Etappe 20 Estland

image

 

Ik loop nu alweer twee weken in Estland. Deze week van Pärnu naar Tallinn, de hoofdstad. Hier blijf ik drie dagen. Daarna steek ik over naar Helsinki.

Het weer was redelijk. Twee regendagen, de rest onbewolkt of half bewolkt, graadje of 21.

Ik heb besloten om de route aan te passen. Ik ga via Finland naar St. Petersburg lopen. Dit omdat Tallinn-St. Petersburg moeilijk te plannen is qua overnachtingsmogelijkheden, maar ook omdat ik het leuk vind om Finland te bezoeken. Op de foto onder de nieuwe route.

image

Na Tallinn steek ik over naar Helsinki, waar ik ook drie dagen blijf. Dan loop ik naar Kouvola, neem de trein (zwarte lijn) naar Vyborg (lopend de grens over mag niet) en loop het laatste deel van Vyborg naar St. Petersburg.
Dit maakt de totale reis weliswaar wat langer, maar de treinreis is 140 km. Ik heb uitgerekend dat ik bij de finish 3572 km overbrugd heb, waarvan 2838 km lopend en 734 km met het openbaar vervoer (boot: 356; bus: 144; trein: 186; liften/taxi: 48).

En…. mijn lieve Kitty, mijn steun en toeverlaat, zal mij in St. Petersburg verwelkomen!! De planning is dat we samen drie dagen de stad bekijken en samen op 1 oktober terugvliegen. De ticket is al gekocht!

 

image

Ik was vorige week in een appartementje dat 10 meter van de zee verwijderd was.

image

Het was een mooi afscheid van het deel van de reis langs de Oostzee. Vanaf nu loop ik weer lange tijd in het binnenland.

Ik liep dwars door Estland van zuid naar noord. Prachtige natuur, mooie kerkjes en de bekende houten huizen.

image

image

image

 

Een kerkje uit 1787.

 

 

 

 

image

image

 

 

Dit kasteeltje staat te koop. Moet wel nog een beetje opgeknapt worden.

 

 

 

Maar ook rare overnachtingsplekken:

image

 

 

Erg onrustig in die tent: s’ nachts wind en regen.

 

 

 

 

image image image

Overnachting bij een zekere Katja in een Sovjetflat. Bij aankomst lag er een kat op mijn bed (ik heb een allergie voor katten 😠 ). In de wc de kattenbak.

image

 

Cinema Hostel: onder mijn kamer was een nachtclub.

 

 

 

image

 

 

Een boerderij uit 1796!

 

 

 

 

 

Over drie dagen verlaat ik Estland alweer. Jullie hebben nog de informatie over deze noordelijkste Baltische staat tegoed.

Estland is ongeveer zo groot als Nederland. Er wonen 1,3 miljoen mensen, waaronder 400.000 Russen. Het inwonersaantal neemt ook in dit land af. Het grootste deel van de bevolking is onkerkelijk. En heren-vrijgezel: er is een vrouwenoverschot!

De geschiedenis is grotendeels gelijk aan die van Litouwen en Letland: Estland was lange tijd onderdeel van het tsaristische Rusland, werd in WO1 door Duitsland bezet en was daarna een zelfstandige staat tot de annexatie in 1940 door Rusland (Molotow-Ribbentroppact). Vervolgens werd het bezet door Nazi-Duitsland en in 1944 “bevrijd” door De Sovjet-Unie. Ook hier voerden de Sovjets een politiek van russificatie: deportaties van Esten naar Siberië en het importeren van Russen in Estland.
In 1991 werd Estland onafhankelijk, in 2004 werd het lid van de NAVO en de EU. In 2011 werd de Euro ingevoerd.
Estland is een digitaal land. Zo kunnen de Esten al sinds 2005 via het internet hun stem uitbrengen bij verkiezingen. Ook zijn er veel technologiebedrijven opgericht, bijvoorbeeld Skype.

 

Een heel bijzondere ontmoeting in Estland:

image
Bij aankomst in een van de accomodaties sprak ik met de eigenaars: Alda en Ilmar Tonisson, 75 en 81 jaar.

De volgende dag werd ik gewekt met “Tulpen uit Amsterdam” op de mondharmonica door Ilmar en uitgenodigd voor koffie en een sandwich.

 

image

Hij bleek een bekende Estse musicus en dirigent te zijn. Wij spraken over Letland en de betekenis van muziek in Estland.

 

 

 

image

Als afscheid speelden ze samen een nummer voor mij om mij veel geluk te wensen met de reis en mijn verdere leven. Hij op de mondharmonica, zij op de accordeon. Het was prachtig! Ik was tot tranen toe geroerd. Na een stevige knuffel vertrok ik met nieuwe energie! Het was een moeilijke week maar vanaf die dag ging het ineens veel beter.

Alda en Ilmar bedankt, wat een onvergetelijk moment was het bij jullie!

Ik heb een deel van de muziek die ze speelden op video.

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 162 km. Daarnaast deed ik 14 km met de bus over de A5.
 • Totaal aantal km gelopen: 2456
 • Gelopen % van het totaal (2838): 86,5 %
 • Totaal aantal stappen: 3.516.798
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 209.743 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 41 uur, totaal 754 uur
 • Aantal dagen op weg: 140 dagen; 20 weken
 • Aantal rustdagen: 23
 • Aantal landen doorkruist: 6, inclusief Nederland: 7
 • Aantal overtochten per veerboot deze week: 0
 • Reis- en verblijfkosten deze week € 364; Totaal € 9.740
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 69,57

Andere:

 • Lichaam: het lopen ging prima deze week. De pijnlijke voeten zijn er nog. Ik heb besloten om hier maar mee te dealen. Vanaf nu heb ik nog 14 loopdagen te gaan.
 • Gevoel: prima. Ik ben nu in Tallinn, woensdag de overtocht naar Helsinki, waar ik ook weer drie dagen blijf. Totaal dus even 6 dagen niet lopen en chillen in een stad.
 • Mentale instelling: De dip is weer helemaal over, ik zie St. Petersburg al bijna liggen 😊
 • Spirituele overpeinzingen. Tijdens het afscheid van Alda en Ilmar waren zij op hun beurt weer onder de indruk van mijn emotionele reactie. Wij concludeerden: “das Leben ist schön!”
 • Flora en fauna: tja, ik heb iets met slangen: een Europese brilslang, levend en wel!

image

En hij eet heel graag hem:

image

Ja, daar heb je hem ook weer met zijn paddestoelen. Maar…. Ik vind ze zo leuk ☺️

image

image

 

Overigens over de vorige blog: Dick Laan schreef Pinkeltje en zijn vriendje heet …… (tik op de foto en je ziet het 😊)

Ik heb ze vroeger allemaal gelezen!

 

8 reacties

 • Peter Elenbaas 5 september 2016

  Ha Leo,
  Wat een goed idee om een stuk via Finland te gaan. Lijkt me een mooi land met z’n vele meren en eilandjes. Niet dat de Baltische staten niet mooi zijn maar een beetje afwisseling kan ook geen kwaad. Wel wat meer kilometers maar een stuk per boot en per trein is zeker ook een leuke ervaring. Een leuk vooruitzicht dat je door je geliefde wordt verwelkomt in Petersburg. Het duurt niet lang meer, dus het restant van de wandeling zal je vast volbrengen zonder dips. Wat een bizarre en grappige overnachtingen beschrijf je. Een obscuur hostel in een nachtclub, een zekere Katja..(?!), een eenzame natte tent… Hoe kom je daar terecht? Bestaat er een soort Baltische Airbnb met dit soort adresjes voor wandelaars en reizigers? En wat een bijzondere ontmoeting met de musicus Ilmar en zijn vrouw Alda. Ik kan me je ontroering goed voorstellen! Het blijven allemaal een hoop mooie ervaringen die je straks mee naar huis neemt! Geniet deze week van je stedentrip Talinn en Helsinki. Lekker om even bij te komen voor aanvang van de laatste etappes. Veel plezier daar en volgende week weer goed wandelweer! Groeten Peter

 • Dorine 4 september 2016

  Hoi Leo, wat leuk dat je via Finland gaat! En dan naar Rusland, wat zal dat verschillend zijn qua sfeer en cultuur. Ben benieuwd.
  1 oktober naar huis, dat klinkt ineens snel zeg. Ha ha Katja met de kat 😹 Die zul je niet snel vergeten.
  Groetjes Dorine

 • Peter de Vos 4 september 2016

  Ha die Leo,
  Ik denk dat je je laatste dipje nu wel hebt gehad!
  vanaf nu ziet het er overzichtelijk uit en liggen er wat leuke dingen in het verschiet!
  De emoties liggen natuurlijk aan de oppervlakte hetgeen ook niet verwonderlijk is na wat je allemaal hebt meegemaakt…. en doorstaan….
  Wacht maar tot je weer met de kaartclub verenigd wordt! Hoewel….wij zijn natuurlijk erg gewend om de emoties vooral niet te tonen! Maar na een paar drankjes zal het wel loskomen allemaal!
  Leuk met die Alda en Ilmar! Dat zijn nu échte spitituele ervaringen die je rijker maken…(of slapper, het is maar hoe je het bekijkt….)
  Nog drie weken en dan is de martelgang ten einde! Hel, wat een lange wandeling is dit geweest….
  Ben benieuwd hoe je dit, eenmaal thuis, allemaal gaat verwerken!
  Ik kijk reikhalzend uit naar ons wederzien! Zo ook de rest van de kaartvrienden!
  Tot gauw, en hou het heel!
  Groet, Voss (Aandeelhouder van Blohm Industrieel conglomeraat….)

 • Arnoud 4 september 2016

  Beste Leo,
  Heerlijk voor je, een weekje niet lopen en genieten van Tallinn en Helsinki. Het zal een welkome afwisseling voor je zijn. Beide steden hebben ook genoeg boeiende musea.
  Ik voel mij ook blij dat je dip weer helemaal over is. Het moet ook prettig voor je zijn een paar nachten achtereen in hetzelfde bed te slapen. En grappig te zien dat je nu met je gemiddelde reis- en verblijfskosten onder de 70 euro zit, maar dat gaat in Finland wel weer omhoog (…). Als je aan de overkant bent kom je langzamerhand ook in de finale van je voettocht. Finland is qua natuur, maar vooral qua cultuur ook echt anders dan de Baltische staten. Je komt in het land van de trollen. Kijk maar uit als je door de bossen loopt; Pinkeltje is geen partij voor deze monstertjes…
  Tip voor Tallinn: ga naar restaurant Rataskaevu 16 (is naam en adres, in de oude stad) en bestel de Eland. Lekker met een glas Chianti classico, und dann ist das Leben schön.
  Geniet ze en kus.

 • Paul Blom 4 september 2016

  Prima, Leo, dit aangepaste plan om via Helsinki te gaan. Dit is een heel mooie stad. De Finnen zijn erg vriendelijk en Finland zal je bevallen niet in het minst vanwege de prachtige natuur.
  Succes en groeten,
  Paul

 • Joke 4 september 2016

  Hi Leo, volgens mij heb in Alda en Ilmar twee engelen ontmoet! Wat een mooi stukje! Estland voelt als een lieflijk land. Zou haast het kasteeltje kopen.
  Wij, de Reikimeiden, Kitty, Resa, Silvia en ik, zitten nu in jou paleisje aan de Hollandse zee en genieten volop en zijn je dankbaar hier te mogen zijn. Zo…dan ligt dat ook vast.
  Leuk dat je ook Finland nog ff aandoet. Heb je dat ook in de pocket. De tijd gaat nu snel naar het eind van je droom. Geniet er nog van! En dan …weer een avontuur. Dag Leo.

 • Nico Broers 3 september 2016

  Ha die Leo, slim plan om over te steken naar Finland! Mooie verhalen weer. Bijzondere slaapplekken. Jij las Pinkeltje?? 😂 Ik geloof niet dat ik dat had laten weten…. 1 oktober terug; dan kan ik het etentje met de Bokkies gaan plannen 😉 Tot schrijfs en succes bij de laatste loodjes. Gr. Nico.

 • Barbara 3 september 2016

  Jeetje Leo, wat schiet het ineens op. Ik kijk elke week uit naar je nieuwe blog. Zó leuk om te lezen hoe het je vergaat. Succes met je wandeling!

Je kunt geen reactie plaatsen.