. In dit geval door Polen en Litouwen (en de Oostzee). Kaliningrad is dus een exclave van Rusland. Dit is het geval sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Daarvoor was het hele gebied, inclusief de Baltische staten, onderdeel van de SU.

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 96 ( + 11 met de bus de grens over)
 • Totaal aantal km gelopen: 1621
 • Gelopen % van het totaal (2800): 57,9 %
 • Totaal aantal stappen: 2.287.617
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 137.785 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 34 uur, totaal 506 uur
 • Aantal dagen op weg: 91
 • Aantal rustdagen: 17
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 538; Totaal € 6.601
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,53

Andere:

 • Lichaam: voeten blijven een probleem, maar het wordt niet erger. Af en toe neem ik een paracetemolletje. Verder heb ik mezelf gewogen en ben 5 kg afgevallen. Ook blijkt dat ik toch nog 13 kg meezeul 😟😟
 • Gevoel: het was even wennen in Rusland. Het voelde wat “unheimisch”. Het is zó stil hier op de wegen. Ik kom geen kip tegen!
 • Mentale instelling: gaat goed, ik heb af en toe zo’n opwelling van “hé, het schiet op”.
 • Spirituele overpeinzingen: deze blog iets over spiritualiteit in het algemeen. De volgende blog maak ik het persoonlijk.
  Wat is spiritualiteit eigenlijk?
  Voor mij is dat het intens beleven van de werkelijkheid, inclusief en jezelf.
  Ik denk dat dat in het dagelijks leven moeilijk is door afleiding via prikkels van buitenaf:
  1 van de omgeving (werk, andere mensen, luxe dingen, drank enz.)
  2 van de eigen persoon (gedachten, wensen, gevoelens, irrationele zaken, het onbewustzijn, enz.).
  Als je deze prikkels kunt verminderen of uitschakelen, kun je dingen in de omgeving en jezelf “zuiverder” beleven en dingen ontdekken die je niet wist of die je wel vermoedde, maar niet zeker wist.
  Dit gebeurt inderdaad tijdens mijn reis. Hierover meer in de volgende blog.

  Dit heb ik bedacht tijdens het lopen.

 • Fauna: drie ooievaars. Vanuit mijn kamer keek ik uit op het nest.

image

11 reacties

 • Nicky 20 juli 2016

  Heee pap!!
  Wat een lolbroek ben je ook met dat Russisch! 🍟🍔
  Zielig dat je soms zo moet omlopen, maar fijn dat de russen wel gastvrij zijn en die je even helpen!!
  Hoeveel kilo weeg je nou nu dan? Wel blijven eten he, zoon ijsco net als vorige keer!!🍦🍧🍨
  Hoeveel km moet je nog tot aan het volgende land?(Estland?) hihi
  Nou doei papsie xxxxxxxx kus Nicky😘😘😘

 • janny van den Berg 20 juli 2016

  Hoi Leo,
  Ik volg je blog nu al 3 maanden en geniet elke week van je belevenissen.Geweldig!
  De foto`s erg leuk! Houdt moed! Dan komt het goed

  Lieve groet Janny

 • Ton Snijders 18 juli 2016

  Hallo Leo
  Na 4 weken Scandinavië heb ik jouw blog over jouw loopavontuur weer opgepakt. Je bent lekker opgeschoten zeg. En nu op weg naar Litouwen. Gaat je route over de Koerse Schoorlwal? Prachtig Wandelgebied! Op het Litouwse deel kun je het voormalig zomerhuis van Thomas mann bezoeken.

 • Nico Broers 17 juli 2016

  Weer mooie verhalen Leo! Ik snap al een tijdje waarom je ‘omhoog’ loopt naar St. Petersburg en niet naar ‘beneden’. Bijvoorbeeld naar het puntje van de laars van Italië: het is zó anders en voor ons onbekend. Volgende tocht naar Moskou? Ha, ha, dan met de (elektrische) fiets zeker?

 • Peter Elenbaas 17 juli 2016

  Ha Leo, leuk om weer een aflevering van je avonturen in het oostblok te lezen. Zo te lezen doen de Russen hun uiterste best om het je in hun exclave naar de zin te maken. Ik ben hier in Holland nog nooit door een knap en zeer vriendelijk geuniformeerd meisje aangehouden! En een lift van een aardige jonge deerne wijs je natuurlijk ook niet snel van de hand. Dat er af en toe een hek gesloten is neem je dan wel op de koop toe. Vervelend overigens dat ook die barse douane- en/of kgb-figuren het nodig vinden om je keer op keer aan te spreken. In ieder geval hoop ik dat je de exclave binnenkort weer net zo makkelijk kunt verlaten als je er binnenkwam! Fijn om te horen dat je al wat Russische letters kan lezen. Zo weet je tenminste waar je een lekker(?) hamburgertje kunt halen. Lekker goedkoop daar, met kopjes koffie van 28 ct. Lekker voor je verblijfskostengemiddelde.
  Ik wens je weer een prettige week toe met niet teveel dichte hekken of andere tegenslag maar vooral mooie en heldere inzichten over jezelf en/of het leven in het algemeen! Groeten uit Amsterdam!

 • Kitty 17 juli 2016

  Fijn dat de Russen die jij ontmoet zo aardig zijn. (Wie goed doet, …)
  Ook knap dat zelfs de buschauffeur een beetje Nederlands spreekt.

 • Peter de Vos 17 juli 2016

  Ha die Leo!
  Al die stilte om je heen! Dat geeft natuurlijk extra spirituele ervaringen! Als je straks maar niet gaat zweven…..
  Al een verkeersbord gezien met de aanduiding Sint Petersburg?
  Mooi die foto weer van dat hek! Kan er niet genoeg van zien! Zeg, als het daar toch zo goedkoop is, kan je wel eens kaviaar proberen!
  Het zou best eens kunnen dat het stil blijft de rest van je voet tocht. In de drie Baltische staten wonen weinig mensen. Heb je trouwens muziek mee? dat je, al wandelend, met oortjes in naar Beethoven kan luisteren? (Als het maar niet de “Cantate Obstinato” is….)
  Leo, Санкт-Петербург, weet je wat hier staat?
  Kom je snel genoeg achter!

  Groetjes, kaarten-geheelonthouder Voss

 • gerard van Noort 17 juli 2016

  je bent een soort Jelle Brand Corstius aan het worden met prachtige grensland-beschrijvingen;ook de vpro serie het Duitsland van mijn moeder met de stad Konigsberg riep je bij mij op; ga zo door, makker.

  groeten,

  Gerard

 • Anoniem 16 juli 2016

  Hee Leo! Niet zo moeilijk voor ex-gymnasiasten-alfa (jij toch ook?) : Mac Donalds ! Roept de vraag op : hoeveel en wat eet je eigenlijk? Hoe krijg je voldoende brandstof binnen om dagelijks je kilometers te maken? Vijf kilo afgevallen? En je hadden al zo’n goddelijk afgetraind lichaam?! Fijn dat er gelukkig ook vriendelijke Russen zijn en dat jij die ontmoet. Veel plezier komende week, kijk uit naar Riga ; zie je daar! Groetjes en liefs, Peter

  • Kitty 17 juli 2016

   Nee Peter, daar denk je toch iets te gemakkelijk over. Ex-gymnasiasten beta hebben het over het algemeen iets moeilijker met letters. 😉

 • Anoniem 16 juli 2016

  Jeeej de eerste! Moet een groot verschil zijn met polen weer. Wel goed om te horen dat ze zo aardig zijn. Had ik niet verwacht.! Past ook wel bij het land dat er nu wat meer avontuurtjes zijn zoals het geval met de douane en niemandsland!! Ben heel benieuwd naar de spirituele overpeinzingen. Liefs puckie

Je kunt geen reactie plaatsen.