Etappe 16 Begin Letland

 image

.

Letland!

 

 

 

 

 

image

 

 

Ik liep deze week van de grens Litouwen-Letland naar de stad Aizpute, eerst nog langs de kust, daarna het binnenland in (Koerland) richting Riga. Ik verwacht 17 augustus in Riga te zijn.

 

 

 

 

Het weer was wisselend. Zon en buien wisselen elkaar af, af en toe wat regen.

Deze blog een dag eerder, omdat ik morgen geen internet heb.
In een volgende blog schrijf ik over het land Letland, dat overigens tot nu toe op mij een moderne indruk maakt. Veel mensen spreken Engels.  Maar ik ben nog niet echt in het binnenland, dus mijn indruk kan wijzigen.

image

 

 

Ik zag schattige houten huisjes, die je hier overigens overal tegenkomt, ook in de stad.

 

 

image

 

 

Ik zit vandaag (5 aug.) zelf in zo’n huisje. Ik heb het helemaal voor mij alleen!

 

 

 

Ik loop hier vaak langs autowegen, er is weinig verkeer. Dat is aan de ene kant minder leuk vanwege de auto’s, maar bospaadjes zijn ook niet ideaal: vliegen, muggen, horzels, dichte begroeiing en vaak ook saai. En langs de autoweg schiet lekker op!

image

 

 

Dit is een snelweg (A-weg).

 

 

 

 

image

 

 

 

 

Dit is wat wij een provinciale weg zouden noemen: bijna altijd onverhard.

 

 

 

 

 

Enkele ontmoetingen in Litouwen:

image

 

 

Irma (rechts) en haar nicht. Schatjes! Irma is de eigenaar van het hotel in Nida waar ik was. Zij stopte me bij het ontbijt helemaal vol. “Man muss gut essen wenn man soviel wandert”.

 

 

 

 

image

 

 

Herr en Frau Neuhaus uit Sauerland, die een fietstocht rond de Schoorwal maakten. Ik kwam ze twee keer tegen. Zij waren zeer onder de indruk van mijn reis en wilden een foto van me. Ik maakte er ook een van hen.

 

 

 

 

image

 

V.l.n.r.: Anton uit Talinn in Estland, Marek en zijn vader Marjan uit Litouwen. Ik ontmoette hen in het hotel in Palanga. Zij boden me een wodka aan en we raakten in gesprek.

Zij waren in Palanga vanwege het huwelijk van de andere zoon van Marjan. Marjan is vrachtwagenchauffeur en rijdt Litouwen-Italië. Marjan is hier ook een jongensnaam.

 

 

Dan een ontmoeting in Letland:

image

Op maandag ontmoette ik Arnoud. Geintje 😊 Mijn vriend Arnoud heeft een rondje Noordkaap gedaan. We spraken voor mijn reis al af dat we elkaar zouden zien in een van de Baltische Staten. Dat werd dus Liepaja in Letland. We brachten samen anderhalve dag door. Heel erg gezellig en leuk om weer eens wat te ouwehoeren met een vriend onder het genot van een pilsje en een wijntje.

Liepaja, ik had er nog nooit van gehoord, is een zeer interessante stad. De noordkant van de stad, Karosta, is een verboden stad geweest in de Sovjet-Unie periode. Het was een legerkamp. We huurden een fiets en reden er rond.

 

image
Ketting liep er steeds af.

 

 

 

 

image

 

 

De bunkerresten van een fort uit de Sovjet-tijd.

 

 

 

 

 

 

image

 

 

 

Ik kwam er een vrolijke Rus tegen: Арноуд 😉

 

 

 

 

image

 

Een monument voor de Holocaust in de vorm van een Menorah in de Skede Duinen bij Liepaja. Heel indrukwekkend! Op deze plek hebben de Nazies 3640 Joden, 2000 Russische soldaten en 1000 Letse burgers vermoord.

 

image

 

image

 

 

 

Een gevangenis, gebruikt door de Russen, later ook de Letten (tot 1997) om soldaten disciplinair te straffen. Je kon het boeken voor een nacht om het zelf te ervaren!

 

 

 

image

 

 

En een prachtige kerk, die midden in de voormalige verboden stad ligt. De Russen gebruikten de kerk voor opslag. Hij wordt nu gerenoveerd.

 

 

 

 

De statistieken (t/m vrijdag 5 augustus)

 • Gelopen km deze week: 113
 • Totaal aantal km gelopen: 1923
 • Gelopen % van het totaal (2800): 68,6 %
 • Totaal aantal stappen: 2.722.255
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 163.285 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 34 uur, totaal 603 uur
 • Aantal dagen op weg: 111
 • Aantal rustdagen: 20
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 355; Totaal € 7.993
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,01

Andere:

 • Lichaam: goed. Voeten wisselend.
 • Gevoel: goed.
 • Mentale instelling: Het gaat goed, op naar Riga waar ik met mijn maatje Peter (Nieuwenhuizen) drie dagen ga chillen.
 • Spirituele overpeinzingen. Mijn vriend Peter (Elenbaas) gaf een boeiende reactie op mijn spirituele overpeinzingen die de spijker op zijn kop slaat. Ik vind het de moeite waard om wat hij schreef te herhalen in deze blog: “Het meest interessant van je avonturen vind ik toch je spirituele overpeinzingen. De persoonlijke groei die je deze reis doormaakt lijkt me de grootste voldoening van je voettocht.
  De vragen die ons vroeg of laat allemaal overvallen in het leven: waar draait alles echt om. Aanvankelijk lijken succes, status, geld en/of -erger nog- macht belangrijk. Maar gaandeweg kom je er achter dat het juist gaat om geestelijke balans en harmonie. Juist het kunnen genieten en ervaren van de kleine dingen om je heen, die je niet ziet als je in de sneltrein zit. Zoals het motto van de grote filosoof Voss: “het ervaren van het onderwegzijn is belangrijker dan de bestemming”. Kortom zien en voelen wat echt belangrijk voor jezelf is. Op weg naar geestelijke vrijheid! Ik heb het al eerder gezegd: ik hoop dat je het gevoel van balans en rust vast weet te houden als je terugbent. Zou mooi zijn. Dan zitten we over enige tijd te klaverjassen als een stelletje Zenboeddhisten….;)”

  Tja, dan de stelling over werk en spiritualiteit. Alleen Nicole (zus van Kitty) reageerde hier op. Zij was heel duidelijk in haar reactie dat deze stelling haar zeer aanspreekt en tot nadenken stemt. Hoe zit het met mijn werkende (en sinds kort niet meer werkende) vrienden en vriendinnen? Wat vinden jullie ervan? Of is ie te confronterend 🤔
  Wie opent het debat?

 

Deze keer weer een raadsel. Hieronder alle staatshoofden van de voormalige Sovjet-Unie. Ken jij ze? (De derde van links hoeft niet, hij was korte tijd een waarnemer na de dood van nr. 2). Ik wist ze allemaal 😊

image

13 reacties

 • René van de Sanden 13 augustus 2016

  Wat leuk Leo, dat je Arnoud tegen kwam, was hij op weg naar de Noordkaap of zo. Ik zal hier, in het veilige Nederland snel weer eens contact met hem opnemen, dan hoor ik het verhaal wel.
  Prachtig dat reisverslag. Een totaal andere wereld daar in die Baltische staten.
  Je ligt mooi op schema dacht ik. Misschien wordt “lange afstandswandelen” nog eens opgenomen in het Olympisch programma. Dan ben jij een kanshebber!!!.
  Veel plezier en wijsheid op je verdere tocht.
  Groet,
  René

 • Arnoud 8 augustus 2016

  Leo, wat hebben we gezellige en interessante dagen in Liepaja gehad! Wat kan een onbekende plaats toch indrukwekkend zijn. Erg leuk je weer te zien en in levende lijve te zien hoe het met je gaat. Wel een tip voor de rest van de reis: je kunt het beter bij lopen houden dan gaan fietsen…steeds dat wachten als je de ketting er weer af reed geeft veel oponthoud (…)!
  Ik ben gisteren thuis gekomen (totaal 8.500 kilometer) en even aan het bijkomen en van de thuiskomst genieten. Dat heb jij nog in het vooruitzicht…
  Mooie foto’s weer dit blog en hopelijk is de regen van de afgelopen dagen voorbij. Succes met lopen en hou je sterk. Kus.

  P.s. De derde van links is Malenkov. Dat vertelde onze gids in dat strakke uniform tenminste, en zo’n vrouw geloof je toch zonder enige twijfel…
  P.s.2 Heb jij haar nummer nog?

 • Richelle 8 augustus 2016

  Lieve Leo,

  Na een lange tijd weer je blog gelezen en wat straal je. Mooi om te zien dat je zoveel waardevolle ontmoetingen opduikt en je overpeinzingen zijn inspirerend. Ik ben hier zelf ook mee bezig. Het doet me denken aan het volgden van Dalai Lama:

  “Wat me het meest verbaast bij de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit heeft geleefd.”

  Een interessant al zeg ik het zelf 🙂
  Een reis brengt allerlei mooie inzichten met zich mee. Het is inderdaad het lastige om dat thuis vast te houden. Maar laat dat je niet weerhouden van het zoeken naar de balans, want uiteindelijk kom je er wel. Volg je hart!

 • Marek 8 augustus 2016

  Hello Dear Leo,
  Every week we checking you trip. We see you have a nice time!!!
  Greetings from Marek, Marjan and Anton!!!
  We are always online, and supporting You!

  Best Regards

 • Nicky 7 augustus 2016

  Hee papsie,
  Zooo leuk dat je zoon huissie had om in te slapen!!
  Spreken ze daar Duits of zo?wel minder leuk dat je over wegen loopt, maar gelukkig met weinig auto’s.
  Heb je nou wel of niet mee gedronken met de wodka😏daar ben ik als zuipende student natuurlijk benieuwd naar..
  Zo leuk die ontmoetingen! Dat vind ik echt heel leuk om te lezen.
  Gezellig met Arnout gechilld.
  Je bent al zo ver op weg!! zo fijn om te lezen dat je je nog steeds goed voelt. Ik kom steeds terug van vakantie en dan denk ik oooh ik moet snel weer paps blog lezen.
  Ik vertel steeds aan al m’n vriendinnen met trots wat je aan het doen bent.
  Dikke kus nin

 • Co en Mirjam 7 augustus 2016

  Hoi Leo nog over de spirituele overpeinzingen. Of we daar een antwoord over willen geven van Peter.
  Ja dat is het leuke dat doen we lekker als je thuis bent.
  Nog veel wandel plezier.
  Co en Mir

 • Nico Broers 7 augustus 2016

  Hoi Leo, debatteren doen we wel als je terug bent. Ik zie dat Peter N. nu heer Neuhaus heet. In Sauerland woont en een nieuwe vriendin heeft 😂 En dat jij en Arnoud de wandelkleding op elkaar afgestemd hebben. Mooie lege snelweg 👍🏼 Kun je de snelheid van je auto of motor mooi uittesten. Hoewel een tweebaansweg bij > 250 km voor je beleving aardig smal wordt. Goede reis verder!

 • Peter de Vos 6 augustus 2016

  Ha die Lee,
  Leuk rijtje van USSR leiders t/m perestroika typjes… Waarvan Gore-Badstof de laatste was…
  Die Breznjev had me toch een wenkbrauwen! Maar Boris Jeltsin was de leukste! Dronken en lachwekkend! Samen met president Clinton in een deuk gelegen!
  Jouw stelling zegt veel over jouw werkzame leven. Je hebt gewoon al die jaren geen (of te weinig?) tijd genomen om zaken te overpeinzen….Met andere woorden, ook al is je baan hemeltergend druk, je kunt je altijd even bezinnen over, of tijd nemen voor, of wat dan ook om weer even te weten waar je staat…
  Dus….een combinatie is wel degelijk mogelijk (denkt Voss)
  Overigens zie ik een geopend hek! Een hek dat leidt tot cellen in een gevangenis. Langzaam openen de hekken zich voor je!
  Overigens was er laatst een programma over een Nederlander in een Litouwse cel. De man had drugs gesmokkeld en zit een straf van 12 jaar uit! Geen foutjes maken Blom! Anders kunnen we het kaarten wel vergeten….
  Okay, nog even volhouden en dan weer gauw terug. Ik ben er wel klaar mee zo langzamerhand!
  Kaarten kreng!

  Groet Voss

 • Kitty 6 augustus 2016

  Lieve Leo, ook van mij een reactie op jouw stelling. Dat is inderdaad de kunst: zelfs in een drukke, verantwoordelijke baan tot spiritualiteit komen zoals jij die beschrijft. Ik ben van mening dat het allemaal te maken heeft met bewustzijn of bewust zijn. Bewust de tijd nemen voor en genieten van een kopje koffie of thee, terwijl je weet dat er nog 101 dingen gedaan moeten worden. Eventjes niet in je hoofd zitten, maar voelen dat je ook een lijf hebt. In mijn vorige baan kon ik in de tijd van de baas een stoelmassage krijgen. Door uit de waan van de dag te stappen, bleek ik daarna weer tot hogere productiviteit te komen. Ik heb te horen gekregen dat je beter terug kunt schakelen naar 70%. Dat zorgt ervoor dat je rustiger wordt (in je hoofd), meer kunt waarnemen en uiteindelijk beter presteert dan als je voor de volle 100% ertegenaan gaat. Ik heb het geprobeerd en … het werkt. Het lastige is alleen dit vol te houden. Het is zo verleidelijk er helemaal voor te gaan. Het mooie van jouw stelling is, dat ik me weer bewust wordt hiermee aan de slag te gaan. Zeker als ik eind augustus weer vol aan de bak ga in het onderwijs.
  Liefs, Kitty xxx

 • Anoniem 5 augustus 2016

  Papsieeee ik weet ze niet hoor!! Heb t opgezocht. Sloom gedoe zeg! Wonen er nu mensen in die verboden stad of is het voor toeristen?

  Ik vind dat over de spiritualiteit ook mooi steeds. In aansluiting: Fran zegt ook steeds als we een reisje maken en ik weer aan het klagen ben, geniet nou maar van de reis in plaats van alleen maar aan de bestemming te denken. Erg letterlijk genomen, maar ik ben nog jong dus ik moet ergens mee beginnen.

  Gesellie dat Arnoud er was!

  Liefs Puckie

 • Caroline 5 augustus 2016

  Ha die Leo,
  Allereerst mijn complimenten voor je prestatie tot nu toe. Echt fantastisch. En nu is het aftellen…. de laatste 800 kilometer is ingegaan…
  Dan de oplossing van je raadsel: v.l.n.r. : Lenin, Stalin, 3 hoeft niet, Chroesjtsjov, Brezjnev,
  Andropov, Tsjernenko, Gorbatsjov.
  Tot slot wil ik je graag uitnodigen om het over jouw stelling te hebben als je weer thuis bent. Ik ben het er namelijk niet mee eens…
  Leo, ik wens je weer een goede week toe met veel mooie ontmoetingen en blijf genieten van de kleine dingen.
  Groet van Caroline

 • Dorine 5 augustus 2016

  Hoi Leo, fantastisch zeg. Ik kan het bijna niet geloven, je bent helemaal naar Letland G E L O P E N ! Echt super hoor.
  Over jouw stelling, ik denk niet dat het onmogelijk is maar ik denk wel dat je gelijk hebt. Ik heb net het boek Pluche uit van Femke Halsema en dacht, oef, zo’n verantwoordelijke baan, dat is niet goed te combineren met gezin en goed voor jezelf zorgen. Dat is ook een van de redeneren dat ik nooit een leidinggevende functie heb geambieerd, liever minder salaris en meer vrijheid/vrije tijd 😄
  Richard doet een poging voor het raadsel:
  Lenin, Stalin, ?, Chroestjov, Breznev, ?,?, Gorbatsjov
  Op naar de 75% van de reis!
  x Dorine

 • Anoniem 5 augustus 2016

  Hoi Leo,
  Weer indrukwekkend deze blog, wij genieten er steeds van.
  Je geeft steeds geschiedenis les aan ons, goede en leuke informatie.
  Kijk erg goed uit langs de snelwegen.
  Ook de vele mensen die je onderweg ontmoet en de leuke gesprekken die je kan voeren.
  Heel erg leuk je vorige week telefonische gesproken te hebben.
  We hebben heel fijn meer dan een half uur met elkaar gesproken.
  Ik vond je heel erg goed klinken en je barst van de energie.
  Leo zet hem weer op naar de 2000 km en dan gaat het snel aftellen.

  Gr

  Co en Mirjam

Je kunt geen reactie plaatsen.