Etappe 14 Van Kaliningrad naar Litouwen

 .

 image

Litouwen!

 

 

 

 

image

 

Ik liep van Kaliningrad naar Nida in Litouwen over de Koerse Schoorwal (Kurische Nehrung).

image

 

 

 

 

 

 

 

Eindelijk weer eens de zee (na Gdansk).

 

 

 

Het weer was deze week prima. Veel zon en een graadje of 21.

 

image

 

Ook nu was wandelend de grens passeren niet toegestaan dus ik nam de bus (22 km).

 

 

 

image

 

 

Ik krijg vaak het advies om goed te eten. In Litouwen maar eens een pizzaatje besteld!

Ik heb geleerd om altijd je bordje leeg te eten! 😉

Lekker met een glaasje wijn!

 

 

 

image

 

Ik wil nog iets rechtzetten over Kaliningrad. Ik bezocht de bunker waar de Duitsers zich in 1945 hebben overgegeven aan de Russen. Königsberg blijkt een van de zwaarst gebombardeerde steden in WO 2. De Russen hebben de stad dus niet gesloopt, maar opnieuw opgebouwd met brede lanen op de resten van het verwoeste Königsberg.

image

 

Wandelen in de exclave Kaliningrad was moeilijk. Beide navigatiesystemen die ik gebruik schoten tekort. Ik heb op drie dagen momenten gehad dat ik verdwaald was in bossen 😠 Paadjes die de navigatie aangeeft blijken niet meer te bestaan en/of zijn dichtgegroeid.

image

Ja, ja daar is ie weer! Een hek. Deze was niet erg. Bij de andere hekken die mij de weg versperden moest ik terug. In dit geval was het andersom. De weg waar ik vandaan kwam was afgesloten. De foto is genomen toen ik al over het hek geklommen was en dus op “veilig” gebied was. Ik had dus op verboden terrein gelopen zonder het te weten.

image

 

De hotels in Rusland zijn ongelooflijk mooi en luxe. Vaak ben ik een van de weinige gasten, terwijl het hoogseizoen is. Wat is het verdienmodel? Of gelden in Rusland andere economische wetten?

 

image
Ik heb nu het eerste deel van de Koerse Schoorwal (Куршская коса, Koersjskaja kosa, Kurische Nehrung), het Russische deel, achter de rug. Vandaag ben ik begonnen aan het Litouwse deel. De landtong is 98 km lang en nergens breder dan drie kilometer. Het smalste punt is 350 meter breed. Hij staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

image

In Rusland zijn weinig voorzieningen voor toeristen. Ik liep in het Russische deel alleen maar 34 km langs een autoweg.

In Litouwen hebben ze er meer van gemaakt en krijg je een goed beeld van deze prachtige omgeving.

image

Uitzicht op de landtong: Links de Oostzee, rechts achter het kleine meertje de “binnenzee” (Koerse Lagune). Het gebied heeft een duin- en boslandschap met duinen die tot de hoogste van Europa behoren. Deze duinen verstuiven continu. De landtong is feitelijk een schiereiland. De Litouwse zijde is niet verbonden met het vasteland van Litouwen.

image

 

Ja, en hij mag niet ontbreken 😏 Een serieus bedoelde sticker op sommige auto’s. De tekst betekent: “Wie ons bruuskeert, zal de gevolgen binnen drie dagen merken. Vladimir Poetin”

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 93 (+ 22 met de bus de grens over)
 • Totaal aantal km gelopen: 1714
 • Gelopen % van het totaal (2800): 61,1 %
 • Totaal aantal stappen: 2.454.031
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 145.520 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 27 uur, totaal 536 uur
 • Aantal dagen op weg: 98
 • Aantal rustdagen: 18
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 519; Totaal € 7.120
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,65

Andere:

 • Lichaam: goed. Voeten wisselend, maar goed te doen.
 • Gevoel: het unheimische gevoel in Rusland is niet weggegaan. Ik voel het verschil nu ik in Litouwen ben. Het lijkt wel minder “drukkend”. Mensen maken een opener indruk en lijken vrolijker, de openbare ruimte is netjes en verzorgd, huizen zijn beter onderhouden, er zijn meer mensen op straat, je ziet eet- en koffietentjes, winkeltjes, fietsers, ouders met kinderen, enz. En … ik was zelf ineens weer in een betere bui 😊
 • Mentale instelling: Het gaat goed, het volgende land bereikt!
 • Communicatie: ik heb alleen maar vriendelijke Russen ontmoet!!  Vaak werd me gevraagd wat ik aan het doen was en wilde men de link van mijn blog hebben. Een paar keer wilden ze een selfie maken.

image

image

 • Spirituele overpeinzingen: Het vervolg van mijn vorige blog: dingen “zuiverder” beleven.
  Ik heb momenten dat ik in de natuur dingen waarneem waar ik nooit op gelet heb, ik schreef daar al iets over in mijn blogs: de rust van de zee, de geluiden van een bos, de regen die op de bladeren valt, het geluid van een beekje, een vogel die zingt. Ik neem nu de tijd om daar op te letten.
  Ook bij mijzelf vallen dingen op.
  Deze tocht geeft mij rust. Wandelen geeft rust. Alles gaat langzaam, ik moet niets en haast heeft geen zin. Ik voel dat ook als ik langs de snelweg loop en de auto’s razen voorbij, of laatst toen ik in de taxi zat naar het vliegveld om Kit weg te brengen. Wat gaat dat snel allemaal!
  Ik laat de dingen maar op me af komen. En het gekke is, ik ben de hele reis al opgewekt, ook bij tegenslagen. Tegenslagen zijn vervelend, maar doen me weinig, er komt wel een oplossing. Ik kan zelfs een beetje genieten van een tegenslag. Zoals mijn goede vriend Voss mij vorige maand appte: “het leven is slechts het aaneenknopen van ervaringen…goed of niet goed, maakt weinig uit.
  Ook lijkt het dat ik vaak mazzel heb. Ik schreef er al over in mijn bloggen. Dwing ik dat af omdat ik dingen op zijn beloop laat en maar afwacht wat er gebeurt? Vorige week weer met het passeren van de Russische grens. Of is er toch een hogere macht die mij helpt?
  Ik ben al ruim drie maanden alleen (afgezien van Gdansk met Kit). Ik vind het heerlijk. Wat een vrijheid! Eenzaamheid is iets anders. Ik voel me niet eenzaam, ik heb fantastische mensen om me heen die o.a. via de reacties reacties op mijn blog met me meelopen. Bedankt daarvoor!
  Volgende blog meer.
 • Fauna: hij zat zo dichtbij, hij leek wel tam!

image

 

In Nida wandelde ik over een kerkhof. Als je naar deze foto kijkt valt iets op aan sommige graven. Wie weet het?

image

9 reacties

 • Nicky 29 juli 2016

  Heee paps,
  Je blogs worden steeds leuker!! Fijn om te lezen dat je niet eenzaam bent, en dat je het een leuke ervaring vindt om alles op een langzame manier mee te maken.
  Goed ook dat je nu pizzas aan het eten bent want je werd veel te mager!!!
  Het gaat nu wel echt snel, alweer in Litouwen!! zo knap van je !!!!!!
  DIKKE KUS!!!!!!!! Nin

 • Nicole 26 juli 2016

  Hoi Leo,
  Weer zeer indrukwekkend. Dit keer blijft mij het meest bij, het feit dat de Russische sfeer zo voelbaar was en dat dat ook gewoon invloed op je eigen gemoed bleek te hebben!
  Dan toch ook weer frappant (en heel fijn) om te merken dat de Russen desondanks zo super aardig waren!
  En die autosticker van Putin… Eng!
  Het ga je goed. X
  Nicole

 • Nico Broers 24 juli 2016

  Ha die Leo, luxe hotels ….. en nog rustig ook. Daar ben ik van. Jij trouwens ook, blijkt wel. Niet 1x in je tentje geslapen, toch? (Gelijk heb je) En idd, ik heb ook goed naar de graven gekeken, maar er valt mij niet echt iets op. Afrikaantjes? Heb je in Nederland ook hoor. Geen marmeren afdekplaten? Ben benieuwd. Fijne voortzetting en tot volgende week 🙂

 • Arnoud 24 juli 2016

  Mooi blog weer Leo en voor mij geldt ook: van tegenslagen leer je altijd. Hoe meer tegenslag hoe meer je leert…
  Ik ben vanmorgen vanaf de Noordkaap aan de terugreis begonnen. Rijdend en lopend gaan we nu elkaar tegemoet! Ik zit nu in Karasjok, 20 km. van de Finse grens. Ergens volgende week zal ik in Litouwen zijn.
  Bedoel je met de graven dat er geen grafstenen op liggen?
  Veel plezier en sterkte met lopen. Ik hoop voor je dat het weer zo blijft. Kus

 • Peter Nieuwenhuizen 23 juli 2016

  Hee kerel, weer een fijn verhaal over je belevenissen van afgelopen week. Wat een wagenwiel van een pizza zeg! Eet je ook gezonde dingen? Je had natuurlijk een krop sla uit 1 van de 2 graven links op de foto kunnen trekken of de worteltjes uit het graf rechts ! Efficiënte lui die Litouwers. … Veel wandelplezier komende dagen! Warme groet en hug, Peter N.

 • Anoniem 23 juli 2016

  Leo
  Hier vanuit Frankrijk lees ik zelfs op vakantie je blogspot. Volg het elke week. Uiteraard.
  Mooie verhalen zeg. Allemachtig.
  Blijf zoals ik al schreef wel een beetje jaloers op je. Wie weet?
  Ik wens je veel geluk de komende dagen.
  Wat opvalt aan het kerkhof?
  De afrikanen uiteraard. Ik heb nog nooit een Afrikaan gezien in Rusland.
  Good luck leo.
  Spreek je
  Angelo

 • Peter de Vos 23 juli 2016

  Ha Leo!
  Wat een pizza! Je hebt die nacht vast geen honger gehad! Maar dorst…..
  Ik merk aan je dat je vanaf nu niet meer stuk kunt! Het gaat goed en je loopt nu fluitend en genietend naar het einddoel!
  Blijkbaar is de hogere macht tevreden over je instelling en heeft oog voor je zo lang je je open stelt. “Het komt dan naar je toe” zegt men dan…..
  Er staan nogal wat hekken die gebieden afsluiten in die Oostelijke landen! Prettig dat je nu eens niet rechtsomkeer hoefde te maken. Ik houd mij aanbevolen voor dergelijke foto´s!
  Nog veel wandelgenot de komende weken! Voss gaat even op vakantie om ook de rust (en de daaruit voortvloeiende harmonie) te zoeken.
  Groeten, Voss

 • Co en Mir 23 juli 2016

  Hoi Leo,
  Wat is het toch fijn om je blog te lezen.
  We komen helemaal te rust als we je blog lezen.
  Je schrijft het erg mooi, net of we er zelf zijn. Ook de wijsheid waar je mee schrijft.
  Ook dat je aangeeft dat je heel erg positief bent.
  Leo nogmaals daar gaan we weer fantastisch
  Co / Mir

 • Gerrit 23 juli 2016

  Hoi Leo,
  Wat een mooie blog weer !
  Zijn die graven soms volkstuintjes?
  Over de heer P te M schrijf ik maar niet, je moet er nog een keer in !
  Groetjes,
  Gerrit.

Je kunt geen reactie plaatsen.