Etappe 18 Riga


20 aug: Let op: ik heb last van hackers, een reactie geven lukt niet!

22 aug: de problemen zijn opgelost!

 

image

 

Ik liep deze week langs de Golf van Riga. Ik ben nu in Vecāķi, dat vlak bij Riga ligt.

 

 

 

image

 

Heerlijk om weer bij de zee te zijn!

 

 

Het weer was wisselend. De eerste en de laatste dagen veel zon. Dinsdag en woensdag heel veel regen. Het leek wel de zondvloed. Ik was door en door nat.

image

 

 

Ik liep een deel van de route langs het strand. Dat vind ik de leukste wandelingen!

 

 

 

image

image

 

Onderweg kwam ik midden in een legeroefening van het Letse en Litouwse leger terecht. Dat kwam goed uit want sinds kort ben ik een ervaren schutter 😉 Het was een hoop geknal.

 

 

image

 

Toen ik ze vertelde dat zij ook mijn leger zijn omdat we allen lid zijn van de NAVO, werden de heren militairen ineens heel vriendelijk en mocht ik foto’s maken.

 

image

In Ķesterciems sliep ik twee dagen in een voormalig communistisch opvoedingskamp.

image

Het is nu in gebruik als zomerkamp voor kinderen en hotel. Gezellig tijdens het diner!

Ik was drie dagen in Riga met Peter Nieuwenhuizen. Voordat ik vertrok hadden we al afgesproken om elkaar in Riga te zien. Het was heel erg gezellig. Net als bij Arnoud: het is heerlijk om weer eens met een vriend te chillen en even niet te lopen.

image

Hij bracht ook wat nieuwe spullen mee, de schat! Nieuwe schoenen, vitaminepillen, hotelboekingen Rusland (moet je tonen aan de grens) en een nieuwe wandelstok, die ik tijdens een plensbui vlak voor Riga vergeten ben.

 

image

Riga is de hoofdstad van Letland met 640.000 inwoners. De stad is al meer dan 800 jaar oud en er is veel zien. Het historische centrum staat op werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een prachtige stad, gezellig en het heeft veel mooie gebouwen. Erg leuk voor een stedentrip (kaartmannen!!), ook vanwege de redelijke prijzen.

image

In 1710 veroverde de Russische Tsaar Letland. Twee eeuwen lang was Riga een belangrijke haven van Rusland. Tijdens de 1e WO werd Riga bezet door Duitsland. Na de 1e WO werd Letland autonoom en werd Riga de hoofdstad. In 1940 werd Letland bezet door de Sovjets, maar al in 1941 veroverden de Duitsers het land op de Russen. De Joodse gemeenschap (45.000) werd volledig uitgeroeid. In 1944 kwamen de Russische bezetters terug en vluchtten grote groepen Letten naar andere landen. Daarnaast werd een deel van de inwoners gedeporteerd naar Siberië. Tegelijkertijd werd een grote groep Russen geïmporteerd uit Rusland, een proces dat de Russen in 1940 gestart waren. Er wonen nu nog steeds 208.000 Russen. Over de manier waarop het land in 1991 onafhankelijk werd schrijf ik in een volgende blog.

image
image

In Riga staat het Vrijheidsbeeld van Letland. Met een erewacht. Je wordt geacht je gepast te gedragen in de omgeving van dit beeld!

 

image

Riga is de stad van de Jugendstil. Ter herinnering (bron Wikipedia): Jugendstil, ook wel Art Nouveau genoemd, is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme.

 

image

De belangrijkste inspiratiebron van Jugendstil is de natuur. De motieven zijn vaak langstelige en gracieuze planten en bloemen, vogels, libellen en dat vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

 

 

image

We zagen prachtige gebouwen. 40 procent van de gebouwen in het centrum van Riga zijn gebouwd in de stijl van de Art Nouveau. Mede hierom staat de binnenstad van Riga sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 

Nog een ontmoeting in Letland:

image

Ik vroeg in het plaatsje Durbe aan een voorbijganger of daar een restaurant was. Het bleek de beheerder van het plaatselijke museumpje te zijn, Reinis Bahs. Reinis nodigde mij uit voor een bezoek. Hij vertelde boeiende verhalen over Durbe en Letland.

Op de foto staat hij bij een jurk die gedragen is door een lid van de zgn. Bordelius familie. Zij vluchtte eerst voor de Russen in 1940 naar Berlijn en daarna voor de Nazi’s naar de VS en later Canada. Overigens wonen er veel gevluchte Letten in Canada.

image

 

Verder toonde hij mij een schaal met het nazi-symbool (hakenkruis) op de achterkant, die eigendom was van een vrouwelijke burgemeester van Durbe in de Sovjet-tijd! (Hij vond hem bij het vuilnis, toen het huis na haar dood leeggeruimd werd).

 

 

 

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 82
 • Totaal aantal km gelopen: 2142
 • Gelopen % van het totaal (2800): 76,6 %
 • Totaal aantal stappen: 3.091.320
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 182.970 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 22 uur, totaal 664 uur
 • Aantal dagen op weg: 126 dagen; 18 weken
 • Aantal rustdagen: 23
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Reis- en verblijfkosten (incl. bootovertochten) deze week € 521; Totaal € 8.893
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 70,57

 

Andere:

 • Lichaam: goed. Met mijn voeten gaat het beter, soms nog wel pijnlijk.
 • Gevoel: goed, moet wel weer even opstarten na drie dagen Riga met Peter.
 • Mentale instelling: goed, ik ga nu richting Estland.
 • Spirituele overpeinzingen. Richelle stuurde mij een prachtig citaat van de Dalai Lama, dat heel goed past bij mijn gedachten:  “Wat me het meest verbaast bij de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit heeft geleefd”
 • Fauna:

image

Ik stapte bijna op een slang toen ik met de eigenaresse van het resort waar ik overnachtte over het terrein liep. Volgens haar de enige giftige slang die hier voorkomt.

4 reacties

 • Nicky 27 augustus 2016

  Papsie, zo grappig van die legermannen.
  Sorry dat ik zo lang niet heb gereageerd, was steeds bezig met m’n huis regelen enzo…
  Zo cool dat je in dat opvoedingskamp hebt geslapen.
  Fijn dat het zo gezellig was in riga met Peter. Ben heel benieuwd naar de stad .
  Sloompie van je stok!! Gebruik je die veel dan? En heb je hem ook echt nodig? Fijn van je nieuwe schoenen !!!!
  Van de Russische Tsjaar weten me zus puck en ik wel veel door anastasia(onze lievelingsfilm)
  Gelukkig is er niks gebeurd tussen jou en de slang
  Dikke kus lieve pap van mij. Nin

 • Dorine 24 augustus 2016

  Hoi Leo, spannende etappe zo met een giftige slang en een live legeroefening! Mooi geschreven over Riga, ik krijg door jouw verhaal echt zin om een keer heen te gaan en de jugendstil gebouwen te bekijken. Je hebt drie kwart van de reis voltooid. Top! Ik heb een suggestie voor het statistiekenlijstje: Bezochte landen. En dan alle landen waar je bent geweest noemen.
  Het is inmiddels al een indrukwekkend aantal 🙂
  Groetjes, succes, Dorine

 • Puck 22 augustus 2016

  Papsie! Je maakt zoveel interessante dingen mee! Ben zo onder de indruk dat je in elke blog weer wat verrassends vertelt! En de rubriek spirituele overpeinzingen ook erg interessant. De jonge snotapen van tegenwoordig, waaronder ikzelf, zijn daar naar mijn mening veel te weinig mee bezig!

  Denk heel veel aan je paps! Sterkte met je voeten en houd het eindresultaat in gedachte, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken!! Ben trots op je!! Liefs puckie

 • Co en Mirjam 22 augustus 2016

  Hoi Leo,
  Gaat erg mooi en de km schieten lekker weer op.
  Wel leuk dat je naar Estland gaat daar zijn wij met cruise geweest hoofdstad Tallinn.
  Het is een prachtige plaats.
  Ook als je langs water loopt, heel rustgevend lijkt me.
  We hebben weer aardrijkskunde les van je gehad, prachtig.
  Bij dat beeld gepast gedragen, nu dat viel denk ik niet mee voor je. Of je bent veranderd??
  Leo bedankt weer voor je blog.

  Groet

  co en Mirjam

Je kunt geen reactie plaatsen.