Laatste etappe (24) St. Petersburg

img_3516

 

Ik ben er!

 

Ik kan het bijna niet geloven!

 

 

 

Na 5,5 maand, bijna 2700 km lopen door 8 landen, slapen in ongeveer 180 verschillende overnachtingsplekken, 24 blogs, 2651 foto’s en 47 video’s ben ik op mijn eindbestemming aangekomen. Ik ben trots dat het gelukt is!

img_3592

Ik werd onthaald met een spandoek met de tekst: “Ik heb het gehaald” en daaronder het aantal km’s en in het Russisch: “te voet gelopen”

Grappig was dat de Russen op het plein het lazen en me feliciteerden!

 

Jullie waren een grote steun en een stimulans om door te gaan als het moeilijk was. Heel erg bedankt daarvoor!! Jullie complimenten, aanmoedigingen en ook grappige reacties op mijn blog en mijn reis waren voor mij een onmisbare steun. Maar ook om door te gaan als het moeilijk was. Het was alsof jullie een beetje meeliepen!

De reis is ongelooflijk voorspoedig verlopen. Ik ben niet ziek geweest, heb geen blessures gehad, ben niet beroofd en ben niets cruciaals kwijtgeraakt of vergeten.
En ik had een grote dosis geluk. Ik heb een lijst gemaakt van mazzelmomenten. Het is een lange lijst met op de eerste plaats het weer! Veel zon en nauwelijks regen. Op de tweede mijn gezondheid: geen griepje, verkoudheid of last van mijn darmen.
Verder hebben doorzettingsvermogen, mijn capaciteit om goed te plannen en een optimistische instelling een belangrijke rol gespeeld.

Heeft deze reis opgeleverd wat ik ervan verwachtte?
Absoluut! Ik heb het fantastisch gehad. Ik heb genoten van het alleen zijn, de rust, de natuur, de steden, de ontmoetingen, het gevoel van vrijheid en de historie van de landen.
Verder is deze reis een prachtige overgang naar de nieuwe fase in mijn leven: niet meer werken.
Ik was niet eenzaam, maar wel veel alleen. Het is fijn dat ik contact kon hebben via FaceTime, Whatsapp en mail. Maar ook van de afspraken met Kitty in Gdansk, Arnoud in Liepaja en Peter N. in Riga heb ik genoten.

fullsizerender-9
Verder was Kitty mijn rots in de branding, mijn coach op wie ik altijd kon terugvallen.

 

 

 

 

Al met al was het een fantastische ervaring die ik meeneem in de rest van mijn leven.

image

 

Deze week liep ik 61 km. Van Zelenogorsk naar St Petersburg.

Het weer was prima van de week: 12 gr, bewolkt, geen regen.

 

 

 

image

 

 

Toch nog weer een hek in Rusland. Op de foto links in het hokje zat een knakker die mij te verstaan gaf dat ik er niet door kon. Shit, 4 km omlopen 😠

 

image

 

 

Ook in Rusland prachtige kerkjes van hout.

 

 

 

 

 

image

Dit heb ik veel gezien onderweg: datsja’s van hout, zwaar verwaarloosd, met daarnaast een ommuurde villa met alarm enz. van een van de nieuwe oligarchen.

 

img_3672

Wij waren drie dagen in St. Petersburg. De stad heeft ruim 5 miljoen inwoners. De stad heeft ongeveer 40 grachten naar Nederlands model. Het was tot 1918 de hoofdstad van het Russische Rijk en zetel van de Russische tsaren. Tijdens de periode van de Sovjet-Unie werd Moskou de hoofdstad en werd de naam St. Petersburg gewijzigd in Leningrad.

img_3736De stad is gesticht in 1703 door tsaar Peter de Grote, de tsaar die verscheidene keren de Republiek der Nederlanden bezocht (o.a. in 1697 toen hij in het Tsaar Peter Huisje in Zaandam woonde). Hiernaast het graf van Peter I. Hieronder de kerk waar de tsaren begraven zijn.

img_3751

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_3729

 

De grafkamer van de laatste tsaar en zijn dochters. Zij zijn vermoord in 1918 en herbegraven in 1998.

img_3728

 

 

 

Nog een keer voor mijn meiden: Rechts de gedenksteen voor Anastasia 😢

 

Veel mooie gebouwen en kerken in St Petersburg.

img_3766

 

 

Natuurlijk de Hermitage en een mooie dame!

 

 

 

 

img_3772   fullsizerender-4

 

Gerard tipte me dat AZ donderdag speelde tegen Zenith St Petersburg. We gingen er heen. Het werd 5-0 voor Zenith 😟

img_3792

img_3842

 

 

Een kaartje kostte, 1000 roebel, zo’n 13 euro 😊

 

 

 

img_3799

 

 

 

Een ontmoeting in het stadion.

 

 

 

 

 

 

De statistieken van deze week:

 • Gelopen km: 62
 • Tijd gewandeld: 16 uur
 • Reis- en verblijfkosten deze week € 1012 (incl. € 283 ticket naar huis)

De eindstatistieken:

 • Aantal km gelopen: 2691 (100 % 😊 )
 • Aantal stappen: 3.834.754 (bijna 4 miljoen!).
 • Aantal met lopen verbruikte calorieën: 225.723 kCa
 • Tijd gewandeld: 819 uur
 • Aantal dagen op weg: 168 dagen; 24 weken
 • Aantal rustdagen/ niet loopdagen 42
 • Aantal landen doorkruist: 8, inclusief Nederland: 9
 • Aantal overtochten per veerboot: 22
 • Reis- en verblijfkosten: € 12.676
 • Gemiddelde reis- en verblijfkosten per dag: € 75,45

Door het schrappen van 5 loopdagen in Rusland is de totale afstand 136 km korter geworden.

Nog leuk te vermelden is dat ik bruto 3385 km gelopen heb en ongeveer 4,5 miljoen stappen gezet heb (2691 loopkilometers; 694 km op rustdagen en op loopdagen om boodschappen te doen en rond te kijken). Op de spandoek van Kitty heeft ze dit aantal geschreven.

30 reacties

 • Sandra van Gulik 8 oktober 2016

  Leo, je kent me niet. Ik ben Sandra, ex-duo van Kitty vorig schooljaar. Ik vind het geweldig dat je dit gedaan hebt. Gefeliciteerd met het bereiken van St.Petersburg. Wat een prestatie om dit helemaal alleen te doen. Fijn dat je weer gezond terug bent bij Kitty.

 • Ella Berkhout 5 oktober 2016

  Gefeliciteerd Leo. Welkom thuis.
  Ik bewonder je moed om aan zo´n tocht te beginnen. En je hebt het gehaald.Geweldig. Wat een ervaringen heb je opgedaan. Ik heb je gevolgd via de blogs en de verhalen van mijn lieve buurvrouw Kitty.
  Prachtig de overpeinzingen die je maakte en de ontmoetingen met de mensen in de verschillende landen. Het zal weer even wennen worden aan het Nederlandse leven. Maar dat gaat je zeker lukken.
  We spreken elkaar!!
  Lieve groet Ella

 • Kitty 4 oktober 2016

  Lieve schat! Natuurlijk hoef ik dit niet via je blog te zeggen, maar dan staat het in ieder geval zwart op wit. Ik ben zo ontzettend trots op je! Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe je deze reis hebt aangepakt. Wat een discipline had je om het te volbrengen! Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die kunnen wat jij hebt gedaan. Door deze reis hebben we een dieper contact gekregen. Hoe ver weg je ook was, ik voelde je heel dichtbij en ‘mocht’ je coach zijn. Zo bijzonder! Ik ben ook heel blij dat ik onderdeel van je reis kon zijn door naar Gdansk en St. Petersburg te komen. Een fantastische herinnering! Je bent mijn kanjer! Ik hou van je. XXX

 • Roosmarie 3 oktober 2016

  Gefeliciteerd Leo! Je hebt het gehaald en veel meegemaakt; wij konden meegenieten en ik begon zelfs uit te zien naar de nieuwe blog op zaterdag. Zeer interessante geschiedenis- en aardrijkskundeles kregen we er gratis bij!
  En je overdenkingen waren best inspirerend.
  Geniet ervan met Kitty en met je dochters dat je weer thuis bent, je zult wel elke dag naar buiten willen gaan of misschien verzet je geen stap meer! groetjes van Roos (en Paul)

 • marja 3 oktober 2016

  Hi Leo,
  Jeetje wat een prestatie! Ik heb je berichten regelmatig gelezen. Wat een tocht, in alle opzichten. Ben heel benieuwd hoe je het allemaal hebt ervaren, hoe je je nu voelt en wat dit met je gaat doen. Ben super trots op je! Dikke groet! Marja

 • Joris 2 oktober 2016

  Klasse Leo! Was leuk om vanaf de zijlijn je prestaties te kunnen volgen! Prachtige verhalen!
  Ga je blog missen, heb dankzij jouw lessen mijn aardrijkskunde niveau weer op peil gebracht haha!

  Spreek je snel!

  Joris

 • Gerrie Blok 2 oktober 2016

  Alleen maar bewondering! Genoten van je verslagen; heel leuk en informatief.
  Hoop dat deze spirituele reis je ook in de toekomst veel blijft geven,
  Groetjes,
  Gerrie Blok

 • Marcel 2 oktober 2016

  Beste Leo,

  Wat een prestatie van formaat, wat een verrijking voor het leven! Met een gezonde mengeling van bewondering en jaloezie neem ik mijn pet diep voor je af!

  Groet,
  Marcel

 • Nin 2 oktober 2016

  Ha papsie!! Wat een super leuke blog, je laatste alweer😟Dat ga ik wel missen elke zaterdag! Zo leuk dat spandoek toen je aankwam! Kwam je echt op dat plein aanlopen? En stond kit er toen al?morgen word je wakker en dan hoef je ineens niks meer!! Dat zal raar zijn!! Maar ik zie je gelukkig vrijdag 😃😃😃 zooooo veel zin in paps!!! Dikkie kus nin

 • Sandra Roozen 2 oktober 2016

  Top, een formidabele prestatie op verschillende gebieden. Je bent heel wat ervaringen rijker en ik heb genoten van je blogs.

 • Coen Braan 1 oktober 2016

  Top gedaan Leo. Gefeliciteerd! Ik doe het je niet na. Hoop je binnenkort bij een kop koffie weer eens te spreken.

 • Paul Meijer 1 oktober 2016

  Gefeliciteerd jongeman, geniet van de rust, die je innerlijk hebt opgedaan, en die je voeten nu krijgen!
  Tot over twee weken, dan weer vol aan de bak met kaarten…

 • Peter de Vos 1 oktober 2016

  Ha die Leo!
  Weer thuis…..weer uitkijken over zee.
  Prachtige prestatie! Petje af. Ben benieuwd naar je! Morgen ben je trouwens jarig! Dubbel feest!
  En weer gauw een potje klaverjassen. Met een Jameson on ice er bij…..
  Terwijl ik dit zit te typen, gutst de regen naar beneden met een klap onweer er bij. Maar dat geeft niks want jij bent weer veilig thuis!
  Zie je gauw weer! En als je zin in koffie hebt, je weet, ik zit tegenwoordig ook te pensioneren. Dus kom gerust langs. Kan je je A-4 even opnieuw inrijden…
  Groet, Voss

 • Nico Broers 1 oktober 2016

  Hee mazzelpik, top! En na 180 verschillende slaapplekken lekker in je eigen mandje. Bedankt voor het prachtige reisverslag. Tot snel! Gr. Nico

 • Cor Ebbeling 1 oktober 2016

  Beste Leo,
  Super gefeliciteerd en ongelooflijk dat je het hebt volgehouden. Ik had mij goed kunnen voorstellen dat je er onderweg mee was gestopt. Vrijwel elke dag op pad, weer x kilometer lopen, wellicht kleine tegenslagen maar toch tegenslagen. Soms veel last van je voeten. Ik heb diep respect voor je doorzettingsvermogen. Nogmaals super gefeliciteerd.

 • Fred van Oostveen 1 oktober 2016

  Goed gedaan jochie 😄👍

 • Co en Mirjam 1 oktober 2016

  Co en Mirjam

  Fantastische kerel, heel knap gedaan we zijn trots op je.
  Wat een ervaring heb je de afgelopen 5 1/2 maand mee gemaakt.
  Nu ben je onderweg naar Nederland, thuis ook weer heerlijk met Kitty en de meiden.
  Leo jij ook bedankt voor de prachtige blogs die je gemaakt heb, we hebben er van genoten.
  Ook bedankt voor de geschiedenisles die je ons gegeven heb.
  Ook weer de laatste fotos van St Petersburg.
  Nu heerlijk thuis er van genieten en gelukkig niet meer MOETEN werken.
  Doe het rustig aan en geniet van deze loop marathon.
  Misschien weer denken aan de volgende reis????

  Groet

  Co en Mir

 • Pucl 1 oktober 2016

  Lieve papsieee,

  Zoooo superknap van je! Heel erg trots op mijn oude vadertje die gewoon even 3000 km loopt! Heel veel zin om je weer te zien en dicht bij je te zijn, gewoon weer langs te komen of samen af te spreken als we daar zin in hebben! Goede vlucht! xx puckie

 • Resa 1 oktober 2016

  Yeaaaahhhh 🎉 wat een geweldige prestatie Leo, GEFELICITEERD!!!
  Bedankt voor het mogen ‘meelopen’ op jouw reis. Ik heb er enorm van genoten.
  En dan nu de bezinning……
  Liefs 😘

 • Huib Hielkema 1 oktober 2016

  Wat een avontuur Leo. Ik heb je blogs steeds gelezen en je zo kunnen volgen. Geweldige prestatie, zowel lichamelijk als mentaal. Van harte gefeliciteerd!
  Alleen wel erg jammer van al die hekken 🙂

 • Silvia 1 oktober 2016

  Wat een super prestatie! Welkom thuis voor straks.
  Ik wens jullie een goede reis terug toe.

 • Peter N 1 oktober 2016

  Hee dude! You did it. Topprestatie in meer dan één opzicht. Genoten van je wekelijkse verslag, op zaterdag nieuw blog openen was al fijne routine geworden. Mooi ook om samen in Riga te zijn geweest, van genoten. Binnenkort weer reisje voor 2 heren boeken? Malaga….Gambia…. Anyway : goede terugreis en tot snel ziens! Big hug , Peter

 • Tijs Vrolijk 1 oktober 2016

  Geweldige ervaring en prestatie!! Super Leo! (;-) Niet normaal. Ik heb genoten van de verhalen en beelden. Nu goed uitrusten en bijkomen, we zien elkaar de komende maanden weer een keer.

  Groetjes, Tijs

 • Nicole 1 oktober 2016

  Hoera!!! Wat een ongelofelijk goed gevoel moet dit zijn! Ik feliciteer je met alle respect van de wereld. Ik heb genoten bam de blogs en de weetjes en historische feiten.
  Tssss niet te geloven dat het nu al afgelopen is… wat een prestatie.
  Welkom in ons Nederland!!
  Nicole

 • Dorine 1 oktober 2016

  Super Leo, you did it!
  Inderdaad nu weer een volgende fase van jouw leven, geniet ervan!
  xxx Dorine

 • Hanny Greven 1 oktober 2016

  Geweldig! Wat een prestatie, Leo! Van harte gefeliciteerd. Wij (ja, ook Erik las vaak mee) hebben je met zó veel plezier en belangstelling gevolgd al die tijd. Het lezen van jouw blogs werd bijna ons eigen weekend-ritueel!
  Geniet ook straks van je vrijheid in Nederland. Het zal wel weer wennen zijn, maar jij vindt je draai wel. Er is – ook hier – zo veel moois te doen en te beleven.
  Hartelijke groet,
  Hanny Greven

 • Arnoud 1 oktober 2016

  Ongelooflijk Leo, je bent er, na bijna 2700 kilometer in bijna 4 miljoen stappen! Hoe is het mogelijk. Een hele knappe prestatie, ik hoop dat je het realiseert wat je gedaan hebt. En een levensveranderende ervaring. Ik ben ontzettend trots op je. Hoop je snel te zien. Kus.

 • Ineke Ooteman 1 oktober 2016

  CHAPEAU!!!!!

 • Gerrit 1 oktober 2016

  Gefeliciteerd Leo, wat een geweldige prestatie. Daar zul je altijd met veel voldoening op kunnen terugkijken.
  Zo vast welkom thuis !!

 • Barbara 1 oktober 2016

  Wauw Leo, wat een prestatie! Het zal vast ook even wennen zijn dat je nu aan het eind van je reis bent. Ik heb enorm genoten van je blogs. Dankjewel dat ik mee mocht genieten van je prachtige reis, je ontmoetingen en overpeinzingen.
  Hartelijke groet, Barbara ten Klooster

Je kunt geen reactie plaatsen.