Blog 23 Vyborg en Novgorod in Rusland

 

Lieve mensen, ik heb jullie adviezen ter harte genomen en heb de loopdagen in Rusland ingekort tot drie. Dank allemaal, jullie reacties hebben me goed gedaan!

imageDat gaf me ruimte om twee steden te bezoeken: Vyborg bij de Finse grens en het historische Novgorod tussen St Petersburg en Moskou.
Ik zit op dit moment op 60 km van St Petersburg (rode pijl) in Zelenogorsk.

In deze voorlaatste blog uitgebreide informatie over Rusland. Ik had de tijd om alles over dit land eens goed uit te zoeken. Kijk maar of je zin hebt om alles te lezen. Ik vind het razend interessant!

Rusland is het grootste land ter wereld en bijna twee keer zo groot als nummer twee en drie, Canada en de VS. Het heeft ongeveer 145 miljoen inwoners en is daarmee zeer dunbevolkt.

Ik schreef in mijn blogs over het leed van de burgers in de Baltische landen, Polen en Duitsland. Maar ook de Russen hebben het de afgelopen 120 jaar behoorlijk voor hun kiezen gehad: de Eerste Wereldoorlog met 1,8 miljoen slachtoffers, de Russische Revolutie in 1917 en de daar op volgende burgeroorlog tot eind 1922 met 2,7 miljoen slachtoffers, het schrikbewind van Stalin met miljoenen slachtoffers (ik lees getallen van 20 tot 30 miljoen!) en ten slotte de Tweede Wereldoorlog met het onwaarschijnlijke aantal van 26 miljoen slachtoffers in de Sovjet-Unie.

imageDe tsaren van de dynastie van de Romanovs legden de basis voor het land dat Rusland nu is. Zij zijn vanaf het begin van de 17e eeuw aan de macht geweest tot 1917. De tsaren voerden veel oorlogen en breidden het gebied enorm uit. Op de kaart zie je dat: donkerpaars is begin 1600, de overige gekleurde gebieden zijn veroveringen van de tsaren. Zelfs Alaska is van oorsprong Russisch. (Alaska werd in 1867 door de Verenigde Staten van Rusland gekocht; de naam Alaska komt uit het Russisch: Аляска).

imageIn 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. Die verliep aanvankelijk niet goed voor Rusland en uit ontevredenheid over de heersende hongersnood en de uitzichtloze oorlog met de Duitsers werd de laatste tsaar Nicolaas II (hiernaast op schilderij in het museum van Novgorod) in februari 2017 afgezet.
Een regering van liberalen en socialisten kwam aan de macht. Maar omdat de situatie tijdens deze regeerperiode niet verbeterde, grepen de communisten acht maanden later hun kans.

Onder leiding van Vladimir Lenin, Joseph Stalin en Leon Trotski, brak de Oktoberrevolutie uit en namen de communisten (“Bolsjewieken”) de macht over.

image

Overal in Rusland zie je grote beelden van Lenin. Hier in Novgorod.

Ja, lieve Puck en Nicky, in juli 2018 werd de hele tsarenfamilie, inclusief de jongste dochter, de schattige 17-jarige Anastasia, vermoord.

image

Na de coup volgde een burgeroorlog, die uiteindelijk gewonnen werd door de communisten. Na het overlijden van Lenin in 1924 ontstond een machtsstrijd tussen Stalin en Trotski, die gewonnen werd door Stalin. Trotski werd verbannen en uiteindelijk in 1940 in Mexico vermoord. Stalin voerde een keihard hervormingsbeleid. Hij versterkte de macht van de Communistische partij ten koste van miljoenen mensenlevens.

Na het Molotow-Ribbentroppact met Duitsland volgde wat de Russen “De Vaderlandse Oorlog” noemen. De Nazi’s hielen zich niet aan de afspraken van het pact en trokken Rusland binnen. Ze kwamen heel ver, maar verloren uiteindelijk.

imageIn het Museum in Novgorod een poster van de Sovjets om burgers moed in te spreken in de strijd tegen de Nazi’s. Verwijzingen naar overwinningen van Rusland op Duitsland in 1242, 1760 en 1918.

Na de overwinning op Nazi-Duitsland begon het tijdperk van de Koude Oorlog tussen Oost en West.

Er volgde een periode gekenmerkt door een starre planeconomie, een enorm dure wapenwedloop met de VS en het vervolgen van andersdenkenden (dissidenten).
Tot de komst van Mikhail Gorbatsjov in 1985, die met zijn Glasnost (openheid) en Perestrojka (hervormingen) het communisme probeerde te moderniseren. Dit betekende (onopzettelijk) het begin van het einde van de Sovjet-Unie en leidde tot het uiteenvallen van het land in 1991.
Op 1 januari 1992 werd de Russische Federatie officieel een onafhankelijke, democratische staat met Jeltsin als president. Andere voormalige Sovjetstaten, waaronder de Baltische Staten hadden al hun onafhankelijkheid uitgeroepen. Jeltsin bleek geen sterke leider en kwakkelde met zijn gezondheid. Hij trad op Oudejaarsdag 1999 af ten gunste van Vladimir Poetin. Een nieuw millennium, een nieuwe leider! Poetin, was populair onder de bevolking vanwege zijn harde aanpak als premier van de problemen met Tsjetsjenië, die onafhankelijkheid wilden.

image

Poetin nam enkele economische maatregelingen die de economische situatie aanzienlijk verbeterden. Hij werd in 2004 herkozen als president, en in 2008 werd opgevolgd door zijn partijgenoot Dmitri Medvedev. Onder hem nam Poetin het premierschap op zich. In 2012 werd Poetin opnieuw gekozen.
Nico tipte me over het boek “De Nieuwe Tsaar” van Steven Lee Myers. Ik heb deze schitterende biografie van Poetin inmiddels gelezen. In het boek wordt duidelijk waarom Poetin zo belangrijk is voor Rusland, maar ook waarom hij zo populair is. Een aanrader!

Vyborg is een stadje met een oud centrum. Het was lange tijd Fins en daarvoor, toen Finland onderdeel was van het Zweedse Rijk, Zweeds. In 1941 werd het bezet door de Sovjet-Unie en vervolgens terugveroverd door Finland (als bondgenoot van de Duitsers). In 1944 werd het volgens het vredesverdrag tussen de Sovjets en Finland definitief ingelijfd door de Sovjet-Unie. Alle Finnen werden verdreven.

image

 

Het kasteel van Vyborg, oorspronkelijk uit 1293.

 

 

 

 

 

image

Het Raadhuis uit de 18e eeuw met daarvoor het standbeeld van de Zweed Torkel Knutsson, die in de 13e eeuw de stad succesvol verdedigde tegen de Russen en opdracht gaf tot de bouw van het kasteel.

 

image

 

 

Uitzicht op Vyborg vanuit de toren van het kasteel.

 

 

 

 

Novgorod, gesticht in 864 is een van de oudste historische steden Rusland.

imageIk was toevallig bij de viering van de verjaardag van de stad op 21 september: 1154 jaar oud. Het werd groots gevierd met toespraken van de metropoliet (bisschop) van de orthodoxe kerk en de gouverneur van de provincie (oblast) Novgorod, met een militaire parade (met een hoog Falty Towers-gehalte 😊) en zangkoren. Mensen om me heen huilden af en toe!

image
imageJa, sorry daar kom ik weer: Novgorod was, naast Lübeck een van de belangrijkste Hanzesteden. De stad had via rivieren een verbinding met zee. De handelswaar werd dan overgeladen op een platbodem. Het monument op de foto uit 2009 toen Novgorod de jaarlijkse Internationale  Hanzedagen organiseerde, stelt twee schepen voor die elkaar enteren. Op de achtergrond het Kremlin van Novgorod.

image

 

Meest beroemd is het Kremlin (een Kremlin is een ommuurd, beveiligd deel van een Russische stad).

 

 

image

Verder heeft de stad in het centrum 28 kerken op een oppervlakte van 1 km²; alle gebouwd in de periode 1200 tot 1600. Ook toen werd al belasting ontdoken. Omdat de kooplieden voor pakhuizen belasting moesten betalen en voor kerken niet, werden kerken gebouwd die dienst deden als pakhuis.

Een ontmoeting in Rusland:

image

Bij de Tourist Information van Vyborg ontmoette ik Marina. Het was niet druk dus ze nam uitgebreid de tijd om mij te helpen. Ik had het plan om naar Novgorod te gaan en toevallig was zij daar geboren! We spraken ook over Rusland. Het was de dag van de Doema-verkiezingen. Zij vond ook dat Poetin goed is voor Rusland.

Dan nog iets over mijn ervaringen in Rusland.

image

Ik vind het een prettig land om te zijn. Mensen zijn vriendelijk en helpen me. Soms zelfs door met een vertaal-app op hun mobieltje met me te communiceren, soms met “handen en voeten”. Ze bieden me soms een lift aan als ik wandel. Ik zie weinig dronkenlappen. Veel mensen lopen met een mobieltje in hun hand en zijn modern gekleed. Ik zie mensen joggen en men zit gezellig op terrasjes. In winkels kan je alles kopen, zij het dat er minder keuze is. Allen is het jammer dat weinig mensen Engels spreken.

image

 

Er rijden veel auto’s. Logisch, de benzine kost maar 35 roebel, dat is 55 ct. Auto’s van Russische makelij zie je nog maar weinig, maar dit Ladaatje vond ik wel erg leuk!

 

 

De statistieken:

 • Gelopen km deze week: 12
 • Totaal aantal km gelopen: 2629
 • Gelopen % van het totaal (2689): 97,8 %
  Door het schrappen van 5 loopdagen is de totale afstand 136 km korter geworden.
 • Totaal aantal stappen: 3.751.052
 • Totaal aantal met lopen verbruikte calorieën: 224.363 kCa
 • Tijd gewandeld deze week: 3 uur, totaal 803 uur
 • Aantal dagen op weg: 161 dagen; 23 weken
 • Aantal rustdagen: 38
 • Aantal landen doorkruist: 8, inclusief Nederland: 9
 • Totaal aantal overtochten per veerboot: 22
 • Reis- en verblijfkosten deze week € 440 Totaal € 11.664
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 72,44

Andere:

 • Lichaam: als ik geen extra gewicht draag gaan mijn voeten redelijk. Ik heb moeiteloos door beide steden kunnen struinen. Nu nog drie dagen lopen, 60 km.
 • Gevoel: prima, vanaf woensdag met Kitty in St. Petersburg. Een fijn vooruitzicht om haar weer te zien en niet weer alleen een stad te bekijken. Na thuiskomst zie ik Puck en Nicky weer snel.
 • Mentale instelling: goed, eigenlijk vind ik het ongelooflijk dat ik het gehaald heb! Wat een afstand.
 • Politieke overpeinzingen: Vorige keer schreef ik over relativeren naar aanleiding van de keuze van de Finnen voor de Duitse kant. Ook bij Poetin denk ik dat wij in het Westen te weinig relativeren en oog hebben voor een andere kant. Ik denk dat Poetin niet zo slecht is voor het land Rusland. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie was het land in grote verwarring. De Russen wisten zich geen raad met de democratie. Tijdens de periode Jeltsin was het een puinhoop: economische malaise, corruptie, maffia en zelfverrijking. Poetin stelde orde op zaken.
  “Geen Poetin, geen Rusland” schrijft Myers, de schrijver van “De Nieuwe Tsaar”. Er lijkt hier grote behoefte aan één sterke leider, zoals dat al eeuwen het geval is: de tsaren, de presidenten van de Sovjet-Unie en nu Poetin. Een leider die voor hen zorgt, met name in economisch opzicht. Dat dit ten koste gaat van allerlei vrijheden lijken de Russen te accepteren. En dat het Westen bijna op voet van oorlog met Rusland staat komt Poetin alleen maar goed uit. Hij kan zich hierdoor in Rusland als een sterke leider profileren.

 

9 reacties

 • Co en Mirjam 1 oktober 2016

  Co en Mirjam
  Hoi Leo het zit er vandaag op, straks vertrekken uit St Petersburg naar Nederland.
  Nogmaals hartelijk gefeliciteerd met je grandioze reis die je uitgelopen heb.
  2838 km het is me wat ??
  We zijn trots op je.
  Het zal wel even wennen zijn maar hier in Nederland wachten ook weer leuke dingen op je.
  Straks lekke weer thuis in Ijmuiden met koffie en gebak denk ik.
  Leo we spreken je in Nederland en tot ziens.

  Groet

  Co en Mirjam

 • Peter Elenbaas 26 september 2016

  Ha Leo,
  Grote klasse dat je (bijna) de finish hebt gehaald. De dispensatie om 5 loopdagen te schrappen is je uiteraard van harte gegund.
  Ons beeld en historisch besef over de oostbloklanden is de laatste maanden aardig opgefrist. Nu weer over de laatste 120 jaar vol schrikbewind in Rusland. Het is een wonder dat er daar uberhaupt nog mensen over zijn! Ik ben het eens met je overpeinzing over Poetin. Natuurlijk heeft de man zijn schelmenstreken. Maar de wereld mag blij zijn dat hij orde, netheid en een zekere voorspoed in het land heeft gebracht. Toen ik in 1990 in Moskou was zag je daar overwegend bedelende oude vrouwen, dronkelappen en lege winkels. En in het vervallen grauwe straatbeeld zag je toen voornamelijk Lada’s rijden. Niet ieder land past een democratie naar westers model. Wat dat betreft mag het westen best een toontje lager zingen. Laat Poetin de boel daar nog maar een tijdje bij elkaar houden!
  Succes met de laatste dagen in Rusland! Als een een paard de stal ruikt schieten de kilometers voorbij. Op woensdag sluit je je geliefde Kitty weer in de armen en binnenkort staat alweer een nieuwe kaartclubbijeenkomst op de agenda. We heffen het glas op je doorzettingsvermogen en je spirituele verlichting! Tot snel weer!

 • Wim Moes 26 september 2016

  Hallo Leo,

  Gefeliciteerd met je bijna volbrachte voettocht naar St. Petersburg.
  Ik heb met veel interesse je blogs gelezen. Ik heb al eens eerder gereageerd,
  maar dat is helaas door een computerstoring op de snelweg niet doorgekomen.
  Ik wens je veel sterkte bij het volbrengen van de laatste kilometers.
  Met vriendelijke groeten,

  Wim Moes

 • rené 25 september 2016

  Zo Leo, je gaat het halen. Ongelofelijk! Wat een prestatie.
  Ik ben al een hele lekkere fles wijn aan het uitzoeken.
  Sterkte en veel geluk op dat laatst stuk van je queeste!
  Groet,
  René

 • Nico Broers 25 september 2016

  Ha die Leo, zozo je kunt wel merken dat je meer rust hebt genomen; nu ‘De Nieuwe Tsaar’ al uit. Snel hoor! Wederom weer een prachtige geschiedschrijving. Dank daarvoor. Wordt wennen straks als je blogs niet meer verschijnen. Nou ja, daar staat tegenover dat de Bokkies elkaar straks weer ontmoeten. Tot snel. Gr. Nico.

 • Peter de Vos 25 september 2016

  Ha die Leo!
  Zeg, er is nog een vacature op de UVA voor een hoogleraar “Geschiedenis en Economie van Rusland en de Baltische Staten”….Iets voor jou?
  Wat mij opvalt, is je grote belangstelling voor de steden die je op je wandelroute tegen komt.
  Voor zover ik mij herinner, kwamen wij, op onze talloze stedentrips met de kaartgroep, niet veel verder dan de kroeg op de hoek! Op een enkel bliksembezoek van een museumpje na…..
  Goed, het zit erop! Je hebt het gehaald. Niet te geloven! ziekte en tegenslag is je bespaard gebleven. Niet door je rug gegaan of een stevige zomergriep gehad. “Slechts” een zeurende pijn in je voeten. Maar dat heeft geen radicale invloed gehad op het wandelen.
  Woensdag is dus de dag! Nog drie dagen en de laatste wandeldag krijgt een soort “Nijmegen onthaal” karakter…..(de vierdaagse)
  Weg met die rugzak! Hoewel, wie weet wat je nog van plan bent….
  We zien elkaar weer binnenkort! Misschien ben je wel gekrompen…….
  Groetjes en veel plezier in Sint Petersburg! Санкт-Петербург!

 • Joke 25 september 2016

  Hi Leo. Het eind in zicht. Mooie, leuke en interessante verhalen zijn vastgelegd. Straks ze in het echt delen! Nog veel plezier samen met Kitty in St. Petersburg. Tot gauw. Joke

 • Co en Mir 24 september 2016

  Co / Mir
  Hoi Leo,
  Ja het zit er weer bijna op.
  Kan me voorstellen dat je een dubbel gevoel hebt, jammer dat het voorbij is en heerlijk weer thuis. Maar je kan je straks weer voorbereiden op de volgende reis😀😀.
  Bij Die 12 km is een 1 vergeten denk ik.?!
  Heerlijk even rustig aan te doen.
  Tjonge wat een mooi verhaal over de geschiedenis van de landen die je bezocht hebt. Ik ben persoonlijk geen fan van Poetin?
  Je bent een geschiedenis schrijver, mooi man.
  Fijn dat je nog 60 km moet lopen.
  Kerel fantastisch Mir en ik zijn trots op je.
  Kus
  Co en Mir

 • Nicky 24 september 2016

  He lieve paps,
  Wat fijn dat Rusland je zo goed bevalt. Leuke ontmoeting ook weer. En wat grappig dat je dat boek van putin hebt gelezen. Op je iPad ? Zo leip dat je nog maar 3 dagen hoeft… krijg je niet ook een beetje een treurig gevoel dat je avondtuur na deze week alweer is afgelopen? Je komt dinsdag aan in st Petersburg?? Jeetje paps wat cool!! Heb je plannen voor daar? Suipen zeker ? Haha
  Wij zijn er ook een keer geweest he ?
  Dikke kus nin

Je kunt geen reactie plaatsen.